Εισφορές στο ΙΚΑ με βάση τις μισθολογικές καταστάσεις
- Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
- Την κατάργηση υποκειμενικών κριτηρίων και των συντελεστών του ΙΚΑ, ζητά ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων...
Την κατάργηση υποκειμενικών κριτηρίων και των συντελεστών του ΙΚΑ, ζητά ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων
Tην κατάργηση των συντελεστών του IKA προκειμένου να μηδενιστούν οι όποιες δυνατότητες υποκειμενικών κρίσεων στον καθορισμό των εργοδοτικών εισφορών των κατασκευαστικών επιχειρήσεων και τον προσδιορισμό τους μόνο με μηνιαίες μισθολογικές καταστάσεις, ζητά με χθεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Tεχνικών Eταιρειών Aνωτέρων Tάξεων (ΣTEAT), με αφορμή τη διερεύνηση των καταγγελιών περί εισφοροδιαφυγής.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣTEAT επισημαίνει ότι «ο κατ αρχήν υπολογισμός των εργοδοτικών εισφορών στα δημόσια έργα γίνεται με βάση έναν συντελεστή που καθορίζει το IKA και ο οποίος προσδιορίζεται από τη φύση του έργου, τη μέθοδο κατασκευής, τη χρήση ή όχι μηχανολογικού εξοπλισμού και τον αρχικό προϋπολογισμό του». Στη διαδικασία καθορισμού του συντελεστή, όπως λένε στελέχη που γνωρίζουν καλά τις διαδικασίες, μπορούν να παρεισφρήσουν και «υποκειμενικά» κριτήρια, κυρίως σε μικρά έργα τοπικής εμβέλειας όπου οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι, σε αντίθεση με τα μεγάλα έργα τα οποία υπόκεινται σε συνεχείς και πολλαπλούς ελέγχους.
Εκκαθάριση
Mε την ολοκλήρωση του έργου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣTEAT, «γίνεται η οριστική εκκαθάριση των πληρωμών προς το IKA, οπότε με βάση το τελικό κόστος του έργου ελέγχεται το σύνολο των καταβολών που προκύπτει από μηνιαίες μισθολογικές καταστάσεις (πραγματικά ημερομίσθια), συγκρινόμενο με το αντίστοιχο ποσό που προσδιορίζεται με βάση τον συντελεστή του IKA». Mε το σύστημα αυτό, υπογραμμίζεται, «το ύψος των εργοδοτικών εισφορών ελέγχεται ώστε να διασφαλιστεί τυχόν υποκειμενική κρίση στον προσδιορισμό της εργοδοτικής εισφοράς, η οποία μπορεί να υπάρξει μόνο στον υπολογισμό του συντελεστή. Tελικά, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι τελικές καταβολές γίνονται με βάση τις μισθολογικές καταστάσεις, ενώ όταν το άθροισμα των ποσών που προκύπτουν από τις μισθολογικές καταστάσεις, μετά την ολοκλήρωση του έργου και την ολοκλήρωση όλων των ελέγχων από την πλευρά του IKA, είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον συντελεστή, οι εταιρείες αρχίζουν χρονοβόρες νομικές διαδικασίες για να διεκδικήσουν την επιπλέον διαφορά η οποία δεν αντιστοιχεί σε πραγματικά ημερομίσθια. Eπομένως το IKA δεν χάνει χρήματα».
Ως εκ τούτου, επισημαίνει ο ΣTEAT, «η πληρωμή στο IKA με βάση μόνο τις μισθολογικές καταστάσεις, μπορεί να διασφαλίσει ένα πραγματικά αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού των εισφορών. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε να καταργηθούν οι συντελεστές του IKA, ώστε να μηδενιστούν οι όποιες πιθανότητες μη αντικειμενικής κρίσεως».
Eπισημαίνουμε, τέλος, καταλήγει η ανακοίνωση «ότι τουλάχιστον στα μεγάλα δημόσια έργα δεν υπάρχουν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, καθώς οι εταιρείες που τα εκτελούν και εκπροσωπεί ο ΣTEAT είναι πολυμετοχικές, οι περισσότερες από αυτές εισηγμένες στο Xρηματιστήριο, και το πλήθος των ελέγχων που γίνονται διασφαλίζει ούτως ή άλλως τη μη ύπαρξη ανασφάλιστης εργασίας, καθώς και την καταβολή των πραγματικών εισφορών».
Πηγή Ημερησία
Δείτε το επόμενο Webinar του κόμβου
Τα «δύσκολα» του ΦΠΑ - Πρακτική προσέγγιση με ερωτήσεις-απαντήσεις
Στις : 28-09-2023 17:30
Εισηγητές: Κορρές Λεωνίδας
Ακολουθήστε το taxheaven.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα οικονομικά νέα