Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο τραπέζι της ΕΕ τα όρια της εβδομαδιαίας εργασίας

2 Ιούνιου 2006 Σχόλια
  • Υπέρ ενός ενιαίου τρόπου καθορισμού των ανώτατων ορίων εβδομαδιαίας εργασίας στο σύνολο των ευρωζώνης τάχθηκε ο υπουργός Απασχόλησης ...

Υπέρ ενός ενιαίου τρόπου καθορισμού των ανώτατων ορίων εβδομαδιαίας εργασίας στο σύνολο των ευρωζώνης τάχθηκε ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας που έγινε χθες στο Λουξεμβούργο.


Ο κ. Τσιτουρίδης ήρθε σε ευθεία αντίθεση με τη βρετανο-γερμανική πρόταση που επεδίωκε καθιέρωση δυνατότητας κάθε χώρας να εφαρμόζει ως ανώτατο εβδομαδιαίο όριο χρόνου εργασίας αυτό που θα επέλεγε από μόνη της στη βάση ατομικών συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιτουρίδη, αν δοθεί δυνατότητα αυτοεξαίρεσης κάποιων κρατών, τότε θα επέλθει απορύθμιση των κανόνων της εργασίας και συνεπώς θα αποδυναμωθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.


Εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκή Ενωσης, η Μεγάλη Βρετανία, με την υποστήριξη της Γερμανίας και ορισμένων νέων κρατών μελών, υποστηρίζουν μια πιο ευέλικτη προσέγγιση για την εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας, προωθώντας τις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Θέση την οποία απορρίπτει μια άλλη ομάδα χωρών μελών με επικεφαλής την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.


Ο κοινωνικός διάλογος, η προστασία των αντικειμενικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, ένα λογικό ωράριο εργασίας είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ο υπουργός. Ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε ακόμη ότι εάν η κάθε χώρα, ο κάθε εργοδότης και ο κάθε εργαζόμενος δρουν όπως επιθυμούν, τότε παύει να υπάρχουν κοινές αξίες και κοινότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης