Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εφοδοι της εφορίας στις νέες επιχειρήσεις

29 Μάιου 2006 Σχόλια
  • Με αυτοψία των φορολογικών αρχών στις έδρες χιλιάδων νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων επιχειρεί η εφορία να βάλει φρένο στις εταιρείες «φαντάσματα» ....

Με αυτοψία των φορολογικών αρχών στις έδρες χιλιάδων νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων επιχειρεί η εφορία να βάλει φρένο στις εταιρείες «φαντάσματα» που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο ως εργαστήρια πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.


Η απόφαση ελήφθη μετά τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο των εικονικών συναλλαγών, από επιχειρήσεις που επιθυμούν με αυτόν τον τρόπο να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα και να καταβάλλουν μικρότερο φόρο. Σημειώνεται ότι μόλις πρόσφατα η ΓΓΠΣ εντόπισε μέσω των διασταυρώσεων των συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2003 αποκλίσεις σε περισσότερες από 274.000 δηλώσεις, για τις οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών κ. Α. Μπέζα, «υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι φορολογούμενοι αυτοί, είναι εκδότες εικονικών φορολογικών στοιχείων». Ο κ. Μπέζας, μάλιστα, με κατεπείγουσα εσωτερική εγκύκλιο προς τις εφορίες όλης της χώρας ζητούσε το «άνοιγμα» όλων των φακέλων της περαίωσης του 2003 που εντοπίστηκαν εικονικές συναλλαγές αλλά και των φορολογουμένων εκείνων, που βάσει των διασταυρώσεων της ΓΓΠΣ, δεν υπέβαλαν καθόλου συγκεντρωτικές καταστάσεις.


Για την αντιμετώπιση του φαινομένου των εικονικών συναλλαγών το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τις φορολογικές αρχές να προχωρήσουν σε αυτοψία στις έδρες των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων (ο αριθμός των οποίων μόνο για το 2005 υπερβαίνει τις 20.000), αλλά και εκείνων που παρουσιάζουν συχνές μεταβολές εργασιών, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί, πολλοί επιτηδευματίες με τα ίδια δικαιολογητικά έχουν προχωρήσει σε περισσότερες της μίας ενάρξεις εργασιών. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν εικονική έναρξη εργασιών, ενοικιάζοντας απλώς έναν μικρό επαγγελματικό χώρο, χωρίς να έχουν καμία δραστηριότητα, ενώ αρκετοί δεν μπαίνουν ούτε στον κόπο να αποκτήσουν «επαγγελματική στέγη». Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές οι φερόμενοι ως προμηθευτές εικονικών στοιχείων σε ανυποψίαστους λήπτες είναι ανύπαρκτοι φορολογικώς ή δεν ανευρίσκονται στις φερόμενες φορολογικές διευθύνσεις, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης των σχετικών ελέγχων.


Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις «φαντάσματα» και να περιορισθεί το φαινόμενο των εικονικών ενάρξεων οι φορολογικές αρχές:


- Θα πραγματοποιούν αυτοψίες στην έδρα των επιχειρήσεων για να διαπιστώσουν την ύπαρξη ή μη της επαγγελματικής εγκατάστασης που έχει δηλώσει η επιχείρηση, καθώς και της δυνατότητας άσκησης της δηλούμενης δραστηριότητας στον συγκεκριμένο χώρο. O έλεγχος της δυνατότητας άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα γίνεται από τους εφοριακούς, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, τη φορολογική συμπεριφορά της επιχείρησης αλλά και τυχόν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δημιουργούν βάσιμη πεποίθηση μη φερεγγυότητας.


- Θα διενεργούν αυτοψία στην έδρα της επιχείρησης εντός τριών ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης έναρξης εργασιών και στη συνέχεια θα χορηγούν στον φορολογούμενο τη βεβαίωση για την έναρξη των εργασιών του ως επιχειρηματία ή ελεύθερου επαγγελματία.

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης