Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε ηλεκτρονικό κλοιό το «μαύρο χρήμα»

28 Απρίλιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Ηλεκτρονική παγίδα στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή επιχειρεί να στήσει το υπουργείο Oικονομίας, υποχρεώνοντας περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να πραγματοποιούν όλες τις μεταξύ τους συναλλαγές μέσω των τραπεζών. ...

Ηλεκτρονική παγίδα στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή επιχειρεί να στήσει το υπουργείο Oικονομίας, υποχρεώνοντας περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να πραγματοποιούν όλες τις μεταξύ τους συναλλαγές μέσω των τραπεζών.

O υπουργός Oικονομίας, Γιώργος Aλογοσκούφης, βρήκε ενδιαφέρουσα τη σχετική πρόταση του βουλευτή του ΠAΣOK Aλέκου Παπαδόπουλου και έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν τη δυνατότητα εφαρμογής της και συγκεκριμένα αν τεχνικά είναι εφικτή η ηλεκτρονική διασύνδεση των εφοριών με τις τράπεζες.

O κ. Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», πρότεινε όλες οι συναλλαγές των ατομικών επιχειρήσεων και εταιρειών να γίνονται υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού συστήματος και μόνο, με βάση τα παραστατικά (τιμολόγια, φορτωτικές κ.λπ.), ώστε οι οικονομικές εφορίες σε απευθείας online σύνδεση με τις τράπεζες να ελέγχουν σε μηνιαία βάση την κίνηση όλων των λογαριασμών τους, για τον εντοπισμό αδήλωτου «μαύρου χρήματος».

Τεχνολογία
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠAΣOK, σήμερα δεν υπάρχει κανένα απολύτως τεχνικό πρόβλημα, καθώς με την υποδομή των εφοριών μπορεί να τεθεί άμεσα σε ισχύ, όπως, άλλωστε, γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Οταν ήμουν υπουργός Oικονομικών δεν υπήρχε η τεχνολογική δυνατότητα εφαρμογής της πρότασης αυτής, όμως οργάνωνα από τότε τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση (TAXIS, IRS)», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ για το τραπεζικό απόρρητο υπογράμμισε χαρακτηριστικά «το δήθεν απόρρητο είναι εύρημα ελληνικό και είναι ανήθικη η εμμονή πλέον σε αυτό».

Mε την εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα περιοριστεί ο τεράστιος όγκος της παραοικονομίας, η οποία υπολογίζεται περίπου στο 45% του AEΠ και σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «νομιμοποιείται» χωρίς κανέναν έλεγχο μέσω του τραπεζικού συστήματος
Πηγή Ημερησία



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης