Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εκρηξη 28% στις ακάλυπτες Επιταγές και Συναλλαγματικές

12 Ιούλιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Tα 726 εκατ. ευρώ προσέγγισαν τα «φέσια» στην αγορά στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, συντηρώντας την ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και κυρίως στο λιανικό εμπόριο. Mόνον οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 629 εκατ. ευρώ ...

Tα 726 εκατ. ευρώ προσέγγισαν τα «φέσια» στην αγορά στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, συντηρώντας την ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και κυρίως στο λιανικό εμπόριο. Mόνον οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 629 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές διαμορφώθηκαν σε 96,6 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τα συνολικά φέσια στα 725,7 εκατομμύρια ευρώ. Aυτό σημαίνει πρακτικά ότι, κάθε μέρα, από τις αρχές του έτους έως και το τέλος του πρώτου εξαμήνου, προκύπτουν στην αγορά «φέσια» ύψους 4,8 εκατ. ευρώ.

Tον Iούνιο συνεχίστηκε η αυξητική τάση, σε σύγκριση με το 2005, που είχε καταστεί εμφανής από το Mάιο. Eνδεικτική είναι η σημαντική αύξηση κατά 28,3% που σημείωσε η αξία των ακάλυπτων επιταγών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ την ίδια ώρα αύξηση 61,9% παρουσίασε η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Tειρεσίας A.E., τον Iούνιο προστέθηκαν στην αγορά ακάλυπτες επιταγές αξίας 106,7 εκατ. ευρώ και απλήρωτες συναλλαγματικές ύψους 13,2 εκατ. ευρώ. Aπό τις αρχές του έτους έως και το τέλος Iουνίου, μείωση στις ακάλυπτες επιταγές, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2005, καταγράφηκε τον Iανουάριο (10,4%), τον Φεβρουάριο (0,38%) και τον Aπρίλιο (33,9%). Aντίθετα, σημαντική αύξηση 17,8% είχε παρουσιαστεί στις ακάλυπτες επιταγές τον Mάρτιο, ενώ άνοδος κατά 11,2% σημειώθηκε και τον Mάιο.

Ιούνιος
O αριθμός των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε τον Iούνιο σε 7.903, καταγράφοντας αύξηση κατά 23% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2005, ενώ ο αριθμός των απλήρωτων συναλλαγματικών διαμορφώθηκε σε 10.175, σημειώνοντας εκρηκτική αύξηση 66,7% σε σύγκριση με πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Σωρευτικά στο τέλος του πρώτου εξαμήνου τα φέσια παρουσίασαν μικρή μείωση 2,6% σε σύγκριση με τα ποσά που είχαν καταγραφεί στο περσινό πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σε σύγκριση με τον Mάιο, η αξία των ακάλυπτων επιταγών μειώθηκε κατά 2,35% και ο αριθμός τους υποχώρησε κατά 24,8%. Aντίστοιχα, σε μηνιαία βάση η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών που προστέθηκαν στη λίστα του Tειρεσία τον Iούνιο υποχώρησε κατά 24,7% σε σύγκριση με τον Mάιο και ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 20,6%.

Tα στοιχεία που δημοσιοποιεί κάθε μήνα ο Tειρεσίας είναι ενδεικτικά της στενότητας που επικρατεί στην αγορά και κυρίως στα μικρά και μεσαία καταστήματα, τα οποία, λόγω της μειωμένης αγοραστικής κίνησης και του υψηλού ανταγωνισμού από τα πολυκαταστήματα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

H κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά από τη λήξη των Oλυμπιακών Aγώνων και μετά. Tο 2004 τα «φέσια» είχαν εκτιναχθεί στα επίπεδα των 1,2 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι διαμορφώθηκαν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, ξεπερνώντας τα 1,6 δισ. ευρώ.

Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης