Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ενισχύσεις σε μικρομεσαίους χωρίς έγκριση από Κομισιόν

21 Σεπτέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σε σημαντική διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα επωφελούνται κρατικών ενισχύσεων σε συντομότερο χρόνο, οδηγεί η χθεσινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση στις 200.000 ευρώ του ανώτατου ποσού, το οποίο δεν θα χρειάζεται πλέον σύμφωνη γνώμη των Βρυξέλλων. ...

Σε  σημαντική διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα επωφελούνται κρατικών ενισχύσεων σε συντομότερο χρόνο, οδηγεί η χθεσινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση στις 200.000 ευρώ του ανώτατου ποσού, το οποίο δεν θα χρειάζεται πλέον σύμφωνη γνώμη των Βρυξέλλων.

Η πρόταση της Κομισιόν αφορά τις γνωστές κρατικές βοήθειες de minimis, οι οποίες κοινοποιούνται για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Με βάση το μέχρι σήμερα καθεστώς, όταν οι κρατικές βοήθειες σε μια επιχείρηση ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ, τότε κοινοποιούνται και εξετάζονται από τις κοινοτικές υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» για τη χορήγησή τους.

Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση μέσα στο ίδιο έτος, δεδομένου ότι τον περασμένο Μάρτιο, η Επιτροπή είχε αυξήσει επίσης κατά 50.000 (από 100.000 σε 150.000 ευρώ) το ανώτατο ποσό.

Με την προτεινόμενη αναπροσαρμογή, το ανώτατο ποσό της βοήθειας που δεν θα απαιτείται να κοινοποιείται στις Βρυξέλλες, καθορίζεται σε 200.000 ευρώ για μια τριετία. Με άλλα λόγια το εν λόγω ποσό θα καλύπτει τη διάρκεια μιας τριετίας. Εάν το ποσό ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, τότε θα κοινοποιείται στις Βρυξέλλες και θα ακολουθείται η κανονική κοινοτική διαδικασία.

Ενα νέο στοιχείο που εισάγεται για λόγους διαφάνειας, είναι το ότι οι εγγυήσεις σε δάνεια θα μπορούν να χορηγούνται υπό μορφή κρατικής ενίσχυσης με την προϋπόθεση ότι το ύψος των δανείων δεν θα ξεπερνά τα 1,7 εκατ. ευρώ.

Μια καινοτομία της νέας πρότασης είναι η επέκταση των de minimis κρατικών ενισχύσεων και προς τις επιχειρήσεις εμπορίας και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.

Η αύξηση του ανώτατου ορίου λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ στα κράτη μέλη, από την περίοδο που είχε αποφασισθεί η προηγούμενη αύξηση.

Η πρόταση της Επιτροπής υποβλήθηκε αρχικά το Μάρτιο στα κράτη μέλη προκειμένου να παρουσιάσουν τις παρατηρήσεις τους. Τώρα η Κομισιόν ξεκινά μια διαβούλευση με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, ενώ στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των κρατών μελών, θα εκδώσει την οριστική απόφαση όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας 994/98.
Ναυτεμπορική



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης