Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τι προβλέπει το νέο φορολογικό

2 Οκτώβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Την αύξηση των φοροεκπτώσεων στις ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής, καθώς και στα δίδακτρα για φροντιστήρια σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα εισοδήματα του 2007. Παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο να μην καταργηθεί ο πρώτος φορολογικός συντελεστής (15%) προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα. Ηδη....

Την αύξηση των φοροεκπτώσεων στις ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής, καθώς και στα δίδακτρα για φροντιστήρια σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα εισοδήματα του 2007. Παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο να μην καταργηθεί ο πρώτος φορολογικός συντελεστής (15%) προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα. Ηδη έχει δοθεί το «πράσινο φως» για τη διατήρηση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στην κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυταπασχολούμενων και εξετάζεται εάν είναι εφικτή η διατήρησή του και στην κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Γι’ αυτή την περίπτωση οι υπηρεσίες του υπουργείου υπολογίζουν το κόστος και τις αντοχές του προϋπολογισμού.

Το τελικό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό νομοσχέδιο θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στις 10 Οκτωβρίου και εντός του ίδιου μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή. Οπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου, οι εκπτώσεις στα ασφάλιστρα και στις ιατρικές δαπάνες θα αναπροσαρμοσθούν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Σήμερα, ή έκπτωση από το εισόδημα του ποσού της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ασφάλιστρα ζωής ή θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενείας του ιδίου ή της συζύγου και των παιδιών δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του αφορολόγητου ποσού, ήτοι τα 1.100 ευρώ, ενώ οι απώλειες εσόδων ανέρχονται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά την ιατροφαρμευτική περίθαλψη, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα, με όσα ισχύουν σήμερα, μειώνεται κατά 20%. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 6.000 ευρώ, ενώ το κόστος στον προϋπολογισμού ανέρχεται σε 65,2 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τη μείωση φόρου (20%) που προβλέπεται για δίδακτρα και φροντιστήρια οι απώλειες εσόδων είναι περίπου 33 εκατ. ευρώ.

Κλιμάκια

Στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος 2007 των υπολοίπων κατηγοριών (ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λ.π.) θα αναπροσαρμοσθεί το αφορολόγητο όριο και από τα 9.500 ευρώ θα ανέλθει στα 10.500 ευρώ. Από τις 10.500 ευρώ μέχρι και τις 13.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 15%, ενώ από το τελευταίο ποσό μέχρι τις 30.000 ευρώ ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 29%. Για εισοδήματα έως 100.000 ο συντελεστής φορολόγησης θα διαμορφωθεί στο 39%.

Η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος 2007 για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα προβλέπει αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ και ενδέχεται από το ανωτέρω ποσό και μέχρι τα 13.000 ευρώ να πραμείνει ο πρώτος φορολογικός συντελστής 15%. Σε διαφορετική περίπτωση εισδήματα από 12.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 29% και εισοδήματα από 30.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ με συντελεστή 39%. Πάνω από το ποσό αυτό ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 40%. Ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο μελετάει το ενδεχόμενο διατήρησης του πρώτου φορολογικού συντελεστή (15%) έγκειται στο γεγονός ότι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μετά την αύξηση των εισοδημάτων τους το 2007 κατά περίπου 4% θα επιβαρυνθούν από τις επικείμενες αλλαγές. Βέβαια, το κόστος για τον προϋπολογισμό μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο και να αποφασιθεί εντέλει η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή και να αυξηθούν μόνο τα ποσοστά των εκπτώσεων για ιατρικές και ασφαλιστικές δαπάνες, καθώς και για δίδακτρα φροντιστηρίων.

Οικογένειες

Ιδιαίτερα ωφελημένες από τις αλλαγές που θα επέλθουν στα εισοδήματα του 2007 θα είναι οι οικογένειες με δύο παιδιά και πάνω δεδομένου ότι το αφορολόγητο όριο θα διευρυνθεί, ενώ δεν αποκλείεται να νομοθετηθούν και νέες φοροελαφρύνσεις για τις τρίτεκνες οικογένειες. Τα αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου θα διαμορφωθεί για τις οικογένειες (μισθωτών ή συνταξιούχων) με ένα παιδί στα 13.000 ευρώ, για τις οικογένειες με δύο παιδιά στα 14.000 ευρώ και για τις οικογένειες με τρία παιδιά στα 22.000 ευρώ. Για κάθε παιδί μετά το τρίτο το αφορολόγητο όριο θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σήμερα οικογένεα με δύο παιδιά και εισόδημα 14.000 ευρώ καταβάλλει στην εφορία το ποσό των 300 ευρώ. Το 2007 με τις αλλαγές στην κλίμακα η εν λόγω οικογένεια θα έχει όφελος 300 ευρώ, δηλαδή δεν θα πληρώνει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Το 2008 οι προαναφερόμενοι συντελεστές θα μειωθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και θα διαμορφωθούν στο 27% και 37% αντίστοιχα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το 2009 εισοδήματα έως τα 50.000 ευρώ να φορολογούνται με συντελεστή 25%.

Συνολικά η κυβέρνηση θα διαθέσει ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ στη φορολογία εισοδήματος για την τριετία 2007 - 2009. Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν να εισπράξουν περί το 1,2 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, στα τσιγάρα, καθώς και από τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Παράλληλα με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών ελεγκτικών συστημάτων υπολογίζεται σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων.
 
Πηγή ΚαθημερινήΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης