Αποτελέσματα live αναζήτησης

Π.Ε.Φ.Ε. - Το Υ.Ο. καλεί τους λογιστές να γίνουν καταδότες

(Π.Ε.Φ.Ε.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
ΣΕΠΟΛΙΩΝ 9, ΠΛ.ΑΤΤΙΚΗΣ Τ.Κ. 104 45 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210.8820002, 210.6124.910
FAX:210.6140.024
ΚΙΝ.: 6948351478

Αθήνα 1/11/2012
  
Θέμα: «Με τις εγκυκλίους διαταγές ΠΟΛ.1196/2012 και ΠΟΛ.1067/2011 το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τους λογιστές – φοροτέχνες να γίνουν καταδότες και κουκουλοφόροι των πελατών τους».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 
     
Το Υπουργείο Οικονομικών με την εγκύκλιο διαταγή ΠΟΛ.1196/16.10.2012 τροποποίησε τις οδηγίες που δόθηκαν με την ΠΟΛ.1067/5.4.2011, οι οποίες διευκρινίσεις αφορούν την υποχρέωση των υπόχρεων προσώπων του  Ν.3691/2008 για αποστολή αναφορών στην Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
    
Τα υπόχρεα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων είναι και οι λογιστές, οφείλουν να υποβάλλουν αναφορά στην αρχή αυτή, όταν αντιλαμβάνονται, διαπιστώνουν ή υποψιάζονται ύποπτες συναλλαγές. Επομένως, αντικείμενο των αναφορών αυτών θα πρέπει να αποτελεί η απλή ή γενική υπόνοια ή υποψία τέλεσης συγκεκριμένης και εξειδικευμένης αξιόποινης πράξης (π.χ. φοροδιαφυγή, απάτη ή υπεξαίρεση ή κλοπή κ.λπ.) και όχι κατ’ ανάγκη η αποδεδειγμένη πραγματοποίηση αυτής.
    
Άρα οι λογιστές καλούνται, εκτός της «παρακολούθησης» των λογιστικών βιβλίων της επιχείρησης, της ενημέρωσης τους για φορολογικά θέματα και τις τροποποιήσεις των νόμων (που δόξα το Θεό είναι καθημερινές), να επιτελούν και «παρακολούθησης» της επιχειρηματικής δραστηριότητας του επιτηδευματία και να καταδίδουν αυτόν σε περίπτωση παρανομίας.
    
Κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι λογιστές – φοροτέχνες, οικονομολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι επιστήμονες πτυχιούχοι Πανεπιστημίων της Χώρας ή του εξωτερικού πολλοί από αυτούς με μεταπτυχιακά διπλώματα κ.λπ. και δεν είναι ντετέκτιβ ούτε ρουφιάνοι.
   
Δεν σπούδασαν σε Αστυνομικές σχολές, ούτε εκπαιδεύτηκαν από πράκτορες μυστικών υπηρεσιών.
    
Το αντικείμενο αυτό και οι εργασίες αυτές που καλούνται να διεκπεραιώσουν είναι ξένες προς το αντικείμενο των εργασιών και των σπουδών τους και δεν συνάδουν με την επιστήμη των Οικονομικών που έχουν σπουδάσει.
    
Γι’ αυτό αδυνατούν να εκτελέσουν τέτοιες εργασίες, ούτε έχουν την πρόθεση να το πράξουν.
    
Κατά τα λοιπά, εξακολουθούν να συμβάλουν ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ στην τήρηση της φορολογικής νομοθεσίας από τους πελάτες τους επιτηδευματίες και μη.
    
Παραμένουμε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και πληροφορία.
   


Με τιμή
              
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ                              

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΝΤΟΥΚΑΚΗΣ

Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης