Δημοσιεύθηκε στις : [ 19-06-2009 ]

Αριθ.Πρωτ.: 1356/21.1.2009 Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 160/3.1.2006 (ΦΕΚ Β/6) κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί«Καθορισμού ελάχιστου αριθμού ημερομισθίων ή ελάχιστου χρονικού διαστήματος ασφάλισης ανά έτος και ασφαλιστικό φορέα για την ανανέωση άδειας διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών καθώς και των όρων και προϋποθέσεων πρόσβασης στην μισθωτή εργασία και σε ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα της περίπτωσης β του άρθρου 59 του ν.3386/05

(Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 160/3.1.2006 (ΦΕΚ Β/6) κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί«Καθορισμού ελάχιστου αριθμού ημερομισθίων ή ελάχιστου χρονικού διαστήματος ασφάλισης ανά έτος και ασφαλιστικό φορέα για την ανανέωση άδειας διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών καθώς και των όρων και προϋποθέσεων πρόσβασης στην μισθωτή εργασία και σε ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα της περίπτωσης β του άρθρου 59 του ν.3386/05)

Κατηγορία: Σχέσεις κράτους - πολίτη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
 

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
 

Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
 

ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ
 

Δ/ΝΣΗ: ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ 2  ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ: 10563
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2103741219



Αθήνα 21 Ιανουαρίου 2009

Αριθ. Πρωτ.: οικ. 1356

 

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 160/3.1.2006 (ΦΕΚ Β/6) κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας περί«Καθορισμού ελάχιστου αριθμού ημερομισθίων ή ελάχιστου χρονικού διαστήματος ασφάλισης ανά έτος και ασφαλιστικό φορέα για την ανανέωση άδειας διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών καθώς και των όρων και προϋποθέσεων πρόσβασης στην μισθωτή εργασία και σε ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα της περίπτωσης β του άρθρου 59 του ν.3386/05»

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ




Έχοντας υπόψη
1.Τις διατάξεις:
α. Της παραγράφου 1 του άρθρου 90 του ν.3386/2005 (ΦΕΚ 212/Α) « Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια» όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 16 του ν.3536/2007(ΦΕΚ 42/Α) «Ειδικές ρυθμίσεις μεταναστευτικής πολιτικής και λοιπών ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης»
β. Της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν.3386/2005 (ΦΕΚ 212/Α) « Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια» όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του ν.3536/2007(ΦΕΚ 42/Α) «Ειδικές ρυθμίσεις μεταναστευτικής πολιτικής και λοιπών ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης»
γ. Του άρθρου 19 του ν.3536/2007 (ΦΕΚ 42/Α) «Ειδικές ρυθμίσεις μεταναστευτικής πολιτικής και λοιπών ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης»
δ. Του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 « Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Α’ 98).
2. Την αριθμ. ΔΙΔΚ/Φ.1/25873/1.10.2007 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών, για την ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Εσωτερικών (ΦΕΚ Β’ 1950),
3. Την υπ’ αριθ. 80072/31.12.2007 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σοφία Καλαντζάκου(ΦΕΚ 1/Β/ 2.1.2008)
4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.



ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
 

Τροποποιούμε την αριθ. 160/3.1.2006(ΦΕΚ Β/6) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ως εξής:

Α. Ο ελάχιστος αριθμός ημερών ασφάλισης ή το ελάχιστο χρονικό διάστημα ασφάλισης ανά έτος ή ανά διετία και ασφαλιστικό φορέα που πρέπει να πραγματοποιούν οι υπήκοοι τρίτων χωρών, προκειμένου να πληρείται η προϋπόθεση για ανανέωση των αδειών διαμονής τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3386/05 καθορίζεται ως εξής:

1. α. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής διάρκειας ενός (1) έτους για παροχή εξαρτημένης εργασίας σε σταθερό εργοδότη και για ορισμένο είδος απασχόλησης, και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ορίζεται ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης οι 200 ημέρες. Ο ανωτέρω αριθμός ημερών ασφάλισης αποδεικνύεται ότι έχει πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα της άδειας διαμονής τους από βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού.

β. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής διάρκειας δύο (2) ετών για παροχή εξαρτημένης εργασίας σε σταθερό εργοδότη και για ορισμένο είδος απασχόλησης, και ασφαλίζεται στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ορίζεται, αθροιστικά για το σύνολο της διετίας, ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης οι 400 ημέρες. Ο ανωτέρω αριθμός ημερών ασφάλισης αποδεικνύεται ότι έχει πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα της άδειας διαμονής τους από βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού.

γ. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι άδειας διαμονής διάρκειας ενός (1) έτους και απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε περισσότερους του ενός μη σταθερούς εργοδότες (οικοδόμοι, αποκλειστικοί νοσοκόμοι και προσωπικό εργαζόμενο κατ’ οίκον του εργοδότη) και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ορίζεται ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης οι 150 ημέρες εργασίας. Ο ανωτέρω αριθμός ημερών ασφάλισης αποδεικνύεται ότι έχει πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα της άδειας διαμονής από βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού.

δ. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι άδειας διαμονής διάρκειας δύο (2) ετών και απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε περισσότερους του ενός μη σταθερούς εργοδότες (οικοδόμοι, αποκλειστικοί νοσοκόμοι και προσωπικό εργαζόμενο κατ’ οίκον του εργοδότη) και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ορίζεται, αθροιστικά για το σύνολο της διετίας, ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης οι 300 ημέρες εργασίας. Ο ανωτέρω αριθμός ημερών ασφάλισης αποδεικνύεται ότι έχει πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα της άδειας διαμονής από βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού.

ε. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, είτε αυτοί απασχολούνται αυτοτελώς (αγρεργάτες, αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ επαγγελματίες) είτε απασχολούνται ως μισθωτοί - ανειδίκευτοι εργάτες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν.3232/2004, όπως ισχύει, ανεξαρτήτως εάν απασχολούνται σε ένα ή περισσότερους εργοδότες, ορίζεται ως ελάχιστο χρονικό διάστημα ασφάλισης, η ασφάλιση έξι (6) μηνών ανά έτος. Οι υπήκοοι τρίτης χώρας ως αποδεικτικό εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, θα προσκομίζουν βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, με εξαίρεση τους υπηκόους τρίτων χωρών που έχει διακοπεί η ασφάλισή τους και εκκρεμεί η επανεγγραφή τους στα Μητρώα Ασφαλισμένων του ΟΓΑ, οι οποίοι μπορούν να προσκομίζουν, αντί της βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας και του φωτοαντιγράφου του βιβλιαρίου υγείας, ειδική βεβαίωση του Ανταποκριτή του ΟΓΑ ή του ΟΓΑ.
Η δυνατότητα εξαγοράς ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού δεν τυγχάνει εφαρμογής για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ

2. α. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής διάρκειας ενός (1) έτους για παροχή υπηρεσιών ή έργου και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ - ETAM, ορίζεται ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης οι 200 ημέρες εργασίας. Ο ανωτέρω αριθμός ημερών ασφάλισης αποδεικνύεται ότι έχει πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα της άδειας διαμονής από βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού.

β. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής διάρκειας δύο (2) ετών για παροχή υπηρεσιών ή έργου και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ - ETAM, ορίζεται, αθροιστικά για το σύνολο της διετίας, ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης οι 400 ημέρες εργασίας. Ο ανωτέρω αριθμός ημερών ασφάλισης αποδεικνύεται ότι έχει πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα της άδειας διαμονής από βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού.

γ. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής διάρκειας ενός (1) έτους για παροχή υπηρεσιών ή έργου και ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Ε., ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης ορίζονται οι 250 ημέρες εργασίας. Ως αποδεικτικό εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων προσκομίζεται από τους ενδιαφερομένους βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα περί καταβολής των προς αυτόν ασφαλιστικών εισφορών.
Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού.

δ. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής διάρκειας δύο(2) ετών για παροχή υπηρεσιών ή έργου και ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Ε., ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης ορίζονται, αθροιστικά για το σύνολο της διετίας, οι 500 ημέρες εργασίας. Ως αποδεικτικό εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων προσκομίζεται από τους ενδιαφερομένους βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα περί καταβολής των προς αυτόν ασφαλιστικών εισφορών.
Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας έχει πραγματοποιήσει μικρότερο αριθμό ημερομισθίων μπορεί να προβεί στην εξαγορά αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού.

3. Σε περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής για άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας και ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Ε., ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης ορίζονται οι 250 ημέρες εργασίας ανά έτος. Ως αποδεικτικό εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων προσκομίζεται από τους ενδιαφερομένους βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα περί καταβολής των προς αυτόν ασφαλιστικών εισφορών.

4. Ειδικά για τους υπηκόους τρίτων χωρών που υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, κατά την πρώτη ανανέωση της άδειας διαμονής τους ή κατά τον πρώτο χρόνο απασχόλησής τους στην αγροτική οικονομία, μπορεί να προσκομίζεται αντί της βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας και του φωτοαντιγράφου του βιβλιαρίου υγείας , επικυρωμένο φωτ/φο του Δελτίου Απογραφής, που θα χορηγείται από τον ανταποκριτή του ΟΓΑ. Κατά την επικύρωση του Δελτίου Απογραφής θα προστίθεται η σημείωση «Εκκρεμεί στον ΟΓΑ – Έχει απασχοληθεί στην αγροτική οικονομία κατά τα έτη…….».

5. Εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής του, με επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του ν. 3386/05, ο υπήκοος τρίτης χώρας αλλάξει εργοδότη και το είδος της εργασίας υπάγεται σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, κατά την ανανέωση της άδειας διαμονής για τη διαπίστωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των ημερών ασφάλισης στους φορείς αυτούς.

6. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, εάν οι υπήκοοι τρίτων χωρών, έχουν απασχοληθεί μικρότερο διάστημα κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής τους, θα πρέπει να αποδείξουν απολύτως τεκμηριωμένα τον λόγο για τον οποίο δεν εργάσθηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις δικαιολογημένης αποχής από την εργασία και δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομισθούν προκειμένου να αποδειχθεί ο ισχυρισμός.
α) ήταν άνεργος/η ( θα πρέπει να προσκομισθεί βεβαίωση του ΟΑΕΔ από την οποία να προκύπτει το χρονικό διάστημα της τακτικής επιδότησης ανεργίας ή εγγραφή του στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ προσκομίζοντας παράλληλα και τη σχετική κάρτα ανεργίας θεωρημένη κάθε μήνα από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ),
β) ήταν ασθενής (θα πρέπει να προσκομίζεται γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο για το χρονικό διάστημα της ασθενείας του/της ή γνωμάτευση ιατρού του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα του υπηκόου τρίτης χώρας, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν νοσηλεύτηκε),
γ) απουσίασε εκτός Ελλάδας για χρονικό διάστημα μέχρι τέσσερις μήνες (θα πρέπει να προσκομισθεί αντίγραφο του διαβατηρίου για το χρονικό διάστημα της απουσίας του).
Oι παραπάνω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές και στους λόγους δικαιολογημένης αποχής από την εργασία υπάγεται και κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που βάσει των διατάξεων της Εργατικής και Ασφαλιστικής Νομοθεσίας δικαιολογεί αποχή από την εργασία, όπως ανυπαίτιο κώλυμα, μάρτυρας σε δίκη, άδεια κυήσεως, άδεια λοχείας, θάνατος συγγενούς και βαριά ασθένεια, προφυλάκιση, εφόσον δεν ευθύνεται, άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων, άδεια άνευ αποδοχών, αναστολή της εργασιακής σχέσης κ.λ.π.

Οι ημέρες τεκμηριωμένης αποχής από την εργασία θα αφαιρούνται από το σύνολο των ημερών εργασίας που αντιστοιχούν στο διάστημα ισχύος της άδειας διαμονής του υπηκόου τρίτης χώρας.

7. Στις περιπτώσεις που υπήκοοι τρίτης χώρας είναι κάτοχοι αδειών διαμονής των άρθρων 17, 20, 21, 22 και 23 του ν.3386/05, προσκομίζεται βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και δεν αναζητείται η εκπλήρωση των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα ισχύος της άδειας διαμονής του. Σε περίπτωση που είναι κάτοχοι αδειών διαμονής των άρθρων 18 και 19 του ίδιου νόμου, η βεβαίωση για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν απαιτείται, εφόσον ο διακινούμενος προσκομίζει το θεωρημένο βιβλιάριο ασθενείας του ή διαθέτει Ευρωπαϊκή κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας ή άλλο ισοδύναμο Κοινοτικό έγγραφο.

Β. Για την ανανέωση των αδειών διαμονής που χορηγήθηκαν βάσει των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 18 του ν.3536/2007, δεν απαιτείται η πραγματοποίηση ελάχιστου αριθμού ημερών ασφάλισης.

Γ. Καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης στην εργασία των κατόχων αδειών διαμονής που χορηγήθηκαν για λόγους οικογενειακής επανένωσης βάσει των διατάξεων του π.δ.131/2006

1. Τα μέλη της οικογένειας υπηκόου τρίτης χώρας που έχουν γίνει δεκτά στη χώρα για λόγους οικογενειακής επανένωσης, έχουν εξίσου μ’ αυτόν δικαίωμα πρόσβασης στη μισθωτή εργασία και σε άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας.

2. Το μέλος της οικογένειας που είναι κάτοχος άδειας διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης και επιθυμεί να απασχοληθεί σε μισθωτή εργασία, υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανάλογα με το είδος της απασχόλησης που θα παρέχει.
Η οικεία υπηρεσία εκδίδει σχετική απόφαση με την οποία εγκρίνει την πρόσβαση στην εργασία υπηκόου τρίτης χώρας. Η εν λόγω απόφαση πρόσβασης στην αγορά εργασίας, εκδίδεται άπαξ και είναι αόριστης διάρκειας. Ειδικά για το πρώτο δωδεκάμηνο διάστημα διαμονής, από την χορήγηση της αρχικής άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση, η αρμόδια υπηρεσία αποφασίζει βάσει των κενών θέσεων εργασίας ανά ειδικότητα, όπως αυτές έχουν καθοριστεί κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 του ν.3386/05.
3. Εάν το μέλος της οικογένειας επιθυμεί να ασκήσει ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία, καταθέτοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά συνοδευόμενα με την αντίστοιχη οικονομοτεχνική μελέτη. Ο φάκελος θα διαβιβάζεται στην Επιτροπή της παρ. 5 του άρθρου 24 η οποία θα γνωμοδοτεί σχετικά.
Εάν η ανωτέρω Επιτροπή γνωμοδοτήσει θετικά, η αρμόδια υπηρεσία θα εκδίδει σχετική απόφαση έγκρισης της δραστηριότητας.

4. Σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος για ανανέωση άδειας διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης, η απόφαση έγκρισης πρόσβασης στην αγορά εργασίας ή σε ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, παύει αυτοδικαίως να ισχύει.

5. Αιτήσεις χορήγησης ή ανανέωσης έγκρισης πρόσβασης σε μισθωτή εργασία ή σε ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα οι οποίες έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας, εξετάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσης

Η παρούσα να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ                         Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ                                        Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ                     ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ         ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


ΑΘ. ΝΑΚΟΣ                              Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ                                 Σ .ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ






 



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο