Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αφορολόγητος τζίρος 17 δισ. ευρώ - Επιχειρηση εντοπισμού του 11% των εσόδων που δεν δηλώνουν οι επιχειρήσεις στην εφορία

23 Αύγουστου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Στα 17 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγει. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δηλώνουν το 89,24% των εσόδων τους στην εφορία. Το υπόλοιπο 11% δεν καταγράφεται και κατά συνέπεια δεν φορολογείται. Ετσι, το ποσό της φοροδιαφυγής υπολογίζεται στα 17 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 11% του συνολικού τζίρου της εταιρικής δραστηριότητας (Α.Ε., ΕΠΕ κ.λπ.) του 2005, ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία ανέρχεται σε περίπου 150 δισ. ευρώ....
Στα 17 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγει. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δηλώνουν το 89,24% των εσόδων τους στην εφορία. Το υπόλοιπο 11% δεν καταγράφεται και κατά συνέπεια δεν φορολογείται. Ετσι, το ποσό της φοροδιαφυγής υπολογίζεται στα 17 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 11% του συνολικού τζίρου της εταιρικής δραστηριότητας (Α.Ε., ΕΠΕ κ.λπ.) του 2005, ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία ανέρχεται σε περίπου 150 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει την τεχνολογία για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων. Η Γενική Πληροφορικών Συστημάτων δημιούργησε νέα προγράμματα διασταυρώσεων, τα οποία θα αναλύουν δεδομένα από όλες τις δηλώσεις που υποβάλλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σε πρώτη φάση, τα στοιχεία που θα επεξεργαστούν τα πληροφορικά συστήματα αφορούν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα και ότι θα βρεθούν χιλιάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, ενώ θα προκύψουν και στοιχεία για τον ελεγκτικό μηχανισμό με τις επιχειρήσεις που υφαρπάζουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (εμφανίζοντας εικονικές δαπάνες). Πιστεύουν δε, ότι για πρώτη φορά θα μπορέσουν να εκτιμήσουν με σχετική ακρίβεια τις πραγματικές απώλειες εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι μία στις δύο επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), από τους 28.061 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, εντοπίστηκαν φαινόμενα φοροδιαφυγής και παραβάσεις σε 12.258 περιπτώσεις (μη έκδοση αποδείξεων, πλημμελής τήρηση εγγραφών κ.λπ.).


Πηγή Καθημερινή


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης