Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι επιχειρήσεις κερδίζουν,αλλά οι μετοχές πέφτουν

31 Μάιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Πέπλο απαισιοδοξίας σκεπάζει τις αγορές και την Σοφοκλέους. Η νέα βουτιά του γενικού δείκτη του ΧΑ σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, δημιουργεί προβληματισμό....

Πέπλο απαισιοδοξίας σκεπάζει τις αγορές και την Σοφοκλέους. Η νέα βουτιά του γενικού δείκτη του ΧΑ σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, δημιουργεί προβληματισμό. Σε ένα συμφωνούν όλοι. Οτι το momentum έχει γυρίσει σε αρνητικό. Οι εγχώριοι θεσμικοί έχουν πάρει με την σειρά τους την «σκυτάλη» των ρευστοποιήσεων, ακολουθώντας τις «καραβιές» των ξένων.

Και πάλι όμως, υπάρχουν περιπτώσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων που διατηρούν τις θέσεις τους. Κάτι που αποδεικνύεται και από την αξία των συναλλαγών. Ο συνολικός τζίρος στο ΧΑ δεν άγγιξε ούτε τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 265 εκατ. ευρώ. Η προσφορά «στεγνώνει», η διάθεση για τοποθετήσεις «χαλάει» και τα «ασφαλή λιμάνια», όπως η Εθνική, ο ΟΤΕ και η Εμπορική που ενίσχυσαν σημαντικά τα αποτελέσματά τους κατά το πρώτο τρίμηνο, προκαλούν «στεναγμούς». Η επόμενη ημέρα καθίσταται δύσκολη, με την αγορά πλέον να μιλάει ανοιχτά για τέλος του «πάρτι» και να χρησιμοποιεί εκφράσεις τύπου «ο μήνας του μέλιτος ανήκει στο παρελθόν».


Oύτε η ιστορική αύξηση της κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας, ή τα κέρδη της Εμπορικής και του ΟΤΕ, τριών από τις πλέον δεικτοβαρείς μετοχές του ΧΑ, ακόμα και η επιτυχής εκτέλεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, που απ ό,τι φαίνεται καθιστά εύκολο τον στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%, δεν αναχαίτισαν τον θρυμματισμό του καθρέπτη της οικονομίας και των επιχειρήσεων που αποτελεί το Χρηματιστήριο. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στα διεθνή χρηματιστήρια, παρά την ανάπαυλα της Δευτέρας για την Wall Street και το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο φόβος αύξησης των επιτοκίων, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, προβληματίζει σοβαρά τις αγορές. Προβληματίζει για την επιβάρυνση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, ανακόπτοντας τον ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας τους, την περαιτέρω δυσχέρεια στην καταναλωτική πίστη, λόγω αύξησης των επιτοκίων, που θα επιβραδύνει την κατανάλωση, ακόμα και για την φυγή κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια προς τις ομολογιακές αγορές. Και παρά τα κελεύσματα διεθνών οίκων να μην υπάρξει περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η απόφαση θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη.

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης