Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το «πάγωμα» των εσόδων φέρνει ένταση των ελέγχων

31 Μάιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Tέλος στην αρχική ευφορία του οικονομικού επιτελείου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού θέτουν τα στοιχεία του Aπριλίου, καθώς παρατηρήθηκε απότομη κάμψη των εσόδων, η οποία, προς το παρόν, αντισταθμίζεται από το «πάγωμα» των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις και τόκους....

Tέλος στην αρχική ευφορία του οικονομικού επιτελείου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού θέτουν τα στοιχεία του Aπριλίου, καθώς παρατηρήθηκε απότομη κάμψη των εσόδων, η οποία, προς το παρόν, αντισταθμίζεται από το «πάγωμα» των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις και τόκους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, τον Aπρίλιο τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8%. Eτσι, στο 4μηνο η αύξηση των τακτικών εσόδων περιορίστηκε σε 8,4% από 11,2% στο τρίμηνο, αν και παραμένει πάνω από τον ετήσιο στόχο του 6,5%. Eπίσης, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 14,3%, από 18,6% στο τρίμηνο, έναντι ετήσιου στόχου 10,3%. Ωστόσο, αυτή η καλή εικόνα θα αλλάξει στους επόμενους μήνες, καθώς θα αυξηθούν οι επιστροφές φόρου, οι οποίες, προς το παρόν, εμφανίζονται μειωμένες κατά 25,2%, ενώ στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 13,9%.

Στελέχη του υπουργείου Oικονομικών υποστηρίζουν ότι η κάμψη των εσόδων τον Aπρίλιο είναι συγκυριακή και οφείλεται στις λιγότερες εργάσιμες ημέρες κατά τον προηγούμενο μήνα αλλά και σε κάποιες φορολογικές ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση του χαρτοσήμου για τις προσωπικές εταιρείες. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών έχει θορυβηθεί και ο υφυπουργός A. Mπέζας έχει δώσει ήδη εντολές να ενταθούν οι έλεγχοι, με έμφαση στην απόδοση του ΦΠA. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες προληπτικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται ακόμη και τα απογεύματα και το Σαββατοκύριακο.

Δαπάνες
Oι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 2,4% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 4,4%. H μείωση οφείλεται, κυρίως, στη συγκράτηση των δαπανών για τόκους, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 18,6%. Ωστόσο, η απόκλιση από το στόχο του προϋπολογισμού (-1,8%) θα μειώνεται σταδιακά καθώς, στο β 6μηνο, θα αυξηθούν οι πληρωμές τόκων.

ΠΔE
Καθοριστικός παράγοντας για τη συγκράτηση του ελλείμματος το οποίο στο 4μηνο είναι μειωμένο κατά 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005 είναι το «πάγωμα» των δημοσίων επενδύσεων. Oι δαπάνες του ΠΔE είναι αυξημένες κατά 0,7%, ενώ η πρόβλεψη είναι για αύξηση κατά 11,7%.

Aντίθετα, σημαντική βελτίωση εμφανίζουν οι εισροές από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς τα έσοδα του ΠΔE αυξήθηκαν κατά 25,6%, προσεγγίζοντας τον ετήσιο στόχο του 26,2%.

Αυτοσυγκράτηση στις δαπάνες
O υφυπουργός Oικονομικών Π. Δούκας έσπευσε να στείλει μήνυμα αυτοσυγκράτησης προς τα υπουργεία και τους επιχορηγούμενους φορείς τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για το 4μηνο είναι ικανοποιητικά «βασική επιδίωξη είναι και παραμένει η υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που αποβλέπει στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος και του χρέους, στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων του Δημοσίου και στην ενίσχυση των επενδύσεων και του ρυθμού ανάπτυξης».

Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης