Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κάτω από το φράγμα του 9% η ανεργία

29 Σεπτέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Στο εντυπωσιακό, για τα ελληνικά δεδομένα, ποσοστό 8,8% θα διαμορφωθεί η ανεργία στο δεύτερο τρίμηνο του 2006, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αλλά και την επίσημη ανακοίνωση που θα κάνει σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Θα είναι η πρώτη φορά από το 1994 που η ανεργία πέφτει κάτω από το 9%. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2006 η ανεργία είχε αγγίξει το 9,7% ενώ το ....

Στο εντυπωσιακό, για τα ελληνικά δεδομένα, ποσοστό 8,8% θα διαμορφωθεί η ανεργία στο δεύτερο τρίμηνο του 2006, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αλλά και την επίσημη ανακοίνωση που θα κάνει σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Θα είναι η πρώτη φορά από το 1994 που η ανεργία πέφτει κάτω από το 9%. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2006 η ανεργία είχε αγγίξει το 9,7% ενώ το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2005 η ανεργία βρισκόταν στο 9,6%.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας σχετικά με το θέμα, υπενθύμισε ότι από το 11,6% που καταγραφόταν η ανεργία το 2004, πέφτει κάτω από το 9%. Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος για τη νέα οικονομική πολιτική, η οποία αποδίδει καρπούς. Οι εξαγωγές και οι επενδύσεις αυξάνονται, η ανάπτυξη ενισχύεται και είναι γεγονός ότι «περισσότεροι από 100.000 συμπολίτες μας βρήκαν εργασία, η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται και είμαστε ακόμη στην αρχή μιας νέας πορείας».

Φυσικά, η πτώση του ποσοστού ανεργίας οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως τα δεκάδες προγράμματα κατάρτισης, οι επιδοτήσεις επιχειρήσεων και δήμων για προσλήψεις μερικής και προσωρινής απασχόλησης και οι χρηματοδοτήσεις του OAEΔ σε περιοχές και επιχειρήσεις με προβλήματα ανεργίας. Στη μείωση συμβάλλει η βραδύτερη -από την αύξηση της απασχόλησης- αύξηση του εργατικού δυναμικού αλλά και το έλλειμμα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας, κάτι που συντηρεί τις μονάδες εντάσεως εργασίας. H αύξηση της απασχόλησης είναι εμφανής μετά το 2003 και αφορά κυρίως θέσεις προσωρινής, μερικής ή εποχικής απασχόλησης. Σήμερα, περίπου 335.600 άτομα εργάζονται με τη μορφή προσωρινής απασχόλησης.

Το Iνστιτούτο Eργασίας της ΓΣEE προβλέπει περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης εφόσον ο ρυθμός της οικονομικής μεγέθυνσης διατηρηθεί σε επίπεδα ανώτερα του 3%.

Πηγή Καθημερινή.

Για το ίδιο θέμα η Εxpress αναφέρει.

Στο 8,8% διαμορφώθηκε η ανεργία το δεύτερο τρίμηνο του 2006, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005 ανερχόταν στο 9,6%. Το ποσοστό αυτό, σημειώνεται πως είναι το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 1998.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών. Στην κατηγορία αυτή η ανεργία ανέρχεται στο 17,8%. Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται πάνω από το συνολικό ποσοστό (8,8%) κυρίως στους απόφοιτους ανώτερης επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και σε όσους έχουν τελειώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στην πρώτη περίπτωση η ανεργία ανέρχεται σε 11,2%, ενώ στη δεύτερη στο 10%.

Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους έχουν τελειώσει μόνο μερικές τάξεις του δημοτικού (3,1%) και όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (5,8%). Παράλληλα, παρατηρείται ανεργία της τάξης του 6,3% σε όσους κατέχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Το σύνολο των ανέργων ανέρχεται σε 427.410 εκ των οποίων το 39,4% αναζητά αποκλειστικά εργασία με πλήρη απασχόληση, ενώ το 88% είναι διατεθειμένο να εργαστεί είτε με πλήρη είτε στην ανάγκη και με μερική απασχόληση.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 36,7% του συνόλου. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω απο 12 μήνες) αποτελούν το 57,5% του συνόλου.

Πηγή Express
 Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης