Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στα 69 δισ. η παραοικονομία στην Ελλάδα σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

29 Σεπτέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Στα 69 δισ. ευρώ υπολογίζουν οι διεθνείς οργανισμοί το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 28,6% του ΑΕΠ. Πριν από την αναθεώρηση του ΑΕΠ...

Στα 69 δισ. ευρώ υπολογίζουν οι διεθνείς οργανισμοί το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 28,6% του ΑΕΠ. Πριν από την αναθεώρηση του ΑΕΠ, το ποσό της παραοικονομίας είχε υπολογιστεί στα 52 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 17 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε κύκλο εργασιών από επιχειρήσεις που δεν τον δηλώνουν στα επίσημα στοιχεία τους προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία. Επίσης, στο ποσό της παραοικονομίας περιλαμβάνονται «μίζες», «γρηγορόσημα» κ.λπ., τα οποία μόνο από τις σχέσεις επιχειρήσεων - Δημοσίου, εκτιμώνται στο ποσό των 400 εκατ. ευρώ, περίπου, κάθε χρόνο.

Φορολογητέα έσοδα

Μολονότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ στα 241,7 δισ. ευρώ από 193,4 δισ. ευρώ δεν οφείλεται στην παραοικονομία, σύμφωνα με τις επίσημες αρχές, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «αν μπορούσαμε να την υπολογίσουμε, δεν θα ήταν παραοικονομία, αλλά φορολογητέα έσοδα».

Παρ’ όλα αυτά, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s φαίνεται ότι δεν δέχεται την επίσημη αυτή εκδοχή, αφού και αυτός χρησιμοποιεί την έκφραση «παραοικονομία» (black economy). Ωστόσο, δεν είναι επικριτικός, αφού σε χθεσινή του ανακοίνωση αναφέρει: «Η απόφαση που ανακοινώθηκε για αναθεώρηση προς τα πάνω του ελληνικού ΑΕΠ δεν θα έχει επίπτωση στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας που είναι Α/Σταθερή/ Α-1. Ο συνυπολογισμός της παραοικονομίας στο ελληνικό ΑΕΠ δεν αλλάζει θεμελιωδώς την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η πρόκληση είναι να μειώσει το εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος που φτάνει το 108% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του 2005. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραοικονομία εξορισμού δεν φορολογείται. Πάντως, η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από τη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα του τέλους της δεκαετίας του 1990 που ήταν της τάξης του 5% επί του ΑΕΠ».

Η μεγάλη αύξηση κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με την αναθεώρησή του για τα έτη 2001 - 2006, προκάλεσε αρχικά την εντύπωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν παρέλαβε το σχετικό αίτημα από την Ελλάδα την Παρασκευή. Ωστόσο, στη συνέχεια, σύμφωνα με κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το θέμα αυτό υποβαθμίστηκε και χαρακτηρίστηκε «φυσιολογικό», αφού θυμήθηκαν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, η Ολλανδία είχε αναθεωρήσει το ΑΕΠ κατά 7% αλλά και η Ελλάδα το 1990.

Βιομηχανία και εμπόριο

Ανεξάρτητα από το ποσοστό και το ύψος της παραοικονομίας, στελέχη των επιχειρήσεων και της Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η συμμετοχή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ συγκεκριμένων κλάδων της ελληνικής οικονομίας και κυρίως αυτών της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Ηδη, έχουν ανακοινωθεί στοιχεία που παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο (της τάξης του 20%) στον τζίρο της βιομηχανίας και το εμπορίου (π.χ. χθες ανακοινώθηκε ότι η δραστηριότητα του χονδρικού εμπορίου στο δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 15%).

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat, η συμβολή του βιομηχανικού τομέα στη διαμόρφωση του ελληνικού ΑΕΠ ανέρχεται στο 13,8%, όταν στην Ευρωζώνη είναι 20,77%. Μεγάλη είναι η συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελλάδα (21,54%) και των υπηρεσιών (32,30%, έναντι 21,54% στην Ευρωζώνη). Επίσης, υψηλή είναι η συμμετοχή των κατασκευών (7,69%, έναντι 6,92% στην Ευρωζώνη). Υψηλότερη από ό,τι στην Ευρωζώνη είναι η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα (6,15% στην Ελλάδα, έναντι μόλις 2,3% στην Ευρωζώνη).
 
 
 
Πηγή ΚαθημερινήΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης