Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ ενοποιούνται στον ΟΑΕΕ

13 Σεπτέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Eνοποιούνται τελικά από 1/1/2007 τα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ στον νέο Οργανισμό ΟΑΕΕ. Oπως δήλωσε χθες ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, που συμμετείχε σε συνεδρίαση του δ.σ. του ΟΑΕΕ, «στόχος είναι να κλείσει ένα θέμα που εκκρεμεί από τον Μάρτιο του 1999, όπου σε νομοθετική ρύθμιση προβλεπόταν η ενοποίηση των τριών Ταμείων....
Eνοποιούνται τελικά από 1/1/2007 τα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ στον νέο Οργανισμό ΟΑΕΕ. Oπως δήλωσε χθες ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, που συμμετείχε σε συνεδρίαση του δ.σ. του ΟΑΕΕ, «στόχος είναι να κλείσει ένα θέμα που εκκρεμεί από τον Μάρτιο του 1999, όπου σε νομοθετική ρύθμιση προβλεπόταν η ενοποίηση των τριών Ταμείων».

Το θέμα όμως είχε περιοριστεί στη σύσταση του ΟΑΕΕ, του οποίου βάσει της νομοθετικής ρύθμισης προεδρεύει ο διοικητής του ΤΕΒΕ Κωνσταντίνος Κόντος.

Μέσα στον ΟΑΕΕ θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι να έχουν τους ίδιους όρους ασφάλισης, περίθαλψης και συνταξιοδότησης. Και σήμερα ακόμη οι διαφορές είναι τεράστιες μεταξύ των Tαμείων των ελεύθερων επαγγελματιών και βασική επιδίωξη είναι και οι ασφαλισμένοι των άλλων δύο Tαμείων να εξομοιωθούν τουλάχιστον με τα επίπεδα των ασφαλισμένων του ΤΕΒΕ.

Oμως η ενοποίηση είναι εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, απόδειξη ότι έχει «παγώσει» εδώ και 7 χρόνια, λόγω των οικονομικών δυσκολιών των ΤΣΑ και ΤΑΕ. Ειδικότερα, για το Tαμείο των Αυτοκινητιστών τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα μετά την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, ο οποίος σε ποσοστό 55% των πόρων χρηματοδοτούσε το συγκεκριμένο ταμείο.

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ και του ΤΕΒΕ Κωνσταντίνος Κόντος έχει εκφράσει φόβους για τη βιωσιμότητα του νέου Tαμείου αν δεν ληφθεί μέριμνα για πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, ο κ. Κόντος έχει επανειλημμένα καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση ως ποσοστό του ΑΕΠ αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για το ΙΚΑ. Για τον ΟΑΕΕ έχει ζητηθεί ποσοστό 0,3% έως 0,5% επί του ΑΕΠ.

Η πρότασή του όμως δεν έχει καν συζητηθεί από το οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Ο κ. Τσιτουριδης δήλωσε αρωγός στις προσπάθειες για την ενοποίηση και τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ και προέτρεψε τη διοίκηση του Ταμείου για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους, καλύτερη αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας και αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την παρουσία του υπουργού στο ΤΕΒΕ εμφανίστηκε ο κ. Κόντος, ο οποίος δήλωσε: «Eίναι η πρώτη φορά που παρευρίσκεται υπουργός σε συνεδρίαση δ.σ. του Tαμείου», για να προσθέσει: «Mε τέτοιες συμμετοχές, ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία τα προβλήματα λύνονται και τα Tαμεία προχωρούν μπροστά».

 

Πηγή expressΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης