Σκέψεις επαναφοράς του -Point System- για τον έλεγχο στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες

Οικονομικές Ειδήσεις

15 Μάιος 2006
Στην επιχείρηση με το κωδικό όνομα «ΕΛΕΓΞΙΣ» στρέφει η κυβέρνηση τις ελπίδες της για αύξηση των φορολογικών εσόδων, με κεντρικό στόχο τη χρηματοδότηση προεκλογικών παροχών. .... Taxheaven.gr

Στην επιχείρηση με το κωδικό όνομα «ΕΛΕΓΞΙΣ» στρέφει η κυβέρνηση τις ελπίδες της για αύξηση των φορολογικών εσόδων, με κεντρικό στόχο τη χρηματοδότηση προεκλογικών παροχών.

Στόχος του «ΕΛΕΓΞΙΣ», είναι να εντοπιστούν ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και -σε επόμενη φάση- φυσικά πρόσωπα (ακόμη και μισθωτοί) που θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με έσοδα από πρόστιμα.

Το σχέδιο στην αρχική του φάση προβλέπει νέου τύπου «ηλεκτρονικό φακέλωμα», αλλά και επαναφορά του point system για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το point system είναι ένα ακόμη μέτρο που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και είχε καταργηθεί από τη Ν.Δ.

Εκαναν όπισθεν

Εχει προηγηθεί η επαναλειτουργία τού επίσης καταργημένου από την Ν.Δ. ΣΔΟΕ με την μορφή της «Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων» αλλά και επιστροφή στη λύση της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που υιοθέτησε και η σημερινή κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι αρχικά το είχε καταγγείλει.

Στο στόχαστρο εκτός από τις επιχειρήσεις μπαίνουν ακόμη και οι ελεγκτές του υπουργείου καθώς από τη στιγμή που θα αναλαμβάνουν τον έλεγχο μιας επιχείρησης, το υπουργείο θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά την εξέλιξη της υπόθεσης μέχρι και τη στιγμή που θα επιβληθεί το πρόστιμο ώστε να ελέγχονται... οι ελεγκτές και να περιορίζονται οι δυνατότητες συναλλαγής και λαδώματος.

Η επιχείρηση «ΕΛΕΓΞΙΣ» προβλέπει τη λήψη μιας σειράς από μέτρα και παρεμβάσεις:

* Την επαναφορά του «point system» για ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Στόχος είναι να επιλέγονται αντικειμενικά οι φορολογούμενοι που θα ελέγχονται και να υπολογίζονται οι ποινές με συγκεκριμένα κριτήρια. Κάθε επιχείρηση και κάθε επαγγελματίας θα συλλέγει πόντους όταν υποπίπτει σε κάποια φορολογική παράβαση αλλά και όταν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τον τελευταίο φορολογικό έλεγχο.

Κατά τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου, ο ελεγκτής δεν θα επιβάλλει πρόστιμα σε χρήμα αλλά θα επιβαρύνει τον ΑΦΜ του ελεγχόμενου με συγκεκριμένους πόντους. Κάθε χρόνο, οι πόντοι αυτοί θα μετατρέπονται σε ευρώ και θα πληρώνονται μέσα από την ετήσια φορολογική δήλωση.

Το point system ήταν νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. με το που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας κατήργησε τον νόμο με την δικαιολογία ότι ο νόμος δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη λόγω ελλιπούς μηχανογραφικής υποστήριξης.

Μαζί με το point system, καταργήθηκε και το ΣΔΟΕ. Το αποτέλεσμα ήταν να γκρεμιστούν τα φορολογικά έσοδα. Το ΣΔΟΕ επανιδρύθηκε, με μοναδική ουσιαστική αλλαγή αυτή του ονόματός του (λέγεται Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων). Τώρα μελετάται και η επαναφορά του point system, καθώς η ασυδοσία των ελεγκτών στην αγορά είναι διάχυτη.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας θεωρούν τις συνθήκες πιο ώριμες για την επαναφορά του point system, καθώς προχωρεί ο εκσυγχρονισμός του συστήματος Taxis αλλά και η συγκέντρωση πληροφοριών σε ηλεκτρονική μορφή. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά κατά τη διάρκεια του 2006, είναι αυξημένος περίπου κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πηγή Ελευθεροτυπία