Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νομοθετική... ανεπάρκεια για άνοιγμα επαγγελμάτων

5 Ιούνιου 2012 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Καθολικό άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, με τροποποίηση του νόμου και νέες εφαρμοστικές διατάξεις ζητεί, σε τεχνικό επίπεδο, η τρόικα από την Ελλάδα.
Και αυτό γιατί στα συναρμόδια υπουργεία επικρατεί σύγχυση για το πώς θα «ξεκλειδωθούν» χιλιάδες επαγγέλματα που ακόμα προστατεύονται από παλιότερους νόμους και διατάγματα που ακυρώνουν κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που επιχειρείται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις της τρόικας χαρακτηρίζονται αιτιολογημένες από πολλούς εκπροσώπους των «μη κατονομαζόμενων» φορέων, οι οποίοι παραμένουν σε... μαύρο σκοτάδι. Η κυβέρνηση όφειλε να έχει τελειώσει το 2010 με τη μεταρρύθμιση όχι μόνο βάσει μνημονίου, αλλά και κοινοτικής νομοθεσίας (οδηγία Μπολγκενστάιν για την αγορά υπηρεσιών).

Αν και ψηφίσθηκε ο νόμος 3919/2011 για την «επαγγελματική ελευθερία και την κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» και αναλήφθηκαν δεσμεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης στο μνημόνιο, τα επαγγέλματα παραμένουν κλειστά, καθώς εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί του παρελθόντος για την άσκησή τους. 

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε και δεύτερη προσπάθεια πριν από λίγους μήνες για να ανατρέψει τα τελευταία νομικά εμπόδια. Με νομοθετική ρύθμιση προσπάθησε να καταργήσει «κανονιστικές πράξεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους που αντιβαίνουν στην κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και στην άσκηση επαγγελμάτων και στην κατάργηση αδικαιολόγητων απαιτήσεων προηγούμενων διοικητικών αδειών για την άσκηση επαγγελμάτων». Και αυτή η προσπάθεια απέτυχε!

Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ωστόσο, που διέπουν την άσκηση των κλειστών επαγγελμάτων έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην Ελλάδα. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ως εκ τούτου, κατόπιν υποδείξεων, κυρίως, της Task Force, σχεδιάζει και πάλι νέα νομοθετική παρέμβαση που θα ανατρέψει κάθε παλιότερο νόμο που συντηρεί τα προνόμια και τους περιορίσιμους στα κλειστά επαγγέλματα. Οι τελικές αποφάσεις θα απαιτήσουν βέβαια την πολιτική βούληση της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.

Οι παραπάνω ενέργειες, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «έχουν προβλεφθεί και συμπεριληφθεί στο 5ο Αναθεωρημένο Μνημόνιο Συνεννόησης Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής» ενώ θα προσληφθεί και ειδικός εξωτερικός σύμβουλος, ο οποίος «θα παράσχει τεχνική βοήθεια, ήτοι νομική συνδρομή για την προώθηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα φέρεται έντονα ενοχλημένη με τη δυστοκία των υπουργείων να στείλουν εγκαίρως όλες τις αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα και εφαρμοστικές αποφάσεις για να ανοίξουν όλα τα επαγγέλματα. Η τρόικα φοβάται νέο πισωγύρισμα της κυβέρνησης λόγω των αντιδράσεων και ζητεί ουσιαστικές  αποφάσεις. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει με επιστολή  από όλα τα υπουργεία να επανακαθορίσουν τη λίστα με τις εξαιρέσεις του νόμου.

Ήδη έχουν στοχοποιηθεί συγκεκριμένοι φραγμοί και συζητείται η διά νόμου τροποποίηση. Η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι όταν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και η ρύθμιση πρέπει να περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο ή πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα καταθέσει η κυβέρνηση, μαζί με το νέο πακέτο μέτρων.




Πηγή: www.express.gr 


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης