Η «σιωπηρή» παράταση των δηλώσεων που δεν είναι τελικά και τόσο σιωπηρή

Οικονομικές Ειδήσεις

19 Ιούλιος 2013
Taxheaven.gr

Διέρρευσε στον τύπο από το πρωί, ότι ο Κος θεοχάρης προτίθεται να δώσει σιωπηρή παράταση στην υποβολή των δηλώσεων μετά την χθεσινή πίεση που είχε από αντιπροσωπεία της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Δείτε τις Σχετικές δημοσιεύσεις:

—› Ημερησία

"Χ. Θεοχάρης: «Παράθυρο» παράτασης των δηλώσεων «ΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΑΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΙΩΠΗΡΗ»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί σιωπηρή παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άφησε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δοθεί επίσημα παράταση.

Ο κ. Θεοχάρης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων ο ΑΦΜ των οποίων λήγει σε 1 ή 2 και η προθεσμία υποβολής των οποίων λήγει την προσεχή Δευτέρα, διευκρίνισε ότι οι έγγαμοι πολίτες μπορούν να κάνουν χρήση του πιο ευνοϊκού ΑΦΜ εκ των δύο συζύγων και να υποβάλλουν τη δήλωση μέχρι τη λήξη της προθεσμίας του ΑΦΜ με τον μεγαλύτερο καταληκτικό αριθμό.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ΑΦΜ που λήγει σε 1 και ο/η σύζυγός του έχει ΑΦΜ που λήγει σε 9, τότε η δήλωση μπορεί να κατατεθεί μέχρι και τις 26 Αυγούστου.

«Έτσι οι δηλώσεις που λήγουν τη Δευτέρα είναι πολύ λιγότερες από όσο φοβούνται οι πολίτες», τόνισε.

Ερωτώμενος αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί σιωπηρή παράταση στην υποβολή των δηλώσεων σε περίπτωση που υπερφορτωθεί το σύστημα του Taxis, ο κ. Θεοχάρης απάντησε: «Καταρχάς θα πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να μην περιμένουμε την τελευταία ημέρα, ώστε να μην δημιουργούνται τέτοια προβλήματα. Κατά δεύτερον, αν ανακοινώναμε ότι θα δοθεί σιωπηλή παράταση, τότε αυτή δεν θα ήταν σιωπηρή».

«Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο επ ουδενί, επανεξετάζουμε καθημερινά τα δεδομένα που έχουμε και προχωρούμε βλέποντας και κάνοντας», υπογράμμισε ο γ.γ. δημοσίων εσόδων αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο σιωπηρής παράτασης προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές".



—› Νews.gr

Σε άρθρο του Νεκτάριου Νότη στο News.gr  αναφέρονται τα ακόλουθα:


"Εφορία : Έρχεται άτυπη παράταση για τις δηλώσεις
Μετά από τις συνεχείς διαμαρτυρίες από φορολογούμενους, αλλά κυρίως λογιστές και φοροτεχνικούς, για τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, στα οποία έχουν οδηγηθεί στη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει – έστω και άτυπα, ανεπίσημα – στη χορήγηση παράτασης στις σχετικές προθεσμίες.

Με δεδομένο ότι οι ημερομηνίες, που έχουν δοθεί ανάλογα με το καταληκτικό ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του κάθε υπόχρεου, είναι δεσμευτικές και όχι ενδεικτικές, στο οικονομικό επιτελείο σκέφτονται τα εξής, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του news.gr :

Να δοθεί μια τετραήμερη παράταση στην εκάστοτε προθεσμία. Στην ουσία, δηλαδή, το σύστημα να παραμένει ανοιχτό κάθε φορά για επιπλέον τέσσερα εικοσιτετράωρα, και να μη λογίζει ως εκπρόθεσμες τις σχετικές δηλώσεις. Για παράδειγμα, όσοι έχουν Α.Φ.Μ., που λήγει σε 1 ή 2, να μπορέσουν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους και μετά την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Ιουλίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία.

Εναλλακτικά ή επιπλέον, τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου, οπότε και ολοκληρώνεται η φετινή διαδικασία υποβολής, το σύστημα να ανοίξει για όλα τα Α.Φ.Μ., ώστε να μην επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις όσοι δεν πρόλαβαν.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η παράταση κατά 15 ημέρες για το σύνολο των δηλώσεων, μετά την τελευταία προθεσμία της 30ης Αυγούστου, όμως, για αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι απαιτείται η έγκριση της τρόικας".



Σημείωση: Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφέρουμε ότι χθές και σήμερα το Taxis υπολειτουργεί και μάλιστα σε ημέρα που είναι καταληκτική για την υποβολή της δήλωσης Ε7.

Αναμένουμε με αγωνία τις ανακοινώσεις του ΥΠ. ΟΙΚ. σχετικά με την «εύρυθμη» λειτουργία του Taxis

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε επίσης το ΥΠ. ΟΙΚ.  ότι καμία μνημονιακή δέσμευση δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα της χώρας, αλλά και την υποχρέωση που έχει το κράτος για την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες.



Επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα Taxheaven