Αποτελέσματα live αναζήτησης

Βολές Ράιχενμπαχ προς τράπεζες για τις κλειστές στρόφιγγες ρευστότητας

7 Φεβρουάριου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
Το «μπαλάκι» στις τράπεζες έριξε από τη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι καθυστερούν, όπως είπε, να διοχετεύσουν στις επιχειρήσεις κεφάλαια, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Ράιχενμπαχ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι 2 δισ. ευρώ που προέρχονται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά, όπως αποκάλυψε, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί στις επιχειρήσεις μόνο τα 150 εκατ. ευρώ.
 
«Οι τράπεζες δεν πρέπει να περιμένουν. Πρέπει να τα διαθέσουν, ανεξάρτητα από την ανακεφαλαιοποίηση. Έπρεπε να το είχαν κάνει εδώ και κάποιο καιρό», είπε ο κ. Ράιχενμπαχ, μετά την ολοκλήρωση συνάντησης που είχε με τους προέδρους των επιμελητηρίων Κεντρικής Μακεδονίας, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).
 
Σε ερώτηση αν γνωρίζει πότε θα διοχετευτούν αυτά τα κεφάλαια στην αγορά, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης δήλωσε ότι αυτό εναπόκειται στις τράπεζες, ενώ παραδέχθηκε ότι η έλλειψη ρευστότητας για τις επιχειρήσεις αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, προέτρεψε τον κ. Ράιχενμπαχ να μεσολαβήσει και να «πιέσει την κυβέρνηση για να κάνει κάτι για την αγορά και τους μικρομεσαίους», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση που επικρατεί.
 
Μεταξύ των αιτημάτων που κατέθεσε ο κ. Ζορπίδης είναι η δραστική αντιμετώπιση του παρεμπορίου, η δημιουργική απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και η διόρθωση της νέας πρόσκλησης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η απελευθέρωση επιβατικών μεταφορών σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και ο συμψηφισμός των οφειλών των ιδιωτών με τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης