Αποτελέσματα live αναζήτησης

Υπό εξέταση επιτόκια και χρεώσεις

22 Σεπτέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Παρέμβαση της κυβέρνησης για τις χρεώσεις των τραπεζών σε περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμής των δόσεων δανείων, αλλά και για τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας....

Παρέμβαση της κυβέρνησης για τις χρεώσεις των τραπεζών σε περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμής των δόσεων δανείων, αλλά και για τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας.

Με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ύψος των επιτοκίων στις χώρες της Ευρωζώνης, ο κ. Δούκας, μιλώντας στη ΝΕΤ, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών.

Ερωτώμενος σχετικά με την «ψαλίδα» των ελληνικών επιτοκίων και γενικότερα τις διαπιστώσεις της ΕΚΤ, αλλά και το αν σκοπεύει να παρέμβει η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «είναι από τα θέματα τα οποία εξετάζουμε, δεν σκοπεύουμε να χαριστούμε για οποιαδήποτε τραπεζική πρακτική που δεν συνάδει με τις προσταγές του διεθνούς και του υγιούς ανταγωνισμού».

Ο υφυπουργός πρόσθεσε: «Δεν θέλω να πω τι θα βγει στο τέλος από τον έλεγχο αυτών των πραγμάτων, όμως θεωρώ και εγώ ότι είναι υπερβολικές αυτές οι διαφορές μεταξύ του τι πληρώνουν οι τράπεζες στους καταθέτες και το τι χρεώνουν στους πελάτες τους, π.χ., στις κάρτες και στις περίπτωση μικροκαθυστερήσεων».

Στο ερώτημα για το πότε αναμένονται τα μέτρα και σε ποια κατεύθυνση θα κινούνται, ο κ. Δούκας είπε: «Δεν ξέρω αν θα είναι μέτρα. Θα είναι προβλεπόμενες κυρώσεις γιατί μιλάμε για μια διεθνή ανοιχτή αγορά. Πρέπει να ισχύουν και στην Ελλάδα ό,τι μέτρα ισχύουν και για όλες τις τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Αποτελέσματα

«Χωρίς να είμαστε βιαστικοί -συμπλήρωσε ο υφυπουργός- και χωρίς να προσπαθούμε να πιάσουμε τα πρωτοσέλιδα, θα κάνουμε τη συστηματική δουλειά που απαιτείται να κάνουμε και θα δείτε τα αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν θα πάρει ένα ή δύο μήνες. Σε αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, θεωρώ και εγώ ότι είναι πραγματικά πολύ μεγάλη η απόκλιση επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων όπως επίσης και οι χρεώσεις που γίνονται σε περιπτώσεις μικροκαθυστερήσεων από τους πελάτες, π.χ., πληρωμής της πιστωτικής τους κάρτας».

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιτείνουν ότι το κόστος της δικής τους χρηματοδότησης στις διεθνείς αγορές είναι υψηλότερο από των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, διότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας είναι χαμηλότερη απ αυτή π.χ. της Γαλλίας ή της Αγγλίας. Αντιτείνουν, επίσης, ότι έχουν πολύ μεγαλύτερες επισφάλειες στα δάνειά τους κ.λπ. Ωστόσο, σημείωσε ότι «η συνολική κερδοφορία τους δεν δείχνει ότι δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά, παρά αυτές τις επισφάλειες».

Πηγή ΝαυτεμπορικήΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης