Αυτοπεραίωση για περισσότερες μικρομεσαίες

Οικονομικές Ειδήσεις

10 Αύγουστος 2006
Νέα αυξημένα όρια, ώστε να ενταχθούν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αυτοπεραίωση, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2007 με στόχο την άντληση επιπλέον εσόδων και την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος.... Taxheaven.gr

Νέα αυξημένα όρια, ώστε να ενταχθούν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αυτοπεραίωση, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2007 με στόχο την άντληση επιπλέον εσόδων και την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος

Τα «σκαμπανεβάσματα« στα δημόσια έσοδα προβλημάτισαν ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα καθίζησης των δημοσίων εσόδων το 2007.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαδικασία του αυτοελέγχου πρόκειται να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις, ακόμα και με πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ενώ θα αλλάξει και το υπάρχον σύστημα αυτοελέγχου.

Συγκεκριμένα, μελετάται να υπαχθούν εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 500.000 ευρώ, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ και ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ.

Σήμερα, η αυτορρύθμιση αφορά περίπου 500.000 εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ με την αύξηση των ορίων υπολογίζεται ότι στη ρύθμιση θα ενταχθούν επιπλέον 150.000 επιχειρήσεις. Με την κίνηση αυτή το Δημόσιο θα ενισχύσει σημαντικά τις εισπράξεις του, δεδομένου ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προτιμούν να αυτοπεραιώνουν κάθε χρόνο τη φορολογική χρήση του προηγούμενου έτους παρά να έρθουν αντιμέτωποι με τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, η αρμόδια Διεύθυνση Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών έχει προτείνει στην πολιτική ηγεσία την αλλαγή του συστήματος του ετήσιου αυτοελέγχου με στόχο να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να ενισχύσει τις δημόσιες εισπράξεις, κυρίως από τον ΦΠΑ.

Το σχέδιο που έχει υποβληθεί προβλέπει την εφαρμογή νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό των ελάχιστων καθαρών εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που θα κάνουν χρήση της διαδικασίας της αυτορρύθμισης για να κλείνουν χωρίς έλεγχο την τελευταία ανέλεγκτη χρήση.


Πηγή Καθημερινή