Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σαφάρι για απόδοση ΦΠΑ

8 Αύγουστου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Φοροκυνηγητό για την απόδοση του ΦΠΑ εξαπολύει η εφορία, θέτοντας στο στόχαστρο τους επιτηδευματίες που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2006 αλλά και όλες τις εκκαθαριστικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι. Απώτερος στόχος είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος αποκλίσεων και να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού μετά τα σημάδια κόπωσης που εμφάνισαν τα δημόσια ...

Φοροκυνηγητό για την απόδοση του ΦΠΑ εξαπολύει η εφορία, θέτοντας στο στόχαστρο τους επιτηδευματίες που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2006 αλλά και όλες τις εκκαθαριστικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι. Απώτερος στόχος είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος αποκλίσεων και να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού μετά τα σημάδια κόπωσης που εμφάνισαν τα δημόσια έσοδα τον περασμένο μήνα.

Σχετικές εντολές έχει δώσει ήδη ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας στους προϊσταμένους των ΔΟΥ, προκειμένου ακριβώς να ελεγχθούν σε πρώτη φάση οι 5.000 περίπου μεγάλες επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι έλεγχοι, σύμφωνα με τις ίδιες εντολές, θα επεκταθούν και στους υπόχρεους για το δεύτερο τρίμηνο και στη συνέχεια στο σύνολο των επιχειρήσεων που είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν ΦΠΑ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, 4.200 επιχειρήσεις έχουν ήδη ελεγχθεί από την εφορία και έχουν καταβάλει τον φόρο με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Περιοδικές Ιουνίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προληπτικοί έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ θα συνεχισθούν κανονικά σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις εκείνες, που με βάση τις περιοδικές δηλώσεις Ιουνίου δραστηριοποιούνται στη χωρική αρμοδιότητα των εφοριών που παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση στην απόδοση του φόρου. Κριτήρια αξιολόγησης των προς έλεγχο επιχειρήσεων θα είναι η ύπαρξη μεγάλων πιστωτικών υπολοίπων ΦΠA, η ύπαρξη παραβάσεων του KBΣ ή ΦΠA, οι συχνές μεταβολές δραστηριοτήτων αλλά και το ύψος των κερδών.


Οπως αναφέρει σε επιχειρησιακή εγκύκλιό του ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Ηλίας Αργυρός, οι περιφερειακές διευθύνσεις της ΥΠΕΕ θα πρέπει να μελετήσουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβλήθηκαν τον Ιούνιο, προκειμένου να εστιάσουν τις ελεγκτικές προσπάθειες στις περιοχές εκείνες όπου παρατηρείται αφύσικη απόκλιση εσόδων από τον ΦΠΑ το 2006 σε σχέση με το 2005. Προκειμένου μάλιστα να «στοχοποιηθούν» ελεγκτικά οι υποψήφιες προς έλεγχο επιχειρήσεις, η ΥΠΕΕ κατήρτισε ειδικούς πίνακες στους οποίους εμφανίζεται ανά ΔΟΥ η μεταβολή των εσόδων ΦΠΑ. Η μεταβολή είναι ομαδοποιημένη σε πέντε κατηγορίες, ως εξής:
- 1η κατηγορία με εύρος μεταβολής αύξηση έως 10%.
- 2η κατηγορία με εύρος μεταβολής αύξηση από 10% έως 20%.
- 3η κατηγορία με εύρος μεταβολής αύξηση 20% και άνω.
- 4η κατηγορία με εύρος μεταβολής υστέρηση έως 10%.
- 5η κατηγορία με εύρος μεταβολής υστέρηση άνω του 10%.

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης