Αποτελέσματα live αναζήτησης

ECOFAN - Δελτίο τύπου με αίτημα παράτασης προς τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Η ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου ο οποίο θα ενοποιούσε και θα αντικαθιστούσε τα διάσπαρτα εμπορικά μητρώα ήταν εμφανής για πολλά χρόνια στον επιχειρηματικό κόσμο.

Η συγκρότηση του Γ.Ε.ΜΗ αποτελεί ανάσα για τις επιχειρήσεις καθώς επιλύει τα προβλήματα του παρελθόντος και παράλληλα συντελεί στην καλύτερη επικοινωνία της Κεντρικής διοίκηση του κράτους με τις επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής.

Τα αναμενόμενα οφέλη είναι σίγουρα πολλαπλά και εστιάζονται τόσο στην πλευρά των επιχειρήσεων, όσο και στην πλευρά των κρατικών αρχών.

Η προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης με την εφαρμογή του Γ.Ε.ΜΗ είναι να προωθήσει την διαφάνεια, και τη νομιμότητα στις συναλλαγές, να μειώσει την γραφειοκρατία έχοντας ως συνέπεια την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την γρήγορη λήψη αποφάσεων, ενώ στον αντίποδα αυξάνεται η ποιότητα του ελέγχου των επιχειρήσεων από το δημόσιο και επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση πολλών κρατικών φορέων που απαιτούνταν προ εποχής Γ.Ε.ΜΗ.

Κάθε νέο και καινοτόμο βήμα, προκαλεί αβεβαιότητα και «τρόμο» ως προς τον τρόπο εφαρμογής του και η κάθε πλευρά οφειλή να συμβάλει προς την καλύτερη επίτευξη της προσπάθειας αυτής.

Στον ένα χρόνο εφαρμογής του, το Γ.Ε.ΜΗ κάνει τα πρώτα του βήματα, φυσικό και επόμενο είναι να παρουσιάζονται ορισμένες ατέλειες «νεότητος» οι οποίες θα πρέπει να λυθούν.

Σημαντικός προβληματισμός αποτελεί για τις επιχειρήσεις, η δημοσίευση των Ισολογισμών πριν από την κατάθεση των Φορολογικών Δηλώσεων ΕΠΕ και Ανωνύμων εταιρειών. Οι ΕΠΕ στην μεγάλη τους πλειοψηφία μέχρι και σήμερα, δεν δημοσίευαν Ισολογισμό (άλλωστε πια είναι η επίσημη ημερομηνία κατάθεσης των ΕΠΕ και που αναφέρεται;).

Δημιουργείται επίσης το πρόβλημα ότι μέχρι και σήμερα να μην λειτουργεί η εφαρμογή του ΤΑΧΙΣ και να μην ξέρουν οι επιχειρήσεις τι πρέπει να καταθέσουν και ποια τεχνικά προβλήματα θα παρουσιαστούν κατά την κατάθεση των δηλώσεων και των Ισολογισμών τους.

Δεν θα πρέπει η λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ να ξεκινήσει με “τσουχτερά” πρόστιμα για τις επιχειρήσεις και διαδικασίες που θα δυσχεραίνουν το έργο του και θα προκαλούν αρνητικότητα και δυσφορία στον επιχειρηματικό κόσμο.

Και ασφαλώς η Γενική Γραμματεία Εμπορίου δεν ξέρουμε κατά πόσο γνωρίζει την ταλαιπωρία που υφίστανται τόσο οι επιχειρήσεις στις ατελείωτες ουρές που έχουν δημιουργηθεί, στις υπηρεσίες του Γ.Ε.ΜΥ , που οφείλονται κατά κύριο λόγω στην τεράστια έλλειψη προσωπικού.

Νομίζω ότι η κοινή προσπάθεια όλων μας και πρωτίστως της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου είναι να λειτουργήσει το Γ.Ε.ΜΗ, να γίνει αποδεκτό και να βοηθήσει το δημόσιο και την επιχείρηση.

Σίγουρα η επιβολή προστίμων κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση και δεν πιστεύουμε ότι είναι η πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Για το λόγω αυτό θα πρέπει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, να μεριμνήσει ώστε να δοθεί άμεσα η ανάλογη παράταση ώστε να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις.«ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ», (ECOFAN) - [email protected]

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης