Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στουρνάρας: Θα προσαρμόσουμε τις αντικειμενικές αξίες στις εμπορικές - Μακάρι να μπορούσα να μειώσω τους φόρους - Άγνωστο ακόμα εάν θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια

1 Φεβρουάριου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Στουρνάρας: Θα προσαρμόσουμε τις αντικειμενικές αξίες στις εμπορικές - Μακάρι να μπορούσα να μειώσω τους φόρους


Τις φήμες που κυκλοφορούν γύρω από τον ενιαίο φόρο ακινήτων διέψευσε μέσω παρέμβασής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος και δε θα ζητηθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω από αυτά που θα έπαιρνε ούτως ή άλλως το κράτος μέσω της φορολογίας ακινήτων.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προσπαθήσει να προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις εμπορικές τους αξίες, που πλέον είναι πολύ χαμηλότερες, εξηγώντας πως υπάρχει η σκέψη να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες όπου παρατηρείται διαφορά.

Ερωτηθείς για το αν θα φορολογηθούν τελικά τα αγροτεμάχια, ο υπουργός απάντησε πως δεν υπάρχει ακόμα απόφαση επ' αυτού.

Σχετικά με την κριτική που δέχεται για τις αυξήσεις στη φορολογία, υποστήριξε πως η χώρα χρειάζεται 13,5 δισ. ευρώ για να γίνει βιώσιμη, και έχει αποφασιστεί για να συγκεντρωθούν αυτά τα χρήματα να εξοικονομηθούν 11,5 δισ. ευρώ από δαπάνες, και μόνο 2 δισ. να προέλθουν από αυξήσεις φόρων.

Αναφερόμενος στο λογιστικό λάθος του ΔΝΤ με τους πολλαπλασιαστές, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι αυτό έχει ήδη ληφθεί υπ' όψιν, και με βάση την παραδοχή αυτή έχει ήδη προσαρμοστεί ο στόχος για το έλλειμμα.

Υπογράμμισε ακόμα ότι οι φόροι ακινήτων στην Ελλάδα δε διαφέρουν καθόλου από τους αντίστοιχους φόρους σε άλλες χώρες και τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να εξαιρεθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Δεν διέψευσε όμως ότι τα τελευταία 5 χρόνια οι φόροι των ακινήτων έχουν επταπλασιαστεί.

Απαντώντας στην κριτική των δημοσιογράφων, ο κ. Στουρνάρας την αποκάλεσε “καλοδεχούμενη, αλλά θεωρητική”. “Μακάρι να μπορούσα να μείωνα τους φόρους”, ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν μπει στη φυλακή 650 επώνυμοι για χρέη στην εφορία. “Τι άλλο να κάνουμε;”, αναρωτήθηκε.

Επεσήμανε ακόμα ότι δε θα υπάρξει απόφαση αύριο για το φόρο ακινήτων, καθώς δεν υπάρχει βιασύνη και θα γίνει διάλογος, ενώ ανέφερε ότι στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι και η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, “αλλά μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας”, όπως διευκρίνισε.






Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης