Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μειωμένος φόρος εισοδήματος για τους ασθενέστερους από το 2013

12 Νοέμβριος 2012
Με λιγότερο φόρο εισοδήματος θα επιβαρυνθούν από την επόμενη χρονιά τα φυσικά πρόσωπα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στην Ολομέλεια της Βουλής. Η μείωση θα αφορά τους οικονομικά ασθενέστερους, μισθωτούς και συνταξιούχους και αυτή θα καθιερωθεί με στοχευμένες δράσεις μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η ομιλία του Γ. Μαυραγάνη


 Ο υφυπουργός είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2013, ως προς τα φορολογικά έσοδα, διέπεται από τη βασική λογιστική αρχή, την αρχή της συντηρητικότητας, και ένα σημαντικό στοιχείο που έχει ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση του είναι και η ύφεση. «Με βάση την ύφεση αυτή έχουμε προβλέψει μειωμένα φορολογικά έσοδα σε ποσοστό 4,6% από τους άμεσους φόρους και λίγο μεγαλύτερο από τους έμμεσους», είπε ο κ. Μαυραγάνης.

 Η φετινή αύξηση στα φορολογικά έσοδα, συνέχισε, εξηγείται από το γεγονός ότι πέρυσι μειώθηκε το αφορολόγητο και έγιναν και κάποιες παρεμβάσεις στην έκπτωση φόρου.

Αναφερόμενος διεξοδικότερα στην επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε στις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, στην καθιέρωση απλούστερων κανόνων, στην αλλαγή του ποινολογίου, τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Για τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, ο κ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσουν με μοναδικό γνώμονα την αξιοκρατία, και κανένα άλλο κριτήριο δεν θα υπάρχει πέραν αυτής. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω τους άξιους. Το στόχο αυτό εξυπηρετεί και η νομοθετική ρύθμιση για αξιολόγηση ανά τρίμηνο. Οι στόχοι ανά τρίμηνο θα είναι και η βάση πάνω στην οποία όλοι θα κρίνονται, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

 Για τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, όπως είπε, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, γίνεται ανάλυση του προφίλ των φορολογουμένων με διασταυρώσεις σε δαπάνες, έσοδα, ταμιακές ροές. Επίσης γρήγορα θα υπάρξει ένα σύγχρονο πλαίσιο κανόνων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, καθώς θα εκδοθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις σε εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, οι οποίες είχαν καθυστερήσει σημαντικά αν και προβλέπονταν από τις διατάξεις.

Καταλήγοντας ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το κρίσιμο στοίχημα πλέον είναι οι παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της Οικονομίας και την υποστήριξη επιλεγμένων τομέων όπως της γεωργίας, της κτηνοτροφίας κλπ.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης