Επί τάπητος φόροι - παροχές
- Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
- Με την ΕΕ να εξακολουθεί να πιέζει για τη λήψη πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων, τα έσοδα να παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης και τις εκλογές να πλησιάζουν η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως τον τρόπο υλοποίησης των δεσμεύσεών της χωρίς όμως να θιγεί ούτε στο παραμικρό η εκτέλεση του προϋπολογισμού....
Με την ΕΕ να εξακολουθεί να πιέζει για τη λήψη πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων, τα έσοδα να παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης και τις εκλογές να πλησιάζουν η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως τον τρόπο υλοποίησης των δεσμεύσεών της χωρίς όμως να θιγεί ούτε στο παραμικρό η εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Η «εξίσωση» φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά μάλιστα εάν ληφθεί υπόψιν ότι τα μέτρα θα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και όχι προσωρινό. Προς το παρόν η «ουρά» από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, παρ ό,τι έδωσε κάποια ώθηση στην ανάπτυξη, αφήνει χαίνουσες τις πληγές της στον προϋπολογισμό καθηλώνοντας κυριολεκτικά σε μηδενική αύξηση τα έσοδα. Η φθίνουσα πορεία των τελευταίων μηνών εξηγείται από το γεγονός ότι στις αρχές του έτους εισέρευσαν στα δημόσια ταμεία έκτακτα έσοδα από μερίσματα και ρυθμίσεις φορολογικών υποθέσεων που φυσιολογικά δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Πρόκειται για καθίζηση που αποκαλύπτει σε όλη της την έκταση τις αδυναμίες του εισπρακτικού μηχανισμού και το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.
Η χρηματοδότηση των υπεσχημένων φορολογικών ελαφρύνσεων στα φυσικά πρόσωπα και η απαραίτητη (προεκλογικώς) ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής εξελίσσονται για την κυβέρνηση σε... σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να περιορισθεί χωρίς την εντατικοποίηση των ελέγχων και για τον λόγο αυτό έχει αποφασίσει να τους εντείνει περαιτέρω στοχοποιώντας τους σε βάθος.
Οι διασταυρώσεις των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων, η απόδοση του ΦΠΑ και των παρακρατούμενων φόρων και η πάταξη του λαθρεμπορίου θα αποτελέσουν τις βασικότερες εφεδρείες για την αύξηση των εσόδων. Πέραν αυτών, το φθινόπωρο ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης αναμένεται να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων εν όψει της αξιολόγησης του προϋπολογισμού από την ΕΕ. Οι επιλογές του, πάντως, εμφανίζονται απόλυτα περιορισμένες και έχουν να κάνουν με την εκ νέου αύξηση των αντικειμενικών αξιών από 112007, την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία του Δημοσίου και τη νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων.
Αυστηρές προειδοποιήσεις από τον κ. Χ. Αλμούνια
Εν τω μεταξύ, ο Επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια δεν χάνει ευκαιρία να απευθύνει στην Ελλάδα αυστηρές και σαφείς προειδοποιήσεις με στόχο να πιέσει την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Αλμούνια φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για τη σκλήρυνση της στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το φθινόπωρο και μετά, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να γίνουν και πάλι αποδεκτά μέτρα προσωρινού χαρακτήρα για τη μείωση του ελλείμματος. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Κοινοτικός Επίτροπος επαναφέρει τη δυσπιστία της Επιτροπής έναντι του στόχου της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 2,6% στο τέλος του 2006, επαναλαμβάνοντας ότι η μείωση του ελλείμματος εφέτος, την οποία η Επιτροπή υπολογίζει στο 3%, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί.
Περαιτέρω, η Επιτροπή είναι πεπεισμένη πως το 2007 το έλλειμμα θα αυξηθεί εκ νέου στο 3,6% και για τον λόγο αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα με ξεκάθαρο διαρθρωτικό χαρακτήρα έτσι ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Μεταξύ των ενδεικνυόμενων μέτρων ο κ. Αλμούνια δεν ξεχνά φυσικά να επισημάνει το ασφαλιστικό, το οποίο θεωρεί μείζον πρόβλημα που απαιτεί ευρεία μεταρρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Επιτροπή δημοσιοποίησε και την έκθεσή της για τη δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, όπου επεσήμανε πως η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα για τη διόρθωση των αιτιών που έχουν προκαλέσει ορισμένες δημοσιονομικές ανισορροπίες (ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν τις δαπάνες).
Αν δεν λάβει τέτοια μέτρα τότε ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις και στο έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου, το οποίο αντανακλά την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον η Επιτροπή τόνιζε ότι προκειμένου να ενισχυθούν στην Ελλάδα η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης θα απαιτηθεί ένας συνδυασμός μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, αύξησης της εγχώριας αποταμίευσης και συνολικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Το θέμα θα ανοίξει και επίσημα μετά το φθινόπωρο και όπως εξηγεί ο Κοινοτικός Επίτροπος η αξιολόγηση των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων «εξετάσεων» της ελληνικής οικονομίας.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της και όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος, «μέχρι το τέλος του χρόνου το έλλειμμα θα έχει πέσει περί το 2,6% του ΑΕΠ. Αυτή η πρόβλεψη εξακολουθεί να ισχύει. Οι προβλέψεις της Επιτροπής, όπως έχουμε πει και παλαιότερα, συνήθως είναι αυστηρότερες. Εξάλλου, τα αποτελέσματα που έχουν ως τώρα παραχθεί από την κυβερνητική πολιτική αποδεικνύουν ότι οι προβλέψεις μας ήταν ασφαλείς και ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα».
Πηγή Κέρδος
Δείτε το επόμενο Webinar του κόμβου
Δαπάνες επιχειρήσεων
Στις : 14-12-2023 17:30
Εισηγητές: Κουλογιάννης Κωνσταντίνος, Γραβιάς Κωνσταντίνος
Ακολουθήστε το taxheaven.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα οικονομικά νέα