Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ακριβότερο γίνεται το εργόσημο, 30 τοις εκατό οι κρατήσεις

13 Φεβρουάριου 2013
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας :

Ακριβαίνει το εργόσημο μέσω της αύξησης του ασφαλίστρου από 20% σήμερα σε 30% και αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τις παροχές που θα δίνουν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ο ΟΑΕΔ στους αμειβόμενους με «κουπόνι» εργασίας.

 Η ρύθμιση -που αλλάζει όσα ίσχυαν με τους νόμους 3863/10 και 3996/11- περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Η αλλαγή γίνεται μετά τη διαπίστωση ότι «το νομοθετικό πλαίσιο του εργοσήμου ήταν προβληματικό και προκάλεσε απώλεια εσόδων καθώς οι αμειβόμενοι με το εργόσημο ασφαλισμένοι κατέβαλλαν πολύ χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές (20% έναντι 34,65% που ισχύει για τους λοιπούς ασφαλισμένους του Ιδρύματος που ασφαλίζονται στους ίδιους κλάδους) ενώ δικαιούνταν πλήρεις παροχές, με αποτέλεσμα αφενός να επιβαρύνεται αρκετά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αφετέρου να υπάρχει άνιση μεταχείριση έναντι των άλλων ασφαλισμένων του Ιδρύματος».
 
Οι 3 αλλαγές

 Με βάση τη νέα ρύθμιση:

 1. Αυξάνεται το ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 30%.
 
2. Καταργείται ο διπλασιασμός των ημερών ασφάλισης από το εργόσημο που ίσχυε υπέρ των αμειβομένων με εργόσημο και θεσπίζονται οι 25 ημέρες ασφάλισης ανά ημερολογιακό μήνα ή 300 ανά έτος (έναντι 30 ημερών ασφάλισης και 360 αντίστοιχα που ισχύει μέχρι σήμερα) προκειμένου η σχέση μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και καταβαλλόμενων παροχών (παροχές ασθένειας, επιδόματα μητρότητας κ.α.) «να γίνει πιο αναλογική και να αποτραπεί η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ». Επίσης, οι ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν θα ανάγονται στον μήνα εξαργύρωσης του εργοσήμου.

 3. Επεκτείνεται η εφαρμογή του εργόσημου σε τουλάχιστον δύο νέες κατηγορίες όπου εντοπίζεται μεγάλη εισφοροδιαφυγή (συζητούνται και άλλοι κλάδοι): Στις υπηρεσίες καθαρισμού καθώς και φροντίδας κήπου σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας, «εφόσον για τις υπηρεσίες αυτές οι απασχολούμενοι δεν είναι υπάλληλοι ή μέλη εταιρειών».

 Η ΤΡΟΪΚΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

 Το «πράσινο» φως της τρόικας αναμένει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για να προωθήσει νέα ρύθμιση για τις οφειλές πάνω από 10 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει τη διαπραγμάτευση και δηλώνει πως «όποια ρύθμιση τελικώς αποφασιστεί θα είναι η τελευταία».

Πηγή ΗμερησίαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης