Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΠΕΦΕ - ΘΕΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

  • Οι εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Πρωτοδικεία στην Ελλάδα την 31/12/2005 ήταν 300.000 περίπου. Συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες π.χ. Βέλγιο,....

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (Π.Ε.Φ.Ε.)
ΣΕΠΟΛΙΩΝ 9, ΠΛ.ΑΤΤΙΚΗΣ Τ.Κ. 104 45 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-8232651, 210-8820002,  210-6124910, 6948-351478
FAX: 210-6140024, 210-8228214
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Π.Ε.Φ.Ε.: Αντιπρόεδρος ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΝΤΟΥΚΑΚΗΣ 6932-215508

ΘΕΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
      Αθήνα, 4/7/2006

Τα Διοικητικά Πρωτοδικεία στην Ελλάδα είναι 30 στις παρακάτω Πόλεις: Αγρίνιο,  Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Βόλος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα. Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κορίνθου, Λαμία, Λάρισα, Λιβαδειά, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη, Ναύπλιο, Πάτρα, Πειραιά, Πύργο, Ρόδο, Σέρρες, Σύρο, Τρίκαλα, Τρίπολη, Χαλκίδα και Χανιά.


Τα Διοικητικά Εφετεία στην Ελλάδα είναι 9 στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Κομοτηνή, Λάρισα, Τρίπολη και Ιωάννινα.


Οι εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Πρωτοδικεία στην Ελλάδα την 31/12/2005 ήταν 300.000 περίπου.
Συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες π.χ. Βέλγιο, οι υποθέσεις ήταν λιγότερες από 100 το έτος 2005 και στην Αγγλία οι υποθέσεις ήταν λιγότερες από 10 το έτος 2005.
Οι λόγοι του μεγάλου αριθμού των προσφυγών είναι η πολυνομία, η κακή απόδοση της φορολογικής διοίκησης, η αδυναμία των Εφοριών να δώσουν λύση, η ανυπαρξία δίκαιης Διοικητικής Επίλυσης, οι κατεστημένες νοοτροπίες και οι πρακτικές αντιλήψεις ότι θα «βγει μια περαίωση» που θα γλιτώσω να πληρώσω, ο δυνατός φορολογούμενος δεν πληρώνει φόρους, τέλος όποιος προσφεύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια η υπόθεσή του τελειώνει μετά από 10 χρόνια (είναι πολύ χρονοβόρες οι διαδικασίες οι οποίες τελικά ευνοούν τους κακούς φορολογούμενους).


Το τμήμα μελετών του Συμβουλίου Επικρατείας έχει καταγράψει 300.000 προσφυγές σε διόρθωση λαθών στον υπολογισμό του φόρου της εκκαθαρίσεως  των φορολογικών δηλώσεων.
Ας υποθέσουμε ότι ο φορολογούμενος παραλαμβάνει το εκκαθαριστικό τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του έτους που λήγει. Εάν δεν καταθέσει τροποποιητική δήλωση μέσα στο έτος για να γίνει νέα εκκαθάριση, πρέπει να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια. Είναι ντροπή για το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών όταν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες ο χρόνος τροποποιητικής δήλωσης είναι δικαίωμα του φορολογούμενου για τα δύο επόμενα χρόνια να παραμένει ακόμη η τροποποιητική δήλωση και να γίνεται μόνο στο ίδιο έτος στην χώρα μας.
Όλες οι Βαλκανικές χώρες έχουν μια Δ.Ο.Υ. στην κάθε πρωτεύουσα της χώρας και 4-5 εφορίες στο υπόλοιπο κράτος:
- Η Αλβανία έχει στα Τίρανα μια Δ.Ο.Υ. και 4-5 εφορίες σε όλη την Αλβανία.
- Τα Σκόπια επίσης μια Δ.Ο.Υ. στα Σκόπια και 5 Δ.Ο.Υ. στην υπόλοιπη χώρα.
- Στην Βουλγαρία υπάρχει μια Δ.Ο.Υ. στη Σόφια και 10 στην υπόλοιπη χώρα.
- Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει μια Δ.Ο.Υ.
- Στην Αγγλία επίσης υπάρχει μια Δ.Ο.Υ. στο Λονδίνο.
Μόνο στην Ελλάδα έχουμε τόσες πολλές Δ.Ο.Υ. Συγκεκριμένα για την Αθήνα έχουμε 65 Δ.Ο.Υ.  και για την υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε 220 Δ.Ο.Υ., δηλαδή σύνολο πανελλαδικά 300 εφορίες!!!
Ακόμη, σε καμία χώρα δεν υπάρχουν Δ.Ο.Υ. Α΄ και Β΄ τάξης, ΤΕΚ, ΠΕΚ, ΔΕΚ, ΦΑΕ, ΦΑΒΕΕ, ΣΔΟΕ, Επιθεωρητές, Ειδικά Συνεργεία κλπ.

Η έκθεση της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ τον ΙΟΥΝΙΟ του ΕΤΟΥΣ  2006 εμφανίζει την Ελλάδα πρώτη στην ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ και την ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.
Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα πέρυσι ήταν 600 εκατομμύρια δολάρια όταν αντίστοιχα οι επενδύσεις πέρυσι στην Τουρκία ήταν 10 δις δολάρια, στην Πορτογαλία 37 δις δολάρια, στην Πολωνία 67 δις δολάρια, στο Βέλγιο 950 δις δολάρια κλπ.
Η φοροδιαφυγή έχει γίνει μόνιμο πρόβλημα  και αγγίζει το 44% των επιχειρήσεων χωρίς να έχει την δυνατότητα το Υπουργείο να την μειώσει και υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι όλοι, το κράτος, οι φορολογούμενοι κλπ.
Οι Διοικήσεις των ΔΕΚΟ ενώ οι περισσότερες λειτουργούν χωρίς ανταγωνισμό δημιουργούν μόνο ζημιές κατά παράδοξο τρόπο. Εμείς βεβαίως γνωρίζουμε ότι ενώ είναι Α.Ε. δεν λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Όλοι γνωρίζουμε ότι όποιος αποτύχει να εκλεγεί Βουλευτής είτε θα γίνει Πρόεδρος ΔΕΚΟ είτε θα «βολευτεί» σε κάποιο Διοικητικό Συμβούλιο κάποιας ΔΕΚΟ με παχυλό μισθό. Έλεος !!!

Πριν μερικές ημέρες ο Υφυπουργός Οικονομικών κ.Αντώνης Μπέζας έστειλε πρόσκληση στους πολίτες να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω τα επί πλέον έσοδα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο αγώνας για την περιστολή της φοροδιαφυγής πρέπει να είναι κοινός μεταξύ του

Υπουργείου – Εφοριακών - Φοροτεχνικών - Επιμελητηρίων - Πολιτών.
Εμείς καλούμε τον τεχνοκράτη Αντώνη Μπέζα να κάνει ευρεία σύσκεψη και να κατατεθούν όλες οι προτάσεις από τους φορείς για να έχουμε κοινή γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος.
Πιστεύουμε ότι δεν φθάνει μόνο η συστράτευση αλλά και οι μέθοδοι συστράτευσης.
Είναι βέβαιο ότι οι λογιστές – φοροτέχνες σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορέσουν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό και πολύ θετικά γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματά των φορολογουμένων. Δεν είναι όμως λύση όταν το κράτος έχει ανάγκη από έσοδα να ταλαιπωρούν το σύνολο των φορολογουμένων επειδή ένα μέρος από αυτούς φοροδιαφεύγει.

Ελπίζουμε ότι πριν από τις διακοπές θα έχουμε την δυνατότητα να καταθέσουμε όλοι τις προτάσεις μας για την μείωση της φοροδιαφυγής.
Τέλος, ο ηγετικός ρόλος της Π.Ε.Φ.Ε. αναδεικνύεται μέσα από τους αγώνες της τους οποίους αναγνωρίζουν όλοι οι φορείς αλλά  και το Υπουργείο μας .

     



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης