Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αύξηση 25% παρουσίασαν οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας

11 Ιούλιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Οι τράπεζες κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στα πρόστιμα που έχει επιβάλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε επιχειρήσεις για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας μέσα στο 2006.....

Σύμφωνα με την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων, που προκύπτουν από τα στοιχεία των ελέγχων του α 5μηνου 2006, σημειώθηκε αύξηση 25% του συνολικού αριθμού των ελέγχων και επανελέγχων σε επιχειρήσεις. Επίσης, κατεγράφη αύξηση 23% του ποσού των χρηματικών προστίμων που έχουν επιβληθεί. Το ποσό των προστίμων ανέρχεται στα 4.150.000 ευρώ και είναι διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με πηγές από το ΣΕΠΕ, η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού αύξησης ελέγχων και επιβολής υψηλότερων χρηματικών ποσών προστίμων από τους επιθεωρητές Εργασίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο «Κ» ότι από το σύνολο, πλέον των 2.000.000 ευρώ είναι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε τράπεζες για παραβάσεις, που αφορούν υπερωριακή απασχόληση υπαλλήλων.


Αυξητικές τάσεις επήλθαν και στους ελέγχους της Τεχνικής & Υγειονομικής Επιθεώρησης, που αφορούν την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Κατά την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκε κατά 11% ο συνολικός αριθμός των ελέγχων και κατά 48% το ποσό των χρηματικών προστίμων. Συγκεκριμένα, έγιναν 12.000 έλεγχοι και το ποσό των προστίμων ανήλθε σε 991.200 ευρώ, έναντι 670.000 την ίδια περίοδο πέρυσι. Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, ήταν και η αναγκαστική διακοπή εργασιών σε 800 περιπτώσεις, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο οικοδομικές και γενικά κατασκευαστικές εργασίες.


Συνέπεια των ελέγχων είναι η αύξηση στις διακοπές εργασιών κατά την τελευταία 2ετία, στον επισφαλέστερο από τους τομείς δραστηριότητας αυτόν του τομέα κατασκευών και τεχνικών έργων.


«Το ΣΕΠΕ καλείται μέσα από καθημερινούς ελέγχους να επιτελέσει ένα πολυσύνθετο και ιδιαιτέρως σημαντικό για την κοινωνία έργο. Γι΄αυτό και στο πλαίσιο ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού του ΣΕΠΕ έχει προγραμματιστεί και η τοποθέτηση 440 ατόμων μέσα από προγράμματα Stage, γεγονός που θα επιτρέψει την ακόμα μεγαλύτερη πραγματοποίηση ουσιαστικότερων ελέγχων από τους επιθεωρητές που μέχρι σήμερα απασχολούνταν με διοικητικές κυρίως εργασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Απασχόλησης κ. Γ. Γιακουμάτος.

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης