Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ενιαίος συντελεστής φόρου 25% με μείωση συντάξεων των ρετιρέ

6 Ιούλιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Ριζικές αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα με την καθιέρωση χαμηλών ενιαίων συντελεστών φορολόγησης για μισθωτούς, επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα..

Ριζικές αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα με την καθιέρωση χαμηλών ενιαίων συντελεστών φορολόγησης για μισθωτούς, επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα, αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και εναρμόνιση των φόρων περιουσίας και των ειδικών φόρων με τα ευρωπαϊκά δεδομένα προτείνει μελέτη που δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank με θέμα «Φορολογία για ανάπτυξη».


Οι παρεμβάσεις αυτές, σύμφωνα με τη μελέτη, θεωρούνται απαραίτητες στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που επιχειρεί να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της Ελληνικής οικονομίας. Στη μελέτη, αναγνωρίζεται ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε η κυβέρνηση (αύξηση αφορολογήτου, μείωση συντελεστών κλπ) κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αποτελεί μια προσπάθεια αποκατάστασης της αδικίας που υφίστανται οι μισθωτοί, πλην όμως εάν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για δραστική μείωση της φοροδιαφυγής και για διεύρυνση της φορολογικής βάσης ο ρυθμός αύξησης των εσόδων μπορεί να επιβραδυνθεί ή/και να γίνει αρνητικός από το 2007.


Για το λόγο αυτό, αναφέρεται στο δελτίο, η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να προχωρήσει πιο δυναμικά επιδιώκοντας τους ακόλουθους ενδιάμεσους στόχους προς την κατεύθυνση της τελικής εφαρμογής του συστήματος του Μοναδικού Ενιαίου Φόρου στην Κατανάλωση (ΜΕΦΚ) στη μεσο-μακροχρόνια περίοδο.

Συγκεκριμένα:
- Εγκαθίδρυση ενιαίων συντελεστών στο Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (τόσο για τους μισθωτούς όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες) σε μια κατάλληλη μεταβατική περίοδο, με ταυτόχρονη αύξηση του αφορολόγητου ορίου και σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης (ουσιαστική μείωση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, κατάργηση φοροαπαλλαγών, κ.ά.).
- Σταδιακή μείωση του ενιαίου συντελεστή φορολογίας στο ΦΕΦΠ στο 25%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων.
- Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών με εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ με μια ανάλογη σταδιακή μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων των ασφαλισμένων αυτών των κατηγοριών στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του ασαφλιστικού συστήματος. Ενδέχεται, επίσης, να απαιτηθεί και μια νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, ταυτόχρονα με μια ουσιαστική βελτίωση του συστήματος επιβολής και είσπραξης αυτού του φόρου, ώστε να μειωθεί δραστικά η φοροδιαφυγή σε αυτό τον τομέα που σήμερα είναι πολύ μεγάλη.

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης