Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιπλέον φόροι 3,6 δισ. ευρώ το 2007

3 Οκτώβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Υπό την αίρεση της έγκρισης της αναθεώρησης του ΑΕΠ από την ΕΕ, η κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με μόνο σίγουρο στοιχείο τους επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ φόρους που θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι προς χάρη της δημοσιονομικής εξυγίανσης. ....

Υπό την αίρεση της έγκρισης της αναθεώρησης του ΑΕΠ από την ΕΕ, η κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με μόνο σίγουρο στοιχείο τους επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ φόρους που θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι προς χάρη της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Μία προσπάθεια, η οποία, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, δεν πρόκειται να σταματήσει έως ότου η χώρα καταφέρει να συντάσσει και να εκτελεί ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Θέλοντας, μάλιστα, να υποστηρίξει ότι οι βασικές αρχές του προσχεδίου δεν πρόκειται να τροποποιηθούν, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δεν το κατάρτισε για να το πάρει πίσω».
Οι επιπλέον φόροι, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα προέλθουν κυρίως από την έμμεση φορολογία μέσω της αύξησης του ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή, της μεγάλης απόδοσης των εσόδων από τον ΦΠΑ και της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Θα πρέπει, πάντως, να τονισθεί ότι ύστερα από πολλά χρόνια η αναλογία έμμεσων - άμεσων φόρων μεγάλωσε υπέρ των πρώτων, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα προ της ΟΝΕ επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1999 η αναλογία έμμεσων - άμεσων οριοθετείτο στα 55,3% με 38,2% και σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα του 55,5% με 37,8%, έχοντας μάλιστα διευρυνθεί και λίγο περαιτέρω.

Η καθήλωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο 4,2% του ΑΕΠ και η συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική που εκτιμάται ότι θα είναι μεν πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά κάτω από το όριο του 4% που έλαβαν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, αποτελεί το χαρακτηριστικό της πίεσης για δημοσιονομική εξυγίανση.
Ετσι, τα καλά νέα του προϋπολογισμού εξαντλούνται στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου και τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και στη μη επιβολή άλλων, παραδοσιακών αυξήσεων, όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας και ο ΕΦΚ στα ποτά και η αύξηση του ΕΚΑΣ της σύνταξης του ΟΓΑ και του επιδόματος ανεργίας.

Βασικά μεγέθη
Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό του έτους 2007 προβλέπεται αύξηση των συνολικών καθαρών εσόδων κατά 3.210 εκατ. ευρώ (2.870 από έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και 340 εκατ. ευρώ του ΠΔΕ) ή κατά 6,4%, έναντι των αντίστοιχων εσόδων του έτους 2006. Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, τα έσοδα διαμορφώνονται στο 25,4% του ΑΕΠ από 25,6% και 24,8% των ετών 2006 και 2005 αντίστοιχα.
Οι συνολικές (πλην χρεολυσίων) δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ περιορίζονται σημαντικά στο έτος 2007, έναντι των ετών 2006 και 2005 (29,8% από 30,0% και 31,0% αντίστοιχα), παρά τα σημαντικά αυξημένα κονδύλια που προβλέπονται στο ΠΔΕ για την ενίσχυση των επενδύσεων και του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας. Η μείωση θα προέλθει από τις δαπάνες για τόκους και από τις πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στο πλαίσιο του περιορισμού των μη παραγωγικών και χαμηλής προτεραιότητας δαπανών.
Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης μειώνεται στο 4,3% του ΑΕΠ, από 4,4% και 6,2% το 2006 και 2005 αντίστοιχα, ενώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης περιορίζεται στο 2,4% του ΑΕΠ από 2,6% και 5,1% αντίστοιχα.
Επισημαίνεται ότι η μείωση του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης κατά 3,3% του ΑΕΠ από το 2004 στο 2007 οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών κατά 2,9% του ΑΕΠ και μόνο κατά 0,4% του ΑΕΠ στην αύξηση των εσόδων.

Γενικότερες προοπτικές
Οι προοπτικές, πάντως, για την ελληνική οικονομία διατηρούνται ευνοϊκές και το 2007. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας του 2005 (3,8%), με βασικό ενισχυτικό παράγοντα, από πλευράς εγχώριας ζήτησης, τις επενδύσεις. Σε σταθερές τιμές, προβλέπεται η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης να διατηρηθεί στο 3,8% και των επενδύσεων στο 7,4%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 6,5% και οι εισαγωγές κατά 7%. Ειδικότερα, η αύξηση των εξαγωγών αγαθών εκτιμάται στο 9,5% και των εισαγωγών στο 6,9%. Ετσι, κατά μέσο όρο την τριετία 2005-07, οι εξαγωγές αγαθών θα συνεισφέρουν το 22,5% (0,9 εκατ. μονάδες) στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έναντι μόλις 3,8% (0,15 εκατ. μονάδες) την περίοδο 1996-2004.
Η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την απασχόληση και θα περιορίσει σημαντικά την ανεργία στο 8,2%. Η αύξηση της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας εκτιμάται στο 1,7%. Η άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας προβλέπεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Στον βαθμό που δεν θα υπάρξει κάποια νέα απρόσμενη εξέλιξη στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί το 2007 σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2006. Η αύξηση του αποπληθωριστή της ιδιωτικής κατανάλωσης εκτιμάται στο 3% και ο μέσος πραγματικός ακαθάριστος μισθός στο σύνολο της οικονομίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2007 κατά 3% βελτιώνοντας περαιτέρω την πραγματική θέση των μισθωτών.


Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης