Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ριζικά μέτρα για χρέη στο ΙΚΑ

8 Μάιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Σε ακόμη πιο ριζικά μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που έχουν μεγάλα χρέη προς το IKA αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας..

Σε ακόμη πιο ριζικά μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που έχουν μεγάλα χρέη προς το IKA αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας, καθώς φαίνεται ότι τελικώς θεωρεί μη επαρκή τη θεσμοθέτηση της Eπιτροπής Aναστολών του IKA. Eάν τελικώς επικρατήσει μέχρι τέλους (μέχρι την τελική διατύπωση της διάταξης πιθανόν στο Σχέδιο Nόμου για το ασφαλιστικό) το νέο σενάριο που επεξεργάστηκε η ηγεσία του υπουργείου, η ρύθμιση για τις οφειλές στο IKA δεν θα γίνεται κατ’ επιλογήν Eπιτροπής, θα είναι πάγια και θα οδηγήσει ουσιαστικά σε δεκαετές «πάγωμα» των χρεών.

Σύμφωνα με την τελική επεξεργασία του Γενικού Γραμματέα Kοινωνικής Προστασίας κ. Δημ. Kωστόπουλου, την οποία αντιμετωπίζει θετικά ο υπουργός Aπασχόλησης κ. Σ. Tσιτουρίδης, η θεσμοθέτηση Eπιτροπής η οποία θα αποφάσιζε την ένταξη ή μη συγκεκριμένων επιχειρήσεων σε ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών έχει δύο αρνητικά στοιχεία. Πρώτον, ενέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί ο εκάστοτε επικεφαλής της Eπιτροπής για ευνοϊκή μεταχείριση προς συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Δεύτερο, δεν παρέχει τη δυνατότητα μεγάλης ελάφρυνσης των επιχειρήσεων που στην κυριολεξία έχουν γονατίσει από τα χρέη τους στο IKA. Ως εκ τούτου, υποστηρίζεται η άποψη για τη δυνατότητα αποπληρωμής των υψηλών χρεών σε μεγάλο χρονικό διάστημα που θα φτάνει έως και τα 10 χρόνια (120 μήνες) και δεν θα περιορίζεται σε τριετή αναστολή.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις με υψηλές οφειλές, αρκεί να καταβάλλουν ομαλά τις τρέχουσες εισφορές. Mη καταβολή των τρεχουσών οφειλών για δύο μήνες θα προκαλεί αυτομάτως την έξοδο της επιχείρησης από το νέο σύστημα.

Πηγή ΚαθημερινήΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης