Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φορολογική σύγχυση στις εσωτερικές συναλλαγές των πολυεθνικών

21 Σεπτέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σημαντικές διαφορές μεταξύ των φορολογικών αρχών κάθε χώρας ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζουν στις εσωτερικές τους συναλλαγές πολυεθνικοί όμιλοι διακρίνει σχετική έρευνα της Ernst & Young....

Σημαντικές διαφορές μεταξύ των φορολογικών αρχών κάθε χώρας ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζουν στις εσωτερικές τους συναλλαγές πολυεθνικοί όμιλοι διακρίνει σχετική έρευνα της Ernst & Young.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορολογικών αρχών από 30 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το περιβάλλον που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολυεθνικές εταιρείες σχετικά με την τιμολογιακή τους πολιτική, στις εντός του ομίλου τους συναλλαγές (transfer pricing) είναι εξαιρετικά σύνθετο και εχθρικό. Παρά το γεγονός, αναφέρει η έρευνα, ότι οι κρατικές φορολογικές αρχές συμφωνούν σε γενικές γραμμές με τις αρχές που διέπουν το transfer pricing, υιοθετούν, ωστόσο, διαφορετικές πρακτικές για την εφαρμογή τους.

Συγκεκριμένα:
Στη διετία που μεσολάβησε από την προηγούμενη έρευνα, οι φορολογικές αρχές ανά τον κόσμο εμφανίζονται περισσότερο ενημερωμένες και προετοιμασμένες παρά ποτέ, ενώ υφίστανται μεγαλύτερη πίεση να πετύχουν περισσότερα φορολογικά έσοδα από την καταστολή της φοροαποφυγής. Ενα νέο κύμα χωρών, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η Κίνα, η Κολομβία, το Ισραήλ και η Τουρκία, εισήγαγε ρυθμίσεις για το transfer pricing, ενώ κράτη με παγιωμένο νομοθετικό καθεστώς για το transfer pricing, όπως ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Μεγάλη Βρετανία, αυξάνουν την επένδυση σε πόρους, αναβαθμίζουν το επίπεδο εξειδίκευσης και εντείνουν την επιθετικότητά τους στο transfer pricing.


«Σήμερα, οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι απανταχού φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα της φορολογικής τους κατάστασης ανά τον κόσμο καθώς και ότι όποια κίνηση πραγματοποιούν σε μια χώρα θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας», σημειώνει ο κ. John Hobster, υπεύθυνος διεθνών αγορών για θέματα transfer pricing της Ernst & Young. «Αυτό σημαίνει ότι, ενώ διαπιστώνουμε μια φαινομενική σύγκλιση των κρατικών φορολογικών αρχών σε ό,τι αφορά τις γενικές κατευθύνσεις στο transfer pricing, παρατηρείται μεταξύ τους απόκλιση στην ερμηνεία και την εφαρμογή αυτών των γενικών αρχών για το transfer pricing. Αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει ισχυρό πλήγμα στις πολυεθνικές εταιρείες και να εμποδίσει την επίλυση διμερών διαφωνιών», τονίζει ο κ. Hobster.

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης