Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αυστηρά μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής από Ε.Ε.

2 Ιούνιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Αυστηρότερο πλαίσιο για φορολογούμενους «υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής» και αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής του ΦΠΑ στο διασυνοριακό εμπόριο στην Ε.Ε. πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.....

Αυστηρότερο πλαίσιο για φορολογούμενους «υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής» και αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής του ΦΠΑ στο διασυνοριακό εμπόριο στην Ε.Ε. πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή εισηγείται τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της διοικητικής συνεργασίας των κρατών-μελών, αλλά και της Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες. Ιδιαίτερο βάρος δίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην είσπραξη του ΦΠΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του συστήματος λειτουργίας του στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη στο εξής θα πρέπει εξετάσουν την περίπτωση να χρεώνεται ο ΦΠΑ και να καταβάλεται στο πρώτο στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η αρμόδια φορολογική αρχή του πρώτου κράτους θα έχει στη συνέχεια την ευθύνη να μεταβιβάσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ στο κράτος που τα προϊόντα έχουν μεταφερθεί.

Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, προτείνει την ενίσχυση του πλαισίου των υποχρεώσεων δήλωσης εισοδημάτων για τους φορολογούμενους που θα θεωρούνται «υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής», ενώ αντίθετα προτείνει ελάφρυνση της φορολόγησης για τις εταιρείες που θα αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις διαφάνειας έναντι των εθνικών φορολογικών αρχών.

Σημειώνεται ότι τα επίπεδα της φοροδιαφυγής στην Ε.Ε. είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικά και αναλογούν στο 2% με 2,5% του κοινοτικού ΑΕΠ, ήτοι περί τα 200 με 250 δισ. ευρώ ετησίως.

Οσον αφορά την απάτη με τον ΦΠΑ, αυτή σχετίζεται με εισαγωγείς που αγοράζουν αφορολόγητα προϊόντα από άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. και στη συνέχεια τα πουλούν με ΦΠΑ, χωρίς, όμως, να καταβάλουν τα χρήματα στις αρμόδιες εθνικές αρχές. Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, η απάτη αυτή μπορεί να αποφέρει το ποσό των 60 δισ. ευρώ, το οποίο είναι το 10% των συνολικών συναλλαγών.
Πηγή ΚαθημερινήΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης