Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τετραπλό πλήγμα στα εισοδήματα

20 Αύγουστου 2006 Σχόλια
  • Η εικόνα μιας «λαδωμένης», δηλαδή λειτουργούσας, οικονομίας, τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές, μπορεί να μην αφορά την πλειονότητα των πολιτών, ωστόσο φαίνεται να αφορά ένα δυναμικό τμήμα της οικονομίας. Αυτό εξάλλου πιστοποιείται και από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,1% και κατά το β' τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.

Η εικόνα μιας «λαδωμένης», δηλαδή λειτουργούσας, οικονομίας, τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές, μπορεί να μην αφορά την πλειονότητα των πολιτών, ωστόσο φαίνεται να αφορά ένα δυναμικό τμήμα της οικονομίας. Αυτό εξάλλου πιστοποιείται και από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,1% και κατά το β τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.

Μία μεγέθυνση που εκτός από τα δάνεια και τη γιγάντωση της «ιδιωτικής στεγαστικής αγοράς», δηλαδή την πρώτη και παραθεριστική κατοικία, οφείλεται και στη συρρίκνωση των καταθέσεων, σύμφωνα με τη σχετική ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Τα μέτρα

Ωστόσο το προσεχές μέλλον προβάλλει δυσοίωνο για τους εργαζόμενους όχι μόνο εκ του λόγου ότι αυτοί οι ρυθμοί είναι μη βιώσιμοι, αλλά, κυρίως, από τα σχεδιαζόμενα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία επιφυλάσσει τα τέσσερα κακά της μοίρας στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

1. Η διαδικασία ενοποίησης των επικουρικών ταμείων, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2007 σύμφωνα με τον ν. 3029/2002 -νόμο του ΠΑΣΟΚ που ισχυρίζεται ότι θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ν.Δ.- αναμένεται να επιφέρει μείωση των αποδοχών για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Και αυτό καθώς με υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα πρέπει να εκδοθούν νέοι κανονισμοί παροχών και να ρυθμιστούν τα ζητήματα των εντάξεων-ενοποιήσεων των επικουρικών ταμείων. Διατάξεις που συνεπάγονται δραστική μείωση των συντάξεων. Οι επικουρικές πρέπει να περιοριστούν στο οριακό 20% της κύριας σύνταξης, όταν σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνούν ακόμη και το 40%. Για παράδειγμα στις τράπεζες οι επικουρικές συντάξεις, καθώς οι εργατικές εισφορές κινούνται στο 6% και 7%, θα μειωθούν από το 36% που ισχύει σήμερα στο 20% που προβλέπει το νέο επικουρικό των τραπεζών ΕΤΑΤ.

Οχι μόνο οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες αλλά και οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι ασφαλίζονται σε ισχυρά (ευγενή) Επικουρικά ταμεία, θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται, αλλά και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Οι συντάξεις (κύρια και επικουρική) από τα 1.400 ευρώ, επί παραδείγματι, για 35 χρόνια εργασίας και επί καταληκτικού μισθού που φθάνει τα 1.800 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, θα περιοριστούν ακόμη και στα 1.120 ευρώ (μείον 20%) ώστε να μείνει χώρος για την ανάπτυξη των επαγγελματικών συμβολαίων, τα οποία θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 3029/02, και τα ιδιωτικά συμβόλαια.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι παρά μόνο μία πρόγευση από τη νέα περίοδο παρεμβάσεων στο διαθέσιμο εργατικό εισόδημα και τις συνθήκες στην αγορά εργασίας που η κυβέρνηση της Ν.Δ. σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι μετεκλογικές (2008) παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με τον περιορισμό της κρατικής-τριμερούς χρηματοδότησης μόνο για τις συντάξεις μέχρι τα 800 ευρώ (βλέπε «Οικονομία» στις 22/7/06) αναμένεται να προκαλέσουν την κατάρρευση του οικογενειακού προγραμματισμού των εργαζομένων που σχεδιάζουν να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια και την ανατροπή του συνταξιοδοτικού όπως το γνωρίζαμε έως τώρα.

Το δημόσιο σύστημα ασφάλισης (ΙΚΑ κ.λπ.) θα αφορά έτσι μόνο τους απόλυτα φτωχούς, οι οποίοι θα προσμένουν κρατική στήριξη, όπως επίδομα ΟΓΑ, ίσως (και) θέρμανσης, ενίσχυση πολυτέκνων, ενώ για τους υπόλοιπους εργαζόμενους θα ισχύει η ατομική ευθύνη για τη διασφάλιση ενός επιπέδου διαβίωσης στη μη παραγωγική ηλικία.

Οι μισθοί

2. Οι αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο θα κινηθούν, και κατά τον επόμενο χρόνο, κάτω του πληθωρισμού. Πόσο μάλιστα όταν ο δανεισμός και, κυρίως, τα επιχειρηματικά υπερκέρδη τροφοδοτούν τον πληθωρισμό ο οποίος κινείται κοντά στο 4%. Η υπόσχεση προς την ΑΔΕΔΥ για νέο μισθολόγιο διαρκεί εδώ και δύο χρόνια, από το 2005, αλλά οι μισθοί στο Δημόσιο κινούνται στα επίπεδα της εισοδηματικής πολιτικής. Στο ήμισυ του πληθωρισμού, δηλαδή στο 2,1%, αναπροσαρμόστηκαν φέτος οι συνολικές αποδοχές στο Δημόσιο.

Ιδιωτικός τομέας

Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα οι εξελίξεις δεν είναι καλύτερες. Οι ανειδίκευτοι εργάτες (μισθοί ασφαλείας) θα πάρουν αύξηση 3,5% (σε μέσα επίπεδα) το 2007, καθώς η ονομαστική αύξηση του 5,1% θα χορηγηθεί από τον Μάιο (κατώτατος μισθός στα 658 ευρώ).

Αντίστοιχα ποσοστά θα «απολαύσουν» και οι λοιποί εργαζόμενοι αφού οι διετείς (2005-06) κλαδικές συμβάσεις κινούνται σε αντίστοιχα ποσοστά αυξήσεων.

3. Υποχωρούν όμως και οι κλαδικές συμβάσεις. Οι τραπεζίτες δέχονται φέτος να υπογράψουν την τελευταία σύμβαση με την ΟΤΟΕ, ενώ η κρίση στον δευτερογενή τομέα της παραγωγής (βιομηχανία) δεν επιτρέπει συνδικαλιστικές διεκδικήσεις επί μισθολογικών αιτημάτων, αν αυτή δεν επιβάλλει αναδίπλωση για τη διασφάλση της υπάρχουσας απασχόλησης. Είναι προφανές ότι η απασχόληση υποχωρεί στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες, όπου υφίσταται -μέχρι σήμερα- οργανωμένη συνδικαλιστική παρουσία, υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και της παροδικής και προσωρινής εργασίας.

Οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανασφάλεια περί την εργασία συντείνουν στην υποχώρηση των συμβάσεων. Και οι λοιποί εργοδοτικοί φορείς έχουν πλέον «πρόταγμα», αυτό των τραπεζιτών, να ακολουθήσουν αρνούμενοι συμβάσεις και προκαθορισμένους όρους εργασίας.

4. Τα επιτόκια των δανείων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των καυσίμων και, κυρίως, τη νέα φορολογική επέλαση μέσω της έμμεσης φορολογίας (κινητά τηλέφωνα, ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, τσιγάρα κ.ά.).

ΠΗΓΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης