Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ακριβότερο γίνεται το εργόσημο, 30 τοις εκατό οι κρατήσεις

13 Φεβρουάριος 2013
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας :

Ακριβαίνει το εργόσημο μέσω της αύξησης του ασφαλίστρου από 20% σήμερα σε 30% και αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τις παροχές που θα δίνουν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ο ΟΑΕΔ στους αμειβόμενους με «κουπόνι» εργασίας.

 Η ρύθμιση -που αλλάζει όσα ίσχυαν με τους νόμους 3863/10 και 3996/11- περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Η αλλαγή γίνεται μετά τη διαπίστωση ότι «το νομοθετικό πλαίσιο του εργοσήμου ήταν προβληματικό και προκάλεσε απώλεια εσόδων καθώς οι αμειβόμενοι με το εργόσημο ασφαλισμένοι κατέβαλλαν πολύ χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές (20% έναντι 34,65% που ισχύει για τους λοιπούς ασφαλισμένους του Ιδρύματος που ασφαλίζονται στους ίδιους κλάδους) ενώ δικαιούνταν πλήρεις παροχές, με αποτέλεσμα αφενός να επιβαρύνεται αρκετά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αφετέρου να υπάρχει άνιση μεταχείριση έναντι των άλλων ασφαλισμένων του Ιδρύματος».
 
Οι 3 αλλαγές

 Με βάση τη νέα ρύθμιση:

 1. Αυξάνεται το ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 30%.
 
2. Καταργείται ο διπλασιασμός των ημερών ασφάλισης από το εργόσημο που ίσχυε υπέρ των αμειβομένων με εργόσημο και θεσπίζονται οι 25 ημέρες ασφάλισης ανά ημερολογιακό μήνα ή 300 ανά έτος (έναντι 30 ημερών ασφάλισης και 360 αντίστοιχα που ισχύει μέχρι σήμερα) προκειμένου η σχέση μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και καταβαλλόμενων παροχών (παροχές ασθένειας, επιδόματα μητρότητας κ.α.) «να γίνει πιο αναλογική και να αποτραπεί η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ». Επίσης, οι ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν θα ανάγονται στον μήνα εξαργύρωσης του εργοσήμου.

 3. Επεκτείνεται η εφαρμογή του εργόσημου σε τουλάχιστον δύο νέες κατηγορίες όπου εντοπίζεται μεγάλη εισφοροδιαφυγή (συζητούνται και άλλοι κλάδοι): Στις υπηρεσίες καθαρισμού καθώς και φροντίδας κήπου σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας, «εφόσον για τις υπηρεσίες αυτές οι απασχολούμενοι δεν είναι υπάλληλοι ή μέλη εταιρειών».

 Η ΤΡΟΪΚΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

 Το «πράσινο» φως της τρόικας αναμένει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για να προωθήσει νέα ρύθμιση για τις οφειλές πάνω από 10 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει τη διαπραγμάτευση και δηλώνει πως «όποια ρύθμιση τελικώς αποφασιστεί θα είναι η τελευταία».

Πηγή Ημερησία

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης