Έκθεση Δ.Ν.Τ.: Δεν φταίει ο λάθος πολλαπλασιαστής για την ύφεση

Οικονομικές Ειδήσεις

23 Αύγουστος 2013
Taxheaven.gr

«Αθωώνει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον λάθος πολλαπλασιαστή που οδήγησε σε μεγαλύτερη ύφεση την Ελλάδα. Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι για την ύφεση βασική αιτία ήταν η αδυναμία να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το Ταμείο επιχειρεί να δώσει μια απάντηση στις επικρίσεις σε βάρος του, μετά την αποκάλυψη για τον λάθος πολλαπλασιαστή και τονίζει πως υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες της Ελλάδας για ανάπτυξη.

Τονίζει ότι ένας υψηλότερος πολλαπλασιαστής δεν θα οδηγούσε σε βελτίωση των προβλέψεων, αποδίδοντας τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ύφεση στην αδύναμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που οδήγησε και σε χαμηλότερα αποτελέσματα καθώς, στις πολιτικές και κοινωνικές αντιστάσεις και σε «άλλους παράγοντες» που συνέβαλαν σε πολύ ισχνότερη οικονομική απόδοση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Στα συμπεράσματα της μελέτης τονίζεται ότι αυτή την περίοδο είναι πολύ έντονη η συζήτηση σχετικά με το αν πρέπει τα προγράμματα λιτότητας είναι εμπροσθοβαρή δηλαδή τα περισσότερα μέτρα λαμβάνονται κατά κύριο λόγο στα πρώτα χρόνια προσαρμογής τους, ή οπισθοβαρή. Οι μελετητές του ΔΝΤ σημειώνουν ότι η θέση των περισσότερων αναλυτών σε παγκόσμιο επίπεδο μετατοπίζεται προς την κατεύθυνση του να εφαρμόζονται οπισθοβαρή προγράμματα στις οικονομίες καθώς τα εμπροσθοβαρή οδηγούν σε μεγαλύτερες των προβλεπόμενων υφέσεις.

Πηγή Ημερησία