Αποτελέσματα live αναζήτησης

Θα συγκροτηθεί Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

12 Σεπτέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
  • Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Οπως δήλωσε ο υπουργός Γιώργος...

Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Οπως δήλωσε ο υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης, στις επόμενες εβδομάδες θα εμπλακούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι στο θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Ναυτεμπορική

Συστήνεται ειδική Επιτροπή κατά της φοροδιαφυγής (Από Εφημερίδα Κέρδος)

Με απόλυτα συγκεκριμένους στόχους, άμεσα επιτηρούμενους από την ΕΕ αλλά και πολύ μικρά περιθώρια άντλησης εσόδων από εναλλακτικές και έκτακτες πηγές, η κυβέρνηση καλείται να οριστικοποιήσει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα καταθέσει στις αρχές Οκτωβρίου.
Ενα προσχέδιο, μέσω του οποίου η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα θωρακίζεται για πρώτη φορά από μία ειδική Επιτροπή κατά της φοροδιαφυγής που θα επιχειρήσει να εντάξει μεγάλο μέρος της παραοικονομίας στην επίσημη οικονομία. Τη σύσταση της Επιτροπής ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος μάλιστα κάλεσε όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή, αναλαμβάνοντας την κοινωνική ευθύνη που τους αντιστοιχεί. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δείχνει πρόθυμη να άρει μεγάλο μέρος των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων μέσω μιας γενναίας αναμόρφωσης του ΚΒΣ. Σύμφωνα με τον υπουργό και παρά τις Κοινοτικές αντίθετες εκτιμήσεις, οι προϋπολογισμοί τόσο του 2006 όσο και του 2007 θα παρουσιάσουν έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως ακριβώς προβλέπει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει πολύ πριν από τη ΔΕΘ μία πραγματική μάχη εξισώσεων, έτσι ώστε η φορολογική μεταρρύθμιση να παρουσιάζει εξισορροπημένο ισοζύγιο κόστους και εισπράξεων για το Δημόσιο, αφού ληφθεί υπόψη η τήρηση των υπεσχημένων από τη μία πλευρά και τα πραγματικά δημοσιονομικά περιθώρια από την άλλη.
Aυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο οι όποιες απώλειες εσόδων υπάρξουν συνεπεία των ελαφρύνσεων, να αντισταθμισθούν από νέες πηγές εσόδων, όπως άλλωστε από την αρχή είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί κατά το παρελθόν είχε εξαγγελθεί πολλές φορές η εφαρμογή του χρυσού κανόνα της ουδετερότητας, πλην όμως οι υπερεκτιμήσεις των εσόδων και οι συντηρητικές προβλέψεις των δαπανών έθεταν συνεχώς εκτός τροχιάς τον προϋπολογισμό, ο οποίος, όπως ήταν φυσικό, έκλεινε τελικά ελλειμματικός.

Τι δίνει...
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι πριν από τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη για τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, είχε προηγηθεί η καλοκαιρινή «φοροκαταιγίδα» με αυξήσεις στον ΕΦΚ των καυσίμων και των τσιγάρων και των τελών κινητής τηλεφωνίας. Αυξήσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τις έκτακτες ρυθμίσεις (προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, ψαλίδισμα των κινήτρων για συγχωνεύσεις, αύξηση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους κ.λπ.) αρκούν, προκειμένου να αντισταθμίσουν το ποσό του 1,25 δισ. ευρώ που θα κοστίσει το νέο φορολογικό πακέτο για την επόμενη τριετία. Από αυτά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης:
- Τα 150 εκατ. ευρώ θα αφορούν στον προϋπολογισμό του 2007 από τη μειωμένη παρακράτηση φόρου, που θα γίνεται από την 1η Ιανουαρίου 2007 στα εισοδήματα των μισθωτών, λόγω της αύξησης του αφορολογήτου και της μείωσης των συντελεστών.
- Τα 400 εκατ. ευρώ θα αφορούν στον προϋπολογισμό του 2008.
- Τα 700 εκατ. ευρώ θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2009.
Ειδικά το εύρος των υπεσχημένων παροχών μέχρι το 2008 ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ, καθώς στα 150 της νέας, μειωμένης φορολογικής κλίμακας, προστίθενται 500 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 50 ευρώ και 150 ευρώ από την αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 35 ευρώ.

Τι παίρνει...
Από την άλλη πλευρά το ποσό των παροχών αναμένεται να καλυφθεί πλήρως από την είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ το 2007 τα οποία θα προέλθουν από την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 450 εκατ. ευρώ, την αύξηση των ΕΦΚ σε καύσιμα και τσιγάρα 205 εκατ. ευρώ και 180 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, την αύξηση του τέλους στα κινητά τηλέφωνα κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στα δημόσιο ταμεία από τη νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων το 2008.

Η νέα κλίμακα
Αναφορικά με τη νέα κλίμακα που προωθεί η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι από τη μεταρρύθμιση δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για κανέναν. Σε πρώτη φάση, τόνισε, θα ελαφρυνθούν τα μεσαία εισοδήματα, ενώ δεν θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.
Αναλυτικότερα οι κυριότερες αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν ως εξής:
- Το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί από τα 11.000 ευρώ που είναι σήμερα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους στα 12.000 ευρώ από το 2007. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες των φορολογουμένων (ελεύθεροι επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, αγρότες, εισοδηματίες) θα διαμορφωθεί στα 10.500 ευρώ από 9.500 ευρώ.
- Θα καταργηθεί ο φορολογικός συντελεστής 15% που εφαρμόζεται σήμερα από το ύψος του αφορολόγητου ορίου έως τα 13.000 ευρώ.
- Θα διευρυνθεί το κλιμάκιο εισοδήματος στο οποίο θα εφαρμόζεται ο κεντρικός συντελεστής. Ο σημερινός κεντρικός φορολογικός συντελεστής 30% που ισχύει για το τμήμα του εισοδήματος από 13.000 έως 23.000 ευρώ θα γίνει: 29% το 2007 για εισόδημα από 13.000 έως 30.000 ευρώ, 27% το 2008 για εισόδημα έως 40.000 ευρώ, 25% το 2009 για το κλιμάκιο εισοδήματος από το αφορολόγητο ποσό έως τα 50.000 ευρώ.
- Ο φορολογικός συντελεστής 40% που εφαρμόζεται για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 23.000 ευρώ θα γίνει: 39% το 2007 για εισόδημα από 30.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, 37% για εισόδημα από 40.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και 35% το 2009 για εισόδημα από 50.000 έως 100.000 ευρώ.
- Με συντελεστή 40% θα φορολογούνται τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθεί στα 240 ευρώ από 220 ευρώ που είναι σήμερα το ανώτερο ποσό του φόρου που εκπίπτει.

Ο νέος ΚΒΣ
Σε ό,τι αφορά στον νέο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων οι βασικότερες αλλαγές έχουν να κάνουν με την εναρμόνιση του Kώδικα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, την απλοποίηση των διαδικασιών θεώρησης των στοιχείων αλλά και τον εξορθολογισμό των ποινών που επιβάλλονται για απλές φορολογικές παραβάσεις. Ειδικότερα, οι βασικότερες ρυθμίσεις μεταξύ άλλων προβλέπουν τα εξής:
- Aύξηση των ορίων για την ένταξη σε βιβλία B και Γ κατηγορίας αλλά και των ορίων τήρησης του βιβλίου αποθήκης.
- Διεύρυνση των κατηγοριών των επιχειρήσεων που απαλλάσσονται σήμερα από την τήρηση του βιβλίου αποθήκης. Μεταξύ των επιχειρήσεων που απαλλάσσονται σήμερα είναι ο πωλητής βενζίνης και πετρελαίου, ο εκμεταλλευτής ξενοδοχείου ή κάμπινγκ, ο παραγωγός κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, ο πράκτορας εφημερίδων και περιοδικών, ο εκμεταλλευτής κλινικής ή θεραπευτηρίου, ο κατασκευαστής δημοσίων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων.
- Ο «αποχαρακτηρισμός» των τυπικών παραλείψεων ως παραβάσεις.
- Η εναρμόνιση του KBΣ με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και ειδικά όσον αφορά στην αποτίμηση των συμμετοχών και χρεογράφων αλλά και της αποτίμησης των απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα με τα ΔΛΠ (πιστωτικές συναλλαγματικές διαφορές).
- Το χρονικό διάστημα ενημέρωσης των βιβλίων να είναι 45 ημέρες και να συμπίπτει με την προθεσμία απόδοσης του ΦΠA.
- Kατάργηση του βιβλίου τεχνικών προδιαγραφών παραγωγής κοστολογίου για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
- Κατάργηση του μέτρου που προβλέπει την υποχρέωση έκδοσης δίγραμμων επιταγών, στις περιπτώσεις συμψηφισμού λογαριασμών πελατών - προμηθευτών του ίδιου συναλλασσόμενου καθώς και στις συναλλαγές μεταξύ μητρικής και θυγατρικών εταιρειών.
- H εκ παραδρομής πληρωμή με μη δίγραμμη επιταγή να μην συνεπάγεται τις συνέπειες ανακρίβειας ή ανεπάρκειας των βιβλίων.
- Aύξηση από 3% σε 10% του ποσοστού που προβλέπεται για την υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης για τις βοηθητικές ύλες και τα υλικά συσκευασίας.
- Nα επιτρέπεται η έκδοση των δελτίων αποστολής με προγενέστερη ημερομηνία από αυτήν της μεταφοράς, με ευθύνη του εκδότη.

ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης