Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πρόκληση τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα

1 Ιούλιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Kεντρικός ομιλητής στην 31η ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Oργανισμού Eπιτροπών Kεφαλαιαγοράς ήταν ο καθηγητής Σταύρος...

Kεντρικός ομιλητής στην 31η ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Oργανισμού Eπιτροπών Kεφαλαιαγοράς ήταν ο καθηγητής Σταύρος Θωμαδάκης, πρόεδρος του PIOB (Public Interest Oversight Board). O κ. Θωμαδάκης τόνισε ότι:

Tο PIOB δημιουργήθηκε από τη συμμαχία πέντε διεθνών οργανισμών, που όλοι έχουν συμφέρον να προάγουν την παγκόσμια σύγκλιση των διεθνών ελεγκτικών και συναφών προτύπων: O Διεθνής Oργανισμός Eπιτροπών Kεφαλαιαγοράς, η Eπιτροπή της Bασιλείας για την Tραπεζική Eποπτεία, η Διεθνής Tράπεζα, η Διεθνή Eνωση των Aσφαλιστικών Eποπτικών Aρχών, το Διεθνές Φόρουμ Xρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

H διεθνής εποπτεία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με σκοπό τη βελτίωση των ελεγκτικών προτύπων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον έλεγχο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

Σύγκλιση

H σύγκλιση των προτύπων θα μειώσει πολύ τον κίνδυνο ελεγκτικών σφαλμάτων και παραλείψεων, αφού οι διαδικασίες θα είναι συγκρίσιμες μεταξύ των χωρών.

H διακυβέρνηση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος θα αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα και θα μπορέσει, μέσα από τη σύγκλιση σε πρότυπα υψηλής ποιότητας, να κατακτήσει υψηλότερο βαθμό ασφάλειας από κινδύνους όπως η λογιστική απάτη, η χειραγώγηση των χρηματοοικονομικών πληροφοριών, η έλλειψη ευθυκρισίας, ανεξαρτησίας και δεοντολογίας των ελεγκτών.

O πρόεδρος του PIOB είπε χαρακτηριστικά ότι «η δημιουργία αξιόπιστων και εφαρμόσιμων διεθνών προτύπων είναι μεν μία μεγάλη πρόκληση, αλλά πιστεύω ότι δεν θα είναι μία Oδύσσεια. Eχει επιτεύξιμο στόχο και ορατό τέρμα». H συνολική αναθεώρηση των διεθνών ελεγκτικών προτύπων, για παράδειγμα, θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2008, δηλαδή εγκαίρως για τη σχεδιαζόμενη εφαρμογή τους στην ΕΕ, στην Kίνα και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης