Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επτά μέτρα για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

19 Ιούλιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Ανάτυξης κατά διάρκεια της 2ης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΕΣΜΕ). Tα μέτρα περιλαμβάνουν από την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης ...


Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Ανάτυξης κατά διάρκεια της 2ης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΕΣΜΕ). Tα μέτρα περιλαμβάνουν από την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης των ΜμΕ, μέχρι τη δημιουργία Σώματος Εθελοντών Συμβούλων για τις ΜμΕ, τη λειτουργία της διαδικασίας επιδότησης του επιτοκίου δανείων, την δημιουργία 4ου κύκλου στο Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά ύψους 211 εκατ. ευρώ κ.ά.
Ο κ. Σιούφας αναφερόμενος στον ρόλο των ΜμΕ εξήρε τον καταλυτικό τους ρόλο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ανακτανομή του πλούτου και προσυπέγραψε την ρήση οικονομολόγου που ανέφερε ότι «αν οι ΜμΕ δεν υπήχαν, θα έπρεπε να τις εφεύρουμε».
Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε παρουσία όλης της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνει θεσμικά μέτρα όπως:


1. Νομικού, φορολογικού και διοικητικού χαρακτήρα τα οποία απλοποιούν τις διαδικασίες ίδρυσης και μεταβίβασης των ΜμΕ. Παρόλο που τα μέτρα αυτά βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο προτάσεων, εν τούτοις κατά τον κ. Σιούφα έχουν πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Ανάπτυξης. Mάλιστα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Νεράτζης υποσχέθηκε τη μείωση της γραφειοκρατίας έως 85% στην ίδρυση των ΜμΕ η οποία θα επιτυχγάνεται σε 5 μόλις ημέρες
2. Δημιουργία του Σώματος Εθελοντών Συμβούλων για τις ΜμΕ, ενός ανεξάρτητου θεσμού που σύμφωνα με τον κ. Σιούφα σημειώνει επιτυχία σε όλη την ανεπτυγμένη Δύση και με στόχο την δωρεάν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ΜμΕ. Το υπουργείο μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα την εισηγητική έκθεση και το σ/ν για τη δημιουργία του σώματος
3. Καθιέρωση της Εβδομάδας ΜμΕ στην Ελλάδα, με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες όπου στόχος είναι η μεταφορά βέλτιστων πρακτικών του εξωτερικού στη χώρα.
4. Ψήφιση νέου επενδυτικού νόμου που θα ισχύσει από 1/1/2007 και ο οποίος θα παρέχει σημαντικες ενισχύσεις για επενδύσεις που θα ξεκινούν από το 30% και θα φτάνει έως το 60% της επένδυσης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Νεράντζη ο νέος νόμος θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο και θα ισχύσει στη νέα προγραμματική περίοδο 2007 - 2013.
Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε επίσης σειρά άλλων μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί, όπως ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ΑΕ, την απαλλαγή των πολύ μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας κ.ά.
Η δέσμη μέτρων δεν εξαντλτείτε σε θεσμικά ζητήματα. Μια σειρά μέτρων στόχο έχουν και την οικονομική ενίσχυση των ΜμΕ. Μερικά από αυτά είναι:


1. Από 1/7/2006 θα αρχίσει να λειτουργεί η διαδικασία της επιδότησης του επιτοκίου δανείων που θα διέρχονται διά του ΤΕΜΠΜΕ με την επιδότηση 4% του επιτοκίου για επιχειρήσεις έως 20 έργαζόμενους
2. Στις επόμενες ημέρες δίνεται η πρόσκληση εκδήλωσης προγράμματος του ΕΠ. Αν. (δράση 2.10.2) που στόχο έχει την ενίσχυση της εξωστρέφειας των κλάδων ΚΕΥΔ (Κλωστουφαντουργία, Ενδυση, Δέρμα, Υπόδηση) μέσω του οποίου κάθε επιχείρηση μπορεί να ενισχυθεί με 100.000 ευρώ στην τριετία.
3. Τον Σεπτέμβριο ξεκινά 4ος κύκλος ενισχύσεων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά, ύψους 211,8 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου της ιδιωτικής συμμετοχής) με στόχο την εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής στις επιχειρήσεις.

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης