Δημοσιεύθηκε στις : [ 01-01-1980 ]

ΠΟΛ.13/1980 Υπαγωγή ή όχι στις απαλλακτικές διατάξεις του Ν. 1078/1980 της αγοράς οικοπέδου κειμένου σε οικισμό.

(Υπαγωγή ή όχι στις απαλλακτικές διατάξεις του Ν. 1078/1980 της αγοράς οικοπέδου κειμένου σε οικισμό.)

Κατηγορία: Φορολογία Κεφαλαίου

 ΠΟΛ. 13, 845/ 1981.  Υπαγωγή ή όχι στις απαλλακτικές διατάξεις του Ν. 1078/1980 της αγοράς οικοπέδου κειμένου σε οικισμό.

   Με αφορμή ερωτήματα που μας υποβλήθηκαν, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής :

  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1978/1980 <<περί απαλλαγής εκ του φόρου μεταβιβάσεως της αγοράς πρώτης κατοικίας κλπ., η απαλλαγή από το φόρο μεταβιβάσεως της αγοράς πρώτης κατοικίας παρέχεται εφόσον, εκτός των άλλων προβλεπομένων από αυτό προϋποθέσεων, το αγοραζόμενο οικόπεδο ή το γήπεδο στο οποίο βρίσκεται η οικία ή το διαμέρισμα πρέπει να είναι απαραιτήτως άρτιο και οικοδομήσιμο, να βρίσκεται μέσα σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου ή της Κοινότητας και να βεβαιώνονται αυτά από τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες ή αν δεν υπάρχουν αυτές, από τον αρμόδιο Δήμαρχο ή Πρόεδρο της Κοινότητας με δική τους ευθύνη.

   Σε πόλεις ή χωριά, στα οποία δεν υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο απαιτείται βεβαίωση των ίδιων ανωτέρω υπηρεσιών ή οργάνων, ότι το αγοραζόμενο οικόπεδο ή γήπεδο στο οποίο είναι κτισμένη η οικία ή το διαμέρισμα είναι οικοδομήσιμο.

   Ζήτημα γεννήθηκε για την υπαγωγή ή όχι στις ανωτέρω διατάξεις των αγορών αρτίων και οικοδομησίμων οικοπέδων που βρίσκονται σε οικισμούς.

   Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει, σύμφωνα με τ` ανωτέρω, να γίνει διάκριση μεταξύ οικισμών που ανήκουν σε Δήμους ή Κοινότητες, όπου υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και οικισμών που ανήκουν σε Δήμους ή Kοινότητες όπου δεν υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, οπότε στην πρώτη μέν περίπτωση η αγορά του αρτίου και οικοδομησίμου οικοπέδου δεν εμπίπτει στις απαλλακτικές διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1078/80 ενώ στη δευτέρα η αγορά εμπίπτει και αρκεί το γεγονός ότι αγοραζόμενο οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο.

 

 ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των νομοθετικών και διοικητικών κειμένων (Νόμοι,  Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, ΠΟΛ., Διοικητικές Πράξεις και Λύσεις κ.α.), των νομολογιακών κειμένων (Δικαστικές Αποφάσεις κ.α.), των περιλήψεων αυτών και της τήρησής τους σε βάση δεδομένων, των συσχετίσεων μεταξύ τους και των ειδικών εργαλείων αναζήτησης, αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη  από τους νόμους  2121/1993,  2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ.
Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο