Δεύτερη δουλειά - ακίνητα στο στόχαστρο της Εφορίας

Οικονομικές Ειδήσεις

29 Αύγουστος 2006
Υπό το άγχος των παροχών, που ξεκινούν το 2007 σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και τη σπάθη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περιορισμό των ελλειμμάτων, η κυβέρνηση αναζητεί από τώρα τους πόρους, για την κάλυψη των όσων αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.... Taxheaven.gr

Υπό το άγχος των παροχών, που ξεκινούν το 2007 σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και τη σπάθη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περιορισμό των ελλειμμάτων, η κυβέρνηση αναζητεί από τώρα τους πόρους, για την κάλυψη των όσων αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.


Κρυμμένα εισοδήματα από δεύτερη και τρίτη δουλειά, όσοι απέκτησαν ακίνητο το 2005 -τη χρονιά προ της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, χρεοφειλέτες του δημοσίου, ιδιοκτήτες που δεν δηλώνουν είτε τα ενοίκια είτε τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, αλλά και όσοι «καρπώνονται» το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας είναι οι πιο επικίνδυνες ομάδες για φοροδιαφυγή. Και για το λόγο αυτό, κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους, μπαίνουν στο στόχαστρο των φοροελεγκτών, οι οποίοι έχουν λάβει εντολές να «σπιντάρουν» σε 5 βασικούς τομείς.

Το φοροσαφάρι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αποσκοπεί στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, που θα αποτελέσουν και τη «μαγιά» των παροχών κατά βάση σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και τις ευρύτερα «ασθενείς» οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Το είδος των παροχών αυτών θα αποσαφηνιστεί μετά τις συναντήσεις που ξεκινούν από σήμερα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη με τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και αναμένεται μεταξύ άλλων να επικεντρωθούν, σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα, την αύξηση του αφορολογήτου ορίου, την ενίσχυση του ΕΚΑΣ και του ΟΓΑ, καθώς και τις εισοδηματικές αυξήσεις του 2007. (βλ. ρεπορτάζ σελ. 58)

Το φορο-σαφάρι του τελευταίου τετραμήνου του έτους, που έχει καταρτισθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καλούνται να φέρουν σε πέρας ελεγκτικά κέντρα, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και εφορίες, συνεπικουρούμενες από η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, που έχει αναλάβει σε μόνιμη βάση τις διασταυρώσεις στοιχείων, για τον εντοπισμό όσων αποκλίνουν από τη «φορολογική πειθαρχία».

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, για να ενισχυθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού, οι υπηρεσίες του υπουργείου θα «σπιντάρουν» σε 5 τομείς:

1. Εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν από φορολογούμενους με δύο ή και τρεις δουλειές και οι οποίοι εμφανίζουν μόνο τα αποκτηθέντα από μια εργασία. Οποιος εντοπιστεί μέσω των διασταυρώσεων να αποκρύπτει εισόδημα, θα κληθεί να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση, πληρώνοντας πρόσθετο φόρο και πρόστιμα.

Φορολογούμενοι που δήλωσαν εισοδήματα μικρότερα από τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, ακίνητα κ.λπ.) θα κληθούν επίσης στις εφορίες για συμπληρωματικές δηλώσεις και πρόσθετους φόρους.

Οι αποκρύψαντες την επιχειρηματική αμοιβή από συμμετοχή σε ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες.

Δεν υπέβαλαν δήλωση φόρου

2. Τους αποκτήσαντες ακίνητο τη χρονιά προ της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, 2005. Ελέγχεται τόσο ο τρόπος απόκτησης (μετρητά ή στεγαστικό δάνειο κ.λπ.) όσο και το αν η δαπάνη αγοράς καλύπτεται από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που δεν υπέβαλαν δήλωση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας παρ ότι ξεπερνούν τα αφορολόγητα όρια. Υπό έλεγχο μπαίνουν όσοι δήλωσαν αρκετό αριθμό ακινήτων και μάλιστα με υψηλές αντικειμενικές αξίες μέσω των αρχικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) του 2005 και της φετινής τροποποιητικής. Ηδη, έχει αποσταλεί λίστα με τα πρώτα 200 ονόματα φορολογουμένων που δεν υποβάλλουν συστηματικά τη δήλωση ΦΜΑΠ και οι οποίοι θα κληθούν να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση για όλα τα χρόνια, πληρώνοντας τον φόρο με προσαύξηση 2,5% ανά μήνα καθυστέρησης και μέχρι 200% επί του φόρου.

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δηλώνουν εισπραχθέντα ενοίκια.

Επιχειρήσεις που νοικιάζουν ακίνητα σε άλλες εταιρείες, κοινοπραξίες ή τράπεζες.

4. Οι έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές καλούνται να τις καταβάλουν άμεσα και πριν τη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων ή μισθών.

5. Σε στενό κλοιό βρίσκονται όσοι δεν απέδωσαν φόρο προστιθέμενης αξίας (ολοκληρώνονται οι έλεγχοι των υπολοίπων 200 σε σύνολο 5.000 επιχειρήσεων, που δεν υπέβαλαν δηλώσεις) ή άλλους φόρους.

Προληπτικούς και προσωρινούς ελέγχους πραγματοποιούν καθημερινά οι φοροελεγκτές, δίνοντας βαρύτητα στη μη απόδοση του ΦΠΑ, λήπτες -εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων, εμπλεκόμενους σε κατασκευή και πώληση ακινήτων, καθώς και όσους εντοπίστηκαν να ενέχονται σε κυκλώματα φοροδιαφυγής.

Πηγή Ελευθεροτυπία