Αποτελέσματα live αναζήτησης

Mε προσαύξηση 2% οι νέες εισφορές στο TEBE

 • Mε «πρόστιμο» (προσαύξηση 2% για το δίμηνο Iανουαρίου - Φεβρουαρίου) καλούνται να καταβάλουν εκπρόθεσμα (έως 31 Mαϊου) οι 584.000 ασφαλισμένοι του TEBE τις νέες (αυξημένες κατά 6% - 6,5%) εισφορές που ισχύουν αναδρομικά από την 1/1/2006.


Για όλα τα θέματα που μας αφορούν μπορείτε να βλέπεται πάντα τα τρία άρθρα του κόμβου που εντατικοποιούνται σχεδόν καθημερινά :


Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων - Πλήρης οδηγός
Υποχρεώσεις και προθεσμίες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην πλατφρόμα supportemployees καθώς και σε λοιπές πλατφόρμες στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό
Αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων, δομών, εργασιών, κ.λπ. σε όλη την περίοδο της πανδημίας (αναλυτικά διαστήματα, Κ.Α.Δ., αποφάσεις, εγκύκλιοι, κ.λπ.). Συνεχής ενημέρωση • Η ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε


Καταρχήν δείτε :

Επισημάνσεις


Ασφάλιση προέδρου Δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης
Έκπτωση δαπανών οχήματος ελ. επαγγελματία που χρησιμοποιείται αποδεδειγμένα για την άσκηση της δραστηριότητάς του


Αρθρογραφία


Άρθρα Η δύναμη της αλήθειας
Άρθρα Το βάρος απόδειξης κατά τον φορολογικό έλεγχο
Μετατάξεις αγροτών: Διευκρινίσεις και παραδείγματαΤηλεργασία και νέα μέτρα


Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις [δύο εκδόθηκαν μέσα στην εβδομάδα που πέρασε (Δ1α/ΓΠ.οικ.13805/3.3.2021 και Δ1α/ΓΠ.οικ.14453/5.3.2021)] για τα μέτρα τα οποία ισχύουν από 4 Μαρτίου έως 16 Μαρτίου και συγκεκριμένα στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ορίστηκε υποχρεωτική τηλεργασία για την παροχή υπηρεσιών των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ποσοστό 60%.
Σε ισχύ βρίσκεται επίσης και η απόφαση του υπ.Εργασία με την οποία έχει παραταθεί η τηλεργασία σε ποσοστό 50% έως το τέλος Μαρτίου

Το υπ.οικονομικών εξέδωσε απόφαση με διευκρινίσεις καθώς είχαν υποβληθεί χιλιάδες ερωτήματα προς την υπηρεσία (Διευκρινίσεις για το ποσοστό τηλεργασίας από το Υπ. Εργασίας). Για τις διευκρινίσεις δημοσιεύθηκε και απόφαση : (10221/239/4.3.2021).
Αυτό που διευκρίνισε το υπουργείο εργασίας είναι όντως υπάρχουν και οι δύο αυτές αποφάσεις και ότι δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μας. Συμπλήρωσε επίσης ότι και για την δεύτερη ΚΥΑ, το 60% υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα.
Να διευκρινίσω και εγώ με τη σειρά μου ότι η τηλεργασία εφαρμόζεται στους εργαζομένους στους οποίους είναι εφικτό να εφαρμοστεί. Σε αντίθετη περίπτωση δεν εφαρμόζεται εάν αυτό δεν είναι εφικτό. Μετά από πολλές απορίες συναδέλφων θα πρέπει να διευκρινίσω επίσης ότι η τηλεργασία η εξ αποστάσεως εργασία και όχι κάποιου άλλου είδους εργασία.
Αναστολές εργασίας Μαρτίου


Μετά από αυτές τις διευκρινίσεις να πάμε σε πιο απλά και κατανοητά θέματα όπως για παράδειγμα στις Αναστολές εργασίας
για τον μήνα Μάρτιο. Η απόφαση για τις αναστολές η οποία  δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα [9500/322/2.3.2021] ήταν ξεκάθαρη ως προς τους ΚΑΔ, αλλά λίγο μπερδεμένη --το λίγο μπερδεμένη είναι επιεικής χαρακτηρισμός -- σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις (πληττόμενες) οι οποίες μπορούν να θέσουν σε αναστολή τους εργαζόμενούς τους.
Το υπ. Εργασίας μετά από συγκεκριμένες παρεμβάσεις με βάσει και από τα σχόλια των αναγνωστών του κόμβου αναγκάστηκε να δώσει διευκρινίσεις γιατί άκρη δεν έβγαινε με τους "κόφτες" και κριτήρια επιλεξιμότητας  : Αναστολές συμβάσεων εργασίας Μαρτίου: Διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων για την υποβολή δηλώσεων.

Λόγω της προσθήκης των νέων αυτών κριτηρίων ήταν φυσικό και επόμενο να μην ξεκινήσουν οι αναστολές από την 3η Μαρτίου όπως ήδη είχε ανακοινωθεί από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και αναγκαστικά η έναρξη των αναστολών πήρε μία ημέρα παράταση [
Αναστολές Μαρτίου από 4.3.2021 έως 8.3.2021 οι δηλώσεις].
Δυστυχώς όμως όταν το σύστημα ετοιμάστηκε έτσι ώστε να κάνει τους ελέγχους, κάτι πήγε στραβά (πολλοί το αποδίδουν λόγω των Γενεθλίων του Πρωθυπουργού) και το ΣΠ ΕΡΓΑΝΗ άφηνε να περνάνε και δηλώσεις αναστολών από επιχειρήσεις που δεν έπρεπε λόγω των κριτηρίων επιλεξιμότητας.
Αυτό έγινε άμεσα αντιληπτό αλλά μέχρι να διορθωθεί  πέρασαν μέσα στο σύστημα και αναστολές που δεν έπρεπε. Αποτέλεσμα αυτού ήταν και η επόμενη ανακοίνωση του υπ.Εργασίας
:  Αναστολές Μαρτίου - Επείγουσα ανακοίνωση από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για διενέργεια επαναλέγχου

 • Τέσσερα  σχόλια θα κάνω για όσα συνέβησαν σχετικά με τις αναστολές την περασμένη εβδομάδα:

  1ον. Όσοι δεν γνωρίζουν το παρασκήνιο όλων αυτών των λαθών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για τις παλινωδίες δεν ευθύνεται το Υπ.Εργασίας.  Άλλωστε λάθη κάνουν και άλλα υπουργεία αλλά και κάνουν και οι ανεξάρτητες αρχές. Μάλιστα λάθη κάνουν και και οι εξαρτημένες αρχές ιδιωτικών εξόδων.... Με λίγα λόγια λάθη κάνουμε όλοι.

  2ον.
  Όσοι είδαν και την Συνέντευξη Σκυλακάκη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα θα πρέπει ν κατάλαβαν ότι τα λεφτά τελειώνουν....

  3ον.
  Όσοι συνάδελφοι κάνετε δηλώσεις αναστολών εδώ και πολύ καιρό ξέρετε ότι αρκετές από αυτές είναι εικονικές. Η μήπως δεν το ξέρετε
  ; Εκτός από το κωρονοπάρτι έχουμε τα αναστολοπάρτι, τα επιστρεπτέα πάρτι, αλλά και τα πάρτι που γίνονται με Συν-Εργασία. Γενικά με τα μέτρα γίνονται πολλά πάρτι.

  4ον.
  Το τέταρτο το ξέχασα.. ή μπορεί να έκανα και λάθος στην αρχή που είπα 4 σχόλια...Σχετικά με τις αναστολές Φεβρουαρίου την περασμένη εβδομάδα είχαμε και μια απόφαση παρόμοια με αυτές που θα βγουν το επόμενο χρονικό διάστημα και για τον Μάρτιο με την οποία προστέθηκαν δύο νέα παραρτήματα ΚΑΔ για επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή . [Η απόφαση 9498/321/2.3.2021 ]

Για τους ανρθώπους του πολιτισμού και της τέχνης που ταλανίζονται από τα δικά τους προβλήματα εκδόθηκε η απόφαση για την χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο (9501/323/2.3.2021 ) ενώ ταυτόχρονα από 3.3.2021 και έως 15.3.2021 άνοιξε και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

Υπενθυμίζω ότι το χρονοδιάγραμμα των υποβολών αναστολών, των διορθώσεων καθώς και των ορθών επαναλήψεων. έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπ.Εργασίας και μπορείτε να το δείτε εδώ. Προσοχή γιατί έχει αλλάξει η προθεσμία για τις αναστολές του Μαρτίου λόγω όσων ανέφερα πιο πάνω.Μισθώματα


Μιας και αναφερθήκαμε σε λάθη να σημειώσω ότι ένα ακόμη διορθώθηκε με την έκδοση της απόφασης 
Α.1040/2021 σχετικά με τη μείωση των μισθωμάτων και τα υποκαταστήματα.
Και επειδή  όπως δεν λέει το γνωστό γνωμικό «ενός λάθους μύριες διορθώσεις έπονται», η ΑΑΔΕ ενήργησε αστραπιαία και ανακοίνωσε
:

 • Έως 10 Μαρτίου οι δηλώσεις covid και έως 16 Μαρτίου η αποδοχή από τους μισθωτές]
  Μέχρι τις 9/3/2021 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκ νέου επεξεργασία των Δηλώσεων COVID Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιήσεις των σχετικών αποφάσεων. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα:
  --Για τους δικαιούχους, θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
  --Για τους λοιπούς ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις COVID, θα αποσταλεί από την ΑΑΔΕ ενημέρωση σχετικά με τους λόγους, για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δήλωσή τους.
  Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν σφάλματα για τους μήνες Μάρτιο 2020 – Δεκέμβριο 2020.
  Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες που τυχόν δεν επικαιροποίησαν τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέχρι 15/2/2021, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο.
   Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των δηλώσεων COVID για τα μισθώματα μηνός Φεβρουαρίου 2021.
   Μέχρι τις 16/3/2021, αναμένεται να έχουν διενεργηθεί περαιτέρω συμψηφισμοί με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.
  Η πρώτη πληρωμή για τα μισθώματα Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου.

  Για την παράταση εκδόθηκε και η σχετική απόφαση
  :
  -
  Α.1043/2021 Παράταση της προθεσμίας υποβολής της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης», της «Δήλωσης Covid» και της προθεσμίας αποδοχής των δηλώσεων αυτώνΕπιστρεπτέα προκαταβολή και λίγο myData


Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 (
ΓΔΟΥ 232/2021). Οι αιτήσεις γίνονται στην γνωστή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι 16 Μαρτίου 2021. Για να μη σας ζαλίζω όλα όσα πρέπει να ξέρετε βρίσκονται στο σχετικό άρθρο του κόμβου εδώ Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Προϋποθέσεις, δικαιούχοι, ύψος ενίσχυσης και άλλοι χρηστικοί πίνακες.


Να μη ξεχάσω. Η ΠΟΦΕΕ σε ότι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή,  έκανε αίτημα να συμπεριληφθούν επιχειρήσεις για τις οποίες ενώ έχουν οριστικοποιηθεί τα έσοδα δεν έχει υποβληθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και για την επιστρεπτέα προκαταβολή νο 5 και θεωρώ δίκαιο να δοθεί αυτή η δυνατότητα και για την 6.

 • Τρία σχόλια θα κάνω για την ανακοίνωση της ΠΟΦΕΕ:

  1ον.
  Προτείνω στην ΠΟΦΕΕ να στείλει το αίτημα και στον Γ.Αυτιά
  για ευνόητους λόγους.

  2ον.
  Προς την ΠΟΦΕΕ
  : Κάντε ένα αίτημα για την παράταση των myData γιατί πλησιάζει, η ημερομηνία της ανακοίνωσης της παράτασης.

Για τα myData έχει προγραμματιστεί και παράσταση διαμαρτυρίας (Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελ. Επαγγελματιών: Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 17.03 στις 10.00 στην ΑΑΔΕ - Ανακοίνωση για myDATA) και (Κάλεσμα Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών σε παράσταση διαμαρτυρίας 17.3.2021).
Λογικά θα πρέπει να συμμετέχει στη διαμαρτυρία και η ΠΟΦΕΕ με την ΕΦΕΕΑ καθώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που δεν έχουν λυθεί υπέρ του Λογιστή φοροτεχνικού. [ΕΦΕΕΑ - myData: Να μην υπάρχει όριο τζίρου για το χαρακτηρισμό από το λογιστή]

 

Βεβαιώσεις αποδοχών


Εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα η απόφαση σχετικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών
  (Η απόφαση :  Α.1035/2021 Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2020 ).
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής έχει οριστεί η 29.3.2021, εκτός  βέβαια της υποβολής της βεβαίωσης μερισμάτων
η οποία αφορά φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία.

Επειδή και σε αυτή την απόφαση υπήρχαν ορισμένες ασάφειες σε ότι αφορά του κωδικούς που αφορούν παροχές σε μισθωτούς και επιχειρηματίες λόγω
covid, μετά από "συγκεκριμένες παρεμβάσεις" ο κόμβος δημοσίευσε το ακόλουθο άρθρο το οποίο ξεκαθαρίζει ορισμένα πράγματα:  Βεβαιώσεις αποδοχών και αποζημιώσεις covid.
Οι νέοι κωδικοί και οι τροποποιήσεις των βεβαιώσεων 202
0 σε σχέση με τις βεβαιώσεις του 2019 βρίσκονται στο ακόλουθο άρθρο : Βεβαιώσεις αποδοχών 2020 - Οι τροποποιήσεις και οι νέοι κωδικοί αναλυτικά


 • Τρία σχόλια έχω να κάνω σχετικά με τις βεβαιώσεις:

  1ον. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος δεν θα χρειαστεί να σταλεί ετήσια βεβαίωση για τις βεβαιώσεις των αποδοχών των μισθωτών (πάλι καλά).

  2ον
  . Θα μπορούσε αυτό να ισχύσει και για τις βεβαιώσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά μάλλον έχουν ξεχάσει στην ΑΑΔΕ να το αποφασίσουν και να τροποποιήσουν τη διάταξη για ορισμένες περιπτώσεις που δεν στέλνονται μέσω των μηνιαίων αρχείων.

  3ον.
  Οι βεβαιώσεις ακόμη και εάν υποβληθούν μετά την 29η Μαρτίου 2021 δεν θα έχουν κυρώσεις καθώς το άρθρο 7 της απόφαση αναφέρει  "
  Το ηλεκτρονικό αρχείο βεβαιώσεων δεν δύναται να υποβληθεί μετά το τέλος του αντίστοιχου έτους υποβολής του και η μη υποβολή του έως τότε επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του ΚΦΔ (ν.4174/2013)."

  4ον.
  Η υποβολή των βεβαιώσεων μερισμάτων που αφορά σε φυσικά πρόσωπα για μερίσματα που έχουν λάβει από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία γίνεται το αργότερο μία ημέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης
  . Για την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων καλύτερα να μην ρωτάτε από τώρα, Ιούλιο και βλέπουμε...

  Επιπλέον 2 ακόμη σχόλια μετά από τοποθετήσεις συναδέλφων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  1ον.
  Δεν υπάρχει υποχρέωση για υποβολή μηνιαίων αρχείων επιχειρηματικής δραστηριότητας για αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας κάτω των 300 ευρώ
  (A.1101/2019 : "Οι μηδενικές δηλώσεις για τις οποίες εκ του νόμου δεν προκύπτει φόρος ή τέλος χαρτοσήμου προς απόδοση υποβάλλονται προαιρετικά").

  2ον.
  Εάν και εφόσον υποβληθούν αυτές δεν έχουν πρόστιμο καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου (ασχέτως εάν έχει υποβληθεί αρχική ή όχι)
  (Δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη φορολογική υποχρέωση (εκ παραδρομής).

  3ον.
  Οι ετήσιες βεβαιώσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούν με τις μηνιαίες για τις ανωτέρω αμοιβές. Αυτός είναι ένας από τους λόγους άλλωστε που στέλνουμε ετήσιες βεβαιώσεις ακόμα.


Ηλεκτρονική δήλωση ΦΜΑ


Και εγένετο ηλεκτρονική δήλωση για τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, το όνομα αυτής
myProperty.
Όλα όσα πρέπι να ξέρετε για την εφαρμογή και όλες τις διαδικασίες
:
- Η απόφαση Α.1031/2021 Ηλεκτρονική δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων «Δήλωση Φ.Μ.Α.»
- Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις Ηλεκτρονική δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου Φ.Μ.Α. - Οδηγίες για τη χρήση της εφαρμογής
- Η ανακοίνωση  myProperty: Αγοραπωλησία ακινήτου ψηφιακά σε 9 βήματα


 

Παρατάσεις


Παρατάσεις δίνονται κάθε εβδομάδα και για όλο το χρόνο οπότε καλό θα ήταν να φτιάξει και μια πλατφόρμα η ΑΑΔΕ και να την ονομάσει
myPostpone
Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε :

 • 1. Κομιστές αξιογράφων [Παρατάσεις προθεσμιών βεβαιωμένων οφειλών, και οφειλών από ΦΠΑ για τους κομιστές αξιογράφων - Έως 5.3.2021 οι αιτήσεις ]
  - Παρατείνονται μέχρι και την 31-5-2021 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) που λήγουν ή έληξαν από 1-1-2021 έως 31-1-2021, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31-1-2021 και την 28-2-2021 για τους κομιστές αξιογράφων
  - Η απόφαση : Α.1036/2021
 • 2. Τέλη κυκλοφορίας
  - Η απόφαση : Α.1041/2021 Παράταση προθεσμίας για την εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας έτους 2021
 • 3. Παράταση προθεσμίας καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και εργοδοτών
  - Παρατείνεται κατά ένα μήνα η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών, απαιτητών έως 28/2/2021 καθώς η προθεσμίας όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης κατά έναν (1) μήνα.
  Δικαίωμα υπαγωγής στην ρύθμιση έχουν οι επιχειρήσεις ή εργοδότες που:
  α) Απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,
  β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 05/11/2020, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 05/11/2020 κωδικού δευτερεύουσας δραστηριότητας, από τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα της απόφασης του υπ.εργασίας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 05/11/2020.
  - Η απόφαση
  : 7078/323/26.2.2021

 

 

Παραγραφή τελών χαρτοσήμου.


Μια εγκύκλιο που θα την ψάχνουμε αρκετά μέχρι να καταργηθεί (εάν και εφόσον) το χαρτόσημο, εξέδωσε η ΑΑΔΕ την περασμένη εβδομάδα.
Η εγκύκλιος
Ε.2049/2021 αφορά τον χρόνο παραγραφής των τελών χαρτοσήμου μετά το 2014 και περιέχει χρηστικά παραδείγματα.
Η ΑΑΔΕ μας επισημαίνει ότι η παραγραφή είναι είτε 5ετής είτε 10ετής σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν φαντάζομαι να ξεχάσατε ότι προστέθηκε στο ΚΦΔ διάταξη (με τον ν.4646/2019) παρόμοια με αυτή που ίσχυε στον ν.2238/1994 με την οποία προβλέπεται δεκαετής παραγραφή σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση εντός της πενταετίας της παραγραφής.

 • Δύο σχόλια έχω να κάνω για την απόφαση αυτή :
  1ον. Η διάταξη του άρθρου 32 του νόμου 4646/2019 με την οποία τροποποιήθηκε το άρθρο 36 του ΚΦΔ (περί παραγραφής) πέρασε από το "παράθυρο" καθώς σύμφωνα με την Αιτιολογική έκθεση ο λόγος που εισήχθη η διάταξη περί δεκαετούς παραγραφής ήταν για να μειώσει την παραγραφή στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής από τα 20 στα 10 έτη. Ωστόσο έτσι όπως εμφανίστηκε η διάταξη η δεκαετής παραγραφή δεν αφορά μόνο τη φοροδιαφυγή αλλά και τις περιπτώσεις μη υποβολής δήλωσης. 

Ενισχύσεις Covid ή αλλιώς δώσε και σε μένα μπάρμπα. 


Λιανεμπόριο: Επιδότηση 3.000 ευρώ ανά επιχείρηση και 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο για περιοχές που ήταν σε αυστηρό lockdown

e-λιανικό: Αφορολόγητη και ακατάσχετη η ενίσχυση για όσο διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Εστίαση: Μέχρι την 28η Απριλίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για την επιχορήγηση προμήθειας θερμαντικών σωμάτων

Χορήγηση έκτακτης επιδότησης σε ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ ΑΕ - Δικαιούχοι και δικαιολογητικά - Η νέα απόφαση [51611/28.2.2021]

Θ. Σκυλακάκης: Διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης όσο παρατείνεται το lockdown - Δεν θα έρθει νέο πακέτο μέτρων

Από τον Απρίλιο η καταβολή ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Αττικής

 


Άδεια ειδικού σκοπού


To Υπ.Εργασίας δίνει την δυνατότητα για αρχικές υποβολής, διορθώσεις και ορθές επαναλήψεις σε ότι αφορά την καταχώρηση των αδειών ειδικού σκοπού στο ΠΣ ΕΡΓΝΑΝΗ. Αναλυτικά :  
- Δίνεται η δυνατότητα υποβολής του εντύπου Ε11.1 για τις Άδειες Ειδικού Σκοπού, έως τις 15.03.2021 προκειμένου να δηλωθούν διαστήματα αδείας από 1-2-2021 έως και 28-2-2021.
- Δίνεται η δυνατότητα υποβολής του εντύπου Ε11.1 για τις Άδειες Ειδικού Σκοπού, έως τις 15.03.2021 προκειμένου να δηλωθούν διαστήματα αδείας από 1-6-2020 έως και 28-2-2021 εφόσον δεν έχουν ήδη δηλωθεί.
- Ακολούθως, μέχρι την ίδια ημερομηνία, είναι δυνατή και η επανυποβολή του εν λόγω εντύπου ως ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, προκειμένου να διορθωθούν τυχόν λάθη που έχουν εμφιλοχωρήσει κατά την αρχική δήλωση , για άδειες ειδικού σκοπού που έχουν υποβληθεί από 01.06.2020 έως και 31-01-2021

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες και ότι άλλο χρειάζεται να γνωρίζεται στην σχετική ανακοίνωση από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ
Άδεια ειδικού σκοπού - Προθεσμίες υποβολής Εντύπου Ε.11.1

Νομοθεσία


Νόμος 4781/2021 - Δημοσιεύθηκε ο νόμος με την παράταση του πόθεν έσχες και άλλες φορολογικές και ασφαλιστικές διατάξεις

Το βραβείο γκίνες ως προς την ταχύτερα δημοσιευμένη κανονιστική απόφαση νόμου διεκδικεί η απόφαση του Υπ.Ανάπτυξης : 25234/27.1.2021 Παράταση διάρκειας της πρώτης τακτικής εκπτωτικής περιόδου του έτους 2021
Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ένα λεπτό μετά την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ. Αυτό μάλλον είναι κάτι που πιθανών δεν έχει ξανασυμβεί από την ημερομηνία ίδρυσης του ΦΕΚ.
 

Τροπολογίες που κατατέθηκαν σε νομοσχέδια που βρίσκονται στη Βουλή ή ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα καθώς και ενδιαφέρουσες διατάξεις νομοσχεδίων που κατατέθηκαν.

Τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ αποκλειστικά για τη διενέργεια εμβολιασμού προβλέπει τροπολογία

Από την 1η.1.2024 καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης προκηρύξεων δημοσίων συμβάσεων στον έντυπο περιφερειακό και τοπικό τύπο

Νομοθετική - μεταβατική ρύθμιση για τις μη εξουσιοδοτημένες πωλήσεις διαφημιστικού χρόνου

✒  Μετατίθεται για την 30η.06.2021 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής από τα Επιμελητήρια των οικονομικών καταστάσεων προηγουμένων χρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης 2019

✒  Ποια στοιχεία θα καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο νέο Μητρώο από τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων οχημάτων για κάθε εισαγόμενο μεταχειρισμένο όχημα

✒  Εφικτή θα είναι η συνέχιση εκμετάλλευσης Φορτηγού ή Λεωφορείου Δημόσιας Χρήσης μετά τη συνταξιοδότηση με νέο νομοσχέδιο

✒  Αυτοδίκαιη άρση παρακράτησης κυριότητας για οχήματα ιδιωτικής χρήσηςΠρογράμματα ΟΕΑΔ - Αναπτυξιακά


Δημόσια Πρόσκληση ΟΑΕΔ 2/2021 Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 5.000 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών (η απόφαση : 9341/317/1.3.2021) και  από σήμερα Δευτέρα 08.03 η υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα για 5.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών

Νέο ειδικό ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών αρχικού ύψους 60 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότη νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων


 

Εργασιακές και ασφαλιστικές ειδήσεις


ΕΔΟΕΑΠ: Παράταση υποβολής ΑΚΑ-ΑΚΕ, ΑΚΕ ΧΩΡΙΣ ΑΚΑ, ΑΚΕΕΔ μηνός Ιανουαρίου 2021 για κοινές επιχειρήσεις έως 10/3/2021
e-ΕΦΚΑ: Εμβόλιμη καταβολή αδειοδωροσήμου σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους
Ιατροί εργασίας: Οδηγίες εγγραφής στο ΟΠΣ ΣΕΠΕ
Κ. Χατζηδάκης: Ευκαιρία για εργαζομένους και επιχειρήσεις η τηλεργασία αν ρυθμιστεί σωστά
ΕΡΓΑΝΗ - Ετήσια έκθεση - Υπ. Εργασίας: Τα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στήριξαν την απασχόληση το 2020
Μηχανικοί - Ειδική ασφαλιστική κατηγορία: Από την Παρασκευή 5 Μαρτίου η δυνατότητα σε νέους μηχανικούς να επιλέξουν την ειδική ασφαλιστική κατηγορία
Λοιπές ειδήσεις


Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Συνεταιρισμοί Εργαζομένων: Απαλλάσσονται από την καταβολή ανταποδοτικών τελών ΓΕΜΗ
Τα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία για το σεισμό στην Θεσσαλία
Τέθηκε σε ισχύ από 01.03 η διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης
Μεγάλες πολυεθνικές: Ειδική έκθεση για τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν σε κάθε κράτος μέλος μαζί με άλλα συναφή φορολογικά στοιχεία
ΟΑΕΔ: Αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Μεταφορικό Ισοδύναμο: Καταχώριση παραστατικών καυσίμων έως και τη Δευτέρα 8/3/2021
Χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα - Διαδικασία υποβολής αιτήσεων αναθεώρησης - Εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ
Νέοι αγρότες - Σε διαβούλευση η προδημοσίευση - 35.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο - Τι προβλέπει το Μέτρο
GDPR: Ημέρα προστασίας δεδομένων - Top 15 προστίμων
Προστασία των ατόμων που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας: Η Επιτροπή εγκαινιάζει το πρώτο στάδιο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους
Συντάξεις


Πώς θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων - Διευκρινίσεις από το Υπ. Εργασίας
Προκαταβολή σύνταξης - Καθορισμός της διαδικασίας χορήγησης (η απόφαση Φ11321/9122/338/26.1.2021).
Πότε θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΑπριλίουΔικαστικά


ΔΕΕ - Κρατικές ενισχύσεις: Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το φορολογικό καθεστώς τεσσάρων ισπανικών επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων συνιστά κρατική ενίσχυση
ΔΕΕ - Απόρριψη αίτησης αναιρέσεως που άσκησε η Επιτροπή κατά της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου σχετικά με τα μέτρα που έλαβε κοινοπραξία ιταλικών τραπεζών προς στήριξη ενός εκ των μελών της
ΔΠΑ - Ακύρωση έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτου λόγω παραβίασης της αρχής της αναλογικότηταςΦορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις


ΣΛΟΤ 2693/2020 Αναγνώριση περιουσιακών στοιχείων κοινωφελούς ιδρύματος (Ν.Π.Ι.Δ. υπαγόμενο στον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών)

  Μέχρι την 15η Μαρτίου χορηγείται από τις ΔΟΥ η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για συγκεκριμένες περιπτώσεις αναπήρων

 

  Όλες οι αλλαγές στον Τελωνειακό Κώδικα με το ν. 4758/2020 - Κοινοποίηση των διατάξεων - Διευκρινίσεις και οδηγίες εφαρμογής


Σ23/1/75268/1.3.2021 Αντιμετώπιση αιτημάτων συνυπολογισμού χρόνου ασφάλισης με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης και αξιοποίησης παράλληλου χρόνου ασφάλισης πρώην φορέων, όσων έχουν καταστεί συνταξιούχοι από 13/5/2016 και μετά

2241.7/14185/25.2.2021 Παράταση της περιόδου εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου τεσσαρακοστού της από 01.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 90), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4690/2020 (Α’ 104), για την εγγραφή των ανέργων ναυτικών στους καταλόγους προσφερομένων προς ναυτολόγηση και επιδοτούμενων ανέργων που τηρούνται από το Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής εργασίας (ΓΕΝΕ) και τις Λιμενικές Αρχές και λαμβάνουν τακτική επιδότηση, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Π.Δ.228/1998.

40021/1241/909/2021 Παροχές ασθενείας σε ασφαλισμένο του e-Ε.Φ.Κ.Α., κάτοχο ενεργού δελτίου αιτούντος διεθνή προστασία ή δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού και στα κατά νόμο δικαιούχα μέλη της οικογενείας του

24159 ΕΞ 2021/26.2.2021 Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

24163 ΕΞ 2021/26.2.2021 Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ης Σεπτεμβρίου 2020 σε περιοχές της Δ.Ε. Ν. Αγχιάλου του Δήμου Βόλου και του Δήμου Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

24143 ΕΞ 2021/26.2.2021 Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ης Σεπτεμβρίου 2020 στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

21526/250/Φ15/19.2.2021 Συμπλήρωση της υπό στοιχεία οικ. 2219/146/Φ. 15/02-03-2012 κοινής υπουργικής απόφασης «Μηχανολογικές εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών που υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 17-40 του ν. 3982/2011 «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις» (Β’ 584).

Γ6α/Γ.Π. 6693/22.2.2021 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Γ4β/ΓΠ/οικ. 16276/2015 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών καθώς και κάθε άλλης λεπτομέρειας σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος στην ειδικότητα Διασώστης Πλήρωμα Ασθενοφόρου» (Β΄ 1486), όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Γ4α/ΓΠοικ.34218/2017 υπουργική απόφαση (Β΄ 1729).

 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης