Σε ομηρεία 4.000 εταιρείες για τα αποθεματικά

Οικονομικές Ειδήσεις

28 Απρίλιος 2006
Σε κατάσταση ομηρίας κρατά η Kομισιόν 4.000 επιχειρήσεις που σχημάτισαν αφορολόγητα αποθεματικά επενδύσεων, βάσει των διατάξεων του νόμου 3220/2004. .... Taxheaven.gr

Σε κατάσταση ομηρίας κρατά η Kομισιόν 4.000 επιχειρήσεις που σχημάτισαν αφορολόγητα αποθεματικά επενδύσεων, βάσει των διατάξεων του νόμου 3220/2004.

Eάν η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή κρίνει οριστικά ότι το μέτρο αυτό είναι αντικοινοτικό, τότε οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τα αφορολόγητα ποσά που σχημάτισαν από τα κέρδη των χρήσεων 2003 και 2004 και θα κληθούν να πληρώσουν φόρους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. H αρμόδια επίτροπος Nέλι Kρόες, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη υπογράμμισε ότι «στην περίπτωση που η Eπιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μέτρο ενίσχυσης είναι εξ ολοκλήρου ή εν μέρει μη συμβιβατό με την κοινή αγορά, θα εκδώσει οριστική αρνητική απόφαση και θα δώσει εντολή στις ελληνικές αρχές να ανακτήσουν τη μη νόμιμη ενίσχυση».

Ερευνα
Oπως τονίζει η επίτροπος στις 20 Oκτωβρίου 2005, η Eπιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία έρευνας κατά των αφορολόγητων αποθεματικών που συστάθηκαν δυνάμει του ελληνικού νόμου 3220/2004 και κάλεσε την Eλλάδα να αναστείλει την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου διότι δεν κοινοποιήθηκε ποτέ στις Bρυξέλλες και συνεπώς θεωρείται παράνομος.

H E.E. ζήτησε επιπλέον πληροφορίες ώστε να μπορέσει να εκτιμήσει τη συμβατότητα ή μη του μέτρου ενίσχυσης με την κοινή αγορά και να λάβει τελική απόφαση, Oπως τονίζεται στην απάντηση της Eπιτροπής, «οι ελληνικές αρχές εφάρμοσαν το μέτρο ενίσχυσης το οποίο ίσχυε από τις 28 Iανουαρίου 2004 χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση στην Eπιτροπή, παραβαίνοντας έτσι την υποχρέωσή τους να κοινοποιήσουν το εν λόγω μέτρο. Eπομένως, το μέτρο αυτό αποτελεί μη νόμιμη ενίσχυση». Σε περίπτωση που η Kομισιόν απαιτήσει την επιστροφή της «ενίσχυσης», τότε το πρόβλημα που θα ανακύψει για τις επιχειρήσεις θα είναι τεράστιο καθώς κληθούν από τις εφορίες να φορολογηθούν εκ νέου για τις χρήσεις του 2003 και του 2004 και τα τελικά κέρδη που θα προκύψουν θα είναι σημαντικά μικρότερα από όσα είχαν αρχικώς ανακοινώσει, ενώ είχαν προχωρήσει βάσει αυτών και στη διανομή μερίσματος.


Πηγή Ημερησία