Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δημιουργία Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για «ευαίσθητες περιοχές»

11 Μάιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Tη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για παρεμβάσεις σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, εξήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης. ..

Tη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για παρεμβάσεις σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, εξήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης. Με αφορμή την τροπολογία για την ένταξη των απολυμένων των κλωστηρίων της Νάουσας σε καθεστώς ειδικής εισοδηματικής ενίσχυσης, που ψηφίστηκε χθες, ο κ. Τσιτουρίδης ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί ένα αντικειμενικό θεσμικό πλαίσιο που θα προβλέπει χρηματοδότηση ανέργων –ανεξαρτήτως κλάδου– σε περιπτώσεις κοινωνικού αδιεξόδου.

Το μέτρο αυτό –όπως εξήγησε ο υπουργός Απασχόλησης– θα μπορεί να εφαρμοστεί σε περιοχές με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία, σε κλάδους όπου καταγράφεται κύμα απολύσεων και οι άνεργοι δεν μπορούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, και όταν εξαντληθούν όλες οι άλλες δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας, ύστερα από προγράμματα κατάρτισης. Η παρέμβαση θα αφορά τη χορήγηση εγγυημένου εισοδήματος, θα καθορίζεται σε ποσοστό επί της σύνταξης και θα χορηγείται έως ότου ο άνεργος είτε θα επανενταχθεί στην εργασία, είτε θα φθάσει στην ηλικία της οριστικής σύνταξης.

Η αποζημίωση θα καλύπτει επίσης την κάλυψη των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και θα υπάρχει έλεγχος για τυχόν εισοδήματα από αδήλωτη εργασία. Η χρηματοδότηση του Ταμείου θα προέρχεται από μια αναδιάταξη των κοινωνικών δαπανών, χωρίς να επιβαρύνει επιπλέον εργαζομένους και εργοδότες. Το θεσμικό πλαίσιο –όπως είπε ο κ. Τσιτουρίδης– θα προσδιοριστεί μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί πριν από τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας.

Σχετικά με την τροπολογία για τους απολυμένους των κλωστηρίων της Νάουσας, ο υπουργός Απασχόλησης εξήγησε πως η ειδική εισοδηματική ενίσχυση θα ισούται με το ποσό της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης. Πρόσθεσε ακόμη πως είναι μία έσχατη λύση που αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα και αποβλέπει στην αντιμετώπιση ενός επείγοντος προβλήματος. Το ΠΑΣΟΚ μετά τη διάσταση απόψεων μεταξύ κορυφαίων στελεχών του καταψήφισε τελικά την τροπολογία, θέτοντας ως προϋπόθεση για την υπερψήφιση συγκεκριμένους όρους, μεταξύ των οποίων την επέκταση της ρύθμισης σε όλους τους ανέργους, ανεξαρτήτως κλάδου, σε νομούς με υψηλή ανεργία.

Η κυβέρνηση κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να πάρει σαφή θέση, ενώ αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να αποδεχτεί τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για τις φθίνουσες περιοχές. Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δεσμεύτηκε ότι «θα μελετήσει το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και υποσχέθηκε να αξιοποιήσει τις θετικές προτάσεις».

Πηγή express



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης