Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανοίγει η αγορά εργασίας της Ε.Ε.

2 Μάιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • ΕΠΤΑ έγιναν από χθες τα κράτη μέλη που άνοιξαν εντελώς τα σύνορά τους σε εργαζόμενους των οκτώ νέων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Φιλανδία, προστέθηκαν στις τρεις χώρες (Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία), οι οποίες από την αρχή, δηλαδή το Μάιο του 2004, που έγινε η διεύρυνση, είχαν επιτρέψει την εγκατάσταση εργαζομένων από την Ανατολική Ευρώπη....

ΕΠΤΑ έγιναν από χθες τα κράτη μέλη που άνοιξαν εντελώς τα σύνορά τους σε εργαζόμενους των οκτώ νέων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Φιλανδία, προστέθηκαν στις τρεις χώρες (Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία), οι οποίες από την αρχή, δηλαδή το Μάιο του 2004, που έγινε η διεύρυνση, είχαν επιτρέψει την εγκατάσταση εργαζομένων από την Ανατολική Ευρώπη.

Η Ελλάδα πληροφόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή το απόγευμα, ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση της νέας τριετούς μεταβατικής περιόδου, όπου είχε δικαίωμα, αλλά θα ανοίξει την αγορά εργασίας στους υπηκόους των οκτώ νέων χωρών και σε όλους τους τομείς.

Με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά εργασίας δεν αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους των νέων κρατών μελών της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία), η απόφαση της κυβέρνησης να μην κάνει χρήση της τριετούς μεταβατικής περιόδου ήταν, μάλλον, σωστή.

Φυσικά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά με την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, την 1η Ιανουαρίου 2007. Με τις χώρες αυτές, λόγω της γειτνίασης ο κίνδυνος μαζικής εισόδου εργαζόμενων είναι υπαρκτός, αλλά η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση του συνόλου των μεταβατικών περιόδων, πριν ανοίξει την αγορά εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις συμφωνίες προσχώρησης των οκτώ κρατών μελών (οι άλλες δύο, Κύπρος και Μάλτα έχουν την ελεύθερη διακίνηση από την πρώτη μέρα της ένταξής τους), τα παλαιά κράτη μέλη μπορούν να κλείσουν τα σύνορά τους δύο χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τρία, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις που οφείλουν να αιτιολογούνται η μεταβατική περίοδος φτάνει μέχρι επτά χρόνια. Μπορούν επίσης, τα παλαιά κράτη μέλη, στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου να αρχίσουν να ανοίγουν την αγορά εργασίας κατά τομείς.

Τα άλλα κράτη

Συνολικά από τα 15 κράτη μέλη επτά άνοιξαν εντελώς την αγορά εργασίας, ενώ δύο (η Γερμανία και η Αυστρία) θα κάνουν χρήση και της νέας τριετούς μεταβατικής περιόδου (φοβούνται λόγω γειτονίας ότι θα δεχθούν μαζική είσοδο εργαζομένων). Η Ολλανδία θα διατηρήσει και φέτος την απαγόρευση, η Δανία επρόκειτο να ανακοινώσει την Κυριακή την απόφασή της, ενώ οι άλλες χώρες ανοίγουν τις αγορές τους μερικώς.

Ειδικότερα, η Γαλλία θα δέχεται εργαζόμενους από την Ανατολική Ευρώπη στους τομείς που υπάρχει έλλειψη εργαζομένων, όπως οι κατασκευές, η γεωργία και τα ξενοδοχεία. Το Βέλγιο αποφάσισε να δεχθεί νοσοκόμες, υδραυλικούς και προγραμματιστές. Το Λουξεμβούργο ανοίγει τους τομείς της γεωργίας, των ξενοδοχείων και εστιατορίων. Η Ιταλία θα εφαρμόσει ένα σύστημα ποσοστώσεων και για το 2006 αποφάσισε να αυξήσει σε 150.000 τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να έρθουν από την Ανατολική Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χαιρέτισε την απόφαση των επτά κυβερνήσεων των παλαιών κρατών μελών να μην κάνουν χρήση της νέας μεταβατικής περιόδου, όλο αυτό το διάστημα κράτησε χαμηλούς τόνους, θεωρώντας το θέμα αυτό εξαιρετικά ευαίσθητο για πολλές κυβερνήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της Κομισιόν κατέδειξαν ότι στα τρία κράτη μέλη (Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, Ιρλανδία), που δεν έγινε χρήση μεταβατικής περιόδου, δεν υπήρξε μαζική είσοδος εργαζομένων. Οι βρετανικές αρχές γνωστοποίησαν ότι στη χώρα τους έφτασαν σε δύο χρόνια 290.000 υπήκοοι των 8 νέων χωρών, οι οποίοι απορροφήθηκαν εύκολα από την αγορά εργασίας

Πηγή Ναυτεμπορική



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης