Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φοροαπαλλαγές ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

24 Αύγουστου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Φοροαπαλλαγές ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, καταργώντας παράλληλα εκείνες που δεν εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς και εξακολουθούν να κοστίζουν ακριβά στο Δημόσιο....

Φοροαπαλλαγές ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, καταργώντας παράλληλα εκείνες που δεν εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς και εξακολουθούν να κοστίζουν ακριβά στο Δημόσιο.

Τη σύνδεση των φοροαπαλλαγών με το ύψος του εισοδήματος μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τη διαπίστωση ότι η πολυδιαφημισμένη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που εξήγγειλε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης δεν βρήκε την ανάλογη απήχηση από τα φυσικά πρόσωπα αλλά και από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ.


Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Καραγιώργη Σερβίας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών κ. Α. Μπέζα, των γενικών γραμματέων κκ. Δ. Αναγνωστόπουλου, Ν. Ανδριανόπουλου και διευθυντών του υπουργείου εξετάσθηκε από την αρχή η προτεινόμενη φορολογική κλίμακα, καθώς μπορεί να προέβλεπε σημαντικά οφέλη για τα μεσαία και τα πολύ υψηλά εισοδήματα πλην όμως άφηνε παγερά αδιάφορους τους χαμηλοεισοδηματίες, δεδομένου ότι καλύπτονται πλήρως από το αφορολόγητο όριο. Ειδικά δε για τις κατηγορίες των φορολογουμένων με εισόδημα οριακά μεγαλύτερο του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ προέκυπτε ακόμη και επιβάρυνση στην περίπτωση που ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου (15%) αντικατασταθεί από τον προτεινόμενο 29%.

Κατόπιν αυτών στη χθεσινή σύσκεψη τέθηκε επί τάπητος η αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας σε συνδυασμό με τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην αύξηση του ποσοστού έκπτωσης των απαλλαγών που αφορούν κοινωνικές δαπάνες (όπως ενοίκια, δίδακτρα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στεγαστικά δάνεια και ασφάλιστρα ζωής) για τις κατηγορίες των φορολογουμένων που το εισόδημά τους κυμαίνεται από 12.000 - 23.000 ευρώ. Ολες οι υπόλοιπες θα περάσουν από το μικροσκόπιο του υπουργείου και ειδικά εκείνες που δεν εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς και εξακολουθούν να κοστίζουν ακριβά στο Δημόσιο δεν αποκλείεται να καταργηθούν.

Η κατάργησή τους αποτελεί άλλωστε πάγιο αίτημα της ΕΕ, προκειμένου να εναρμονισθεί το ελληνικό φορολογικό σύστημα με τα Κοινοτικά δεδομένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση, εμφανίζουν στην εφορία δαπάνες για νοσήλια, ασφάλιστρα, στεγαστικά δάνεια, δίδακτρα ή ενοίκια με στόχο να περιορίσουν το φορολογητέο εισόδημά τους ή να μειώσουν την τελική φορολογική τους επιβάρυνση. Ειδικότερα, σε σύνολο 5.507.897 φορολογούμενων που υπέβαλαν το 2005 φορολογική δήλωση, οι 2.259.587 ή σε ποσοστό 41% χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία από τις φοροαπαλλαγές.

Πηγή Κέρδος



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης