Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δραστικές αλλαγές από ΕΕ στο καθεστώς του ΦΠΑ

30 Μάιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Μια δραστική μεταρρύθμιση στο καθεστώς του ΦΠΑ, προκειμένου να περιορισθούν οι φορολογικές απάτες στις εσωτερικές συναλλαγές στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, σκοπεύει να προτείνει στους "25" η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.....

Μια δραστική μεταρρύθμιση στο καθεστώς του ΦΠΑ, προκειμένου να περιορισθούν οι φορολογικές απάτες στις εσωτερικές συναλλαγές στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, σκοπεύει να προτείνει στους "25" η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη τον αρμόδιο επίτροπο για τη Φορολογία Λάζλο Κόβατς, ανεξηγεί πως η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει τρείς πιθανές λύσεις: την ενίσχυση των υπαρχόντων εθνικών ελέγχων, το σύστημα της «αντίστροφης φορολόγησης» που εφαρμόζεται στη Βρετανία, τη Γερμανία και την Αυστρία, και τέλος τη λύση Κόβατς.

Ας σημειωθεί πως μια λύση είναι αναγκαία καθώς, οι απάτες στον ΦΠΑ, που σχετίζονται με τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κοστίζουν στην ΕΕ περίπου 60 δις ευρώ κατ’ έτος, όπως τόνισε και ο Κόβατς σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο European Affairs Channel (EACh), της οποίας σύνοψη δημοσιεύει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πριν το καλοκαίρι, επιθυμία μας είναι να καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο, ουσιαστικά ένα σχέδιο επικοινωνίας, που δεν θα έχει νομική ισχύ, αλλά θα περιέχει κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν να εξετασθούν στο συμβούλιο της ΕΚΟΦΙΝ, και θα μπορούσαν να θέσουν τις ορίζουσες για μία επιπλέον επεξεργασία».

Το ενδοκοινοτικό εμπόριο εξαιρείται από τον ΦΠΑ, που υπολογίζεται μόνον κατά την τελική κατανάλωση σε κάθε χώρα. Ο Κόβατς υποστηρίζει πως θα πρέπει στο μέλλον να πληρώνεται σε κάθε χώρα και σε κάθε βήμα της παραγωγής, αντί για την πληρωμή του στην χώρα τελικής διάθεσης του προϊόντος. Συνεπώς, οι χώρες εισαγωγής θα παραλαμβάνουν τον ΦΠΑ που θα συσσωρεύεται κατά τα διαδοχικά στάδια της συναλλαγής από τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι προμηθευτές τους.

Οι Βρυξέλλες ενδέχεται να υποβάλουν τις προτάσεις τους στους υπουργούς Οικονομίας της ΕΕ κατά την ερχόμενη μηνιαία σύνοδό τους, στις 7 Ιουνίου.
Πηγή expressΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης