Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πυροτέχνημα η φορολόγηση των μερισμάτων

18 Μάιου 2006 Σχόλια
Πυροτέχνημα η φορολόγηση των μερισμάτων
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Πυροτέχνημα ο τρόπος φορολόγησης των μερισμάτων, που πρότεινε ο κ. Γ. Παπανδρέου, λένε στο οικονομικό επιτελείο και εξηγούν ότι το ΠΑΣΟΚ θέλγεται από την αύξηση της φορολογίας, όπως απέδειξε το πρόσφατο παρελθόν....
Πυροτέχνημα η φορολόγηση των μερισμάτων
Aπειλή για την Κεφαλαιαγορά οι προτάσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για αύξηση των φόρων, υποστηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου

Πυροτέχνημα ο τρόπος φορολόγησης των μερισμάτων, που πρότεινε ο κ. Γ. Παπανδρέου, λένε στο οικονομικό επιτελείο και εξηγούν ότι το ΠΑΣΟΚ θέλγεται από την αύξηση της φορολογίας, όπως απέδειξε το πρόσφατο παρελθόν.

Η αύξηση της φορολογίας είναι για το ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το σίγουρο εργαλείο για να χρηματοδοτείται η σπατάλη του κράτους.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε προχθές (ως πρόθεσή του όταν το κόμμα του αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης) από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, τη φορολόγηση των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων (π.χ μερίσματα) μέσω της υπαγωγής τους στην κλίμακα. Σήμερα η φορολόγηση είναι αυτοτελής με συντελεστή 25%.

Χρήση της κλίμακας σημαίνει ότι (με βάση τα σημερινά δεδομένα) το εισόδημα φυσικού προσώπου πάνω των 23.000 ευρώ, θα φορολογείται με συντελεστή 40%.

Η συγκεκριμένη μέθοδος φορολόγησης, ίσχυε μέχρι το 1992, οπότε και καταργήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη λένε στο ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση γιατί από το 1993 μέχρι το 2004 που ήταν κυβέρνηση δεν την υιοθέτησαν, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δίνουν διάφορες απαντήσεις. Μία εξ αυτών αποδίδει ευθύνες στην αρμόδια φορολογική διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, που όπως λέγεται «τρομοκρατούσε» τους υπουργούς Οικονομικών με σενάρια κατάρρευσης των εσόδων. Αν και τούτο ακούγεται ως μεσσιανικό και δικαιολογία (που βάζει στην άκρη την πολιτική βούληση) έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας, καθώς οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών ήταν και είναι έμπλεοι της πλέον απόλυτης γραφειοκρατίας. Γνωστό τοις πάσι ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ένα άλλο κράτος μέσα στο κράτος. Το κράτος των εφοριών, με όλα τα γνωστά παρεπόμενα που όλοι στηλιτεύουν, αλλά ουδείς καταφέρνει να μεταβάλει.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη φορολογική πρόταση εντός του ΠΑΣΟΚ, αναπτύσσονται διάφορες παραλλαγές. Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν ότι μια τέτοια εξέλιξη, πρέπει να συνοδευτεί με μείωση στο 10% (από 25% που θα γίνει το 2007) των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμη πυροτέχνημα της μείζονος αντιπολίτευσης. Το μέτρο χαρακτηρίζεται ανεφάρμοστο και όπως λένε εξετάσθηκε σε πρωθύστερο χρόνο, αλλά απορρίφθηκε καθώς εκτιμήθηκε ότι θα προκαλέσει αύξηση της γραφειοκρατίας.

Πηγή Καθημερινή



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης