Αύξηση στο 3% των επιτοκίων βλέπει η Εθνική

Οικονομικές Ειδήσεις

4 Ιούνιος 2006
Aύξηση των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 25 και 50 μονάδες βάσης εκτιμά για το επόμενο χρονικό διάστημα,..... Taxheaven.gr

Aύξηση των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 25 και 50 μονάδες βάσης εκτιμά για το επόμενο χρονικό διάστημα, με έκθεσή της, η Εθνική Τράπεζα, ενώ στην ίδια έκθεση οι αναλυτές προβλέπουν επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ως εκ τούτου, τονίζεται στην έκθεση, οι ξένοι επενδυτές αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να διαφοροποιούν τις θέσεις τους προς αγορές που φέρουν μικρότερο κίνδυνο "φυγής προς την ποιότητα", αλλά με μικρότερη ένταση, δεδομένου ότι τα επιμέρους μακροοικονομικά δεδομένα των αναδυόμενων αγορών παραμένουν σταθερά. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι οι προοπτικές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΝΑ.Ε.) και της Τουρκίας παρουσιάζουν βελτίωση παρά το αντίξοο εξωτερικό περιβάλλον.

Η μακροοικονομική εικόνα των χωρών της ΝΑ.Ε. (Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας & Μαυροβουνίου και FYROM) και της Τουρκίας αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω κατά το τρέχον έτος, παρά τις αντίξοες εξωτερικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της ΝΑ.Ε. (αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 5,7%, έναντι 4,7% το 2005) και διατήρηση υψηλού ρυθμού ανάπτυξης στην Τουρκία (πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,3%, έναντι 7,4% το 2005), σε σύγκριση με πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,5% στην Ελλάδα και 2% στην ευρωζώνη.

Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης ερμηνεύεται και στις δύο περιπτώσεις από την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και από την ανάκαμψη της ευρωζώνης – κύριου εμπορικού εταίρου της περιοχής.

Βελτίωση αναμένεται και στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής με επίτευξη, για πρώτη φορά, δημοσιονομικού πλεονάσματος στις χώρες της ΝΑ.Ε. (0,4% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 0,1% το 2005) και σχεδόν ισοσκελισμένου προϋπολογισμού στην Τουρκία (έλλειμμα 2,6% του ΑΕΠ έναντι 4,5% του ΑΕΠ το 2005).

Παράλληλα, αναμένεται νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (7,3% από 8,6% το 2005 στις χώρες της ΝΑ.Ε. και 5,5% από 7,7% το 2005 στην Τουρκία) στη βάση της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης καθώς και της εφαρμογής συνετούς εισοδηματικής και περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

   
Πηγή Express