Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ο Γολγοθάς των λογιστών και η «συνέπεια» του Υπ. Οικονομικών


Μέσα σε ενάμιση μήνα  (Από 15 Μαΐου έως 30 Ιουνίου) καλούνται οι λογιστές αλλά και οι φορολογούμενοι να εκπληρώσουν ένα τεράστιο όγκο φορολογικών υποχρεώσεων.

Αναλυτικά οι υποχρεώσεις για υποβολή δηλώσεων τον επόμενο ενάμιση μήνα είναι:

-> έως 15 Μαΐου 2013
-Υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. (για όλες τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία -Β' κατηγορίας-)
-Υποβολή Δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα που δεν τηρούν ή τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ. -Υποβολή Δήλωσης και απόδοση την νέας εισφοράς εταιρίες του άρθρου 25 του Ν.27/1975 (ναυτιλιακές)

-> από 15 Μαΐου - 29 Μαΐου
-Υποβολής δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν έχουν ακόμα κοινοποιηθεί από το ΥΠ.ΟΙΚ. το έντυπο για το 2012.

-> έως 20 Μαΐου 2013
-Υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. (για όλες τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία -Γ' κατηγορίας-)
 
-> έως 31 Μαΐου 2013 (ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ.)
-Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για Ο.Ε.-Ε.Ε.,κοινοπραξίες που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας.
-Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για Ο.Ε.,Ε.Ε., κοινοπραξίες που δεν τηρούν ή τηρούν βιβλία Α' και Β' κατηγορίας
-Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για Ε.Π.Ε., δημόσιες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί κλπ, αλλοδαπές επιχειρήσεις (όλα τα είδη επιχειρήσεων) και άλλοι αλλοδαποί οργανισμοί,
-Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για όλες τις ημεδαπές Α.Ε.


-> έως 25 Ιουνίου
-Συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών - προμηθευτών.

-> έως 28 Ιουνίου
-Οριστική δήλωση φόρου μισθωτών Υπηρεσιών όλων των επιχειρήσεων

-> έως 30 Ιουνίου
-Δηλώσεις  Ε9 όλων των φορολογουμένων  (Φυσικών και νομικών προσώπων)
-Διορθώσεις Ε9 (όλων των φορολογούμενων)
-Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Φυσικών προσώπων, συνταξιούχων, ελ. επαγγελματιών κ.λπ.


Φυσικά κατά την διάρκεια του Μαΐου πρέπει να συμπληρωθούν και να υποβληθούν και οι εκάστοτε δηλώσεις (περιοδικές Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. κλπ) που αφορούν στην περίοδο του Απριλίου και αποτελούν μέρος των τρεχουσών εργασιών που διεκπεραιώνουν κάθε μήνα οι λογιστές - φοροτεχνικοί. Φαντάζει σχεδόν αδύνατο να μπορέσει το Taxis να δεχθεί αυτόν το τεράστιο όγκο δεδομένων (δηλώσεων) και σίγουρα είναι αδύνατο και για τους λογιστές να μπορέσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να διεκπεραιώσουν όλες τις παραπάνω εργασίες.

"Λεπτομέρεια" αποτελεί το γεγονός ότι οι εφαρμογές του Taxis που θα δεχθούν όλες τις ανωτέρω δηλώσεις (με εξαίρεση ίσως τον Φ.Α.Π.)  δεν έχουν ακόμα "ανοίξει" και δεν έχει δοθεί (από το ΥΠ.ΟΙΚ.) στην δημοσιότητα καμία από τις εγκυκλίους που εκδίδονται κάθε χρόνο για τον τύπο και το περιεχόμενο των ανωτέρω δηλώσεων.

Κατανοούμε τους λόγους καθυστέρησης από την μεριά της Γ.Γ.Π.Σ. να ανοίξει όλες τις εφαρμογές, διότι φέτος το μεγαλύτερο βάρος δόθηκε στις εφαρμογές για τον έλεγχο των εμβασμάτων και την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο θέρμανσης, αυτό όμως που δεν κατανοούμε είναι γιατί το Υπ. Οικονομικών σε συνεργασία με την Γ.Γ.Π.Σ. δεν εκπονούν ένα πλάνο υποβολής όλων των ανωτέρω δηλώσεων (όλων όμως) έτσι ώστε να γνωρίζουν επιτέλους όλοι οι φορολογούμενοι και οι λογιστές πότε θα μπορέσουν να τις υποβάλλουν.
Αντιθέτως, οδηγούμαστε από παράταση σε παράταση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι φέτος για μια ακόμα χρονιά θα στέλνουμε δηλώσεις τον Αύγουστο από τις παραλίες.

Επιμέλεια Επιστημονική ομάδα Taxheaven

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης